AlbumsRecensies

Yungblud – 21th Century Liability (★★★★): De diversiteit van een bad boy

Yungblud kan wel eens de ontdekking van 2018 zijn. Als het niet voor zijn nieuwe album 21th century liability is, dan is het wel om zijn ijzersterke livereputatie. Begin dit jaar bracht hij een eerste bescheiden radiohit “I Love You, Will You Marry Me” uit. Daarna volgden meer nummers zoals: “Psychotic Kids“, “California” en “21th century liability“. Dat de 19-jarige Dominoc Harrison van de (vooral vrouwelijke) aandacht kan genieten, is nog maar een understatement. Zijn eigen Black Hearted fanclub begint stilletjesaan een eigen leven te lijden.

Ondanks dat 21th Century Liability enkele eerder uitgebrachte nummers bevat van zijn EP Yungblud, is het album zo divers dat het geen enkel moment zal vervelen. De grote diversiteit in zijn nieuwe album heeft de 19-jarige Dominic Harrison te danken aan invloeden van onder meer Bob Dylan, The Beatles, maar ook Eminem, Arctic Monkeys en Lorde. Het album telt elf nummers die op alle vlakken van elkaar verschillen. Van ballades in “Anarchist” tot Gorillaz invloeden in “21th Century Liability” en aanstekelijke gitaarlijnen in “Machine Gun (Fuck the NRA)”.

Tijdens de Intro “Eulogy” horen we Dominic een soort van gebed uitspreken. Dat het album allesbehalve zedig is, kan je alleen al afleiden uit de titels van de nummers op het album. “Die For The Hype” dat is wat zijn jonge fanclub voor hem zou willen doen. Dominic weet hoe belangrijk zijn fanbase voor hem kan zijn en besteed dan ook uren aan Instagram berichten en Skype gesprekken met zijn fans. In zijn nieuw album neemt hij het op voor zijn eigen generatie, nummers als “Doctor Doctor” en “Medication” gaan over hoe de samenleving gevuld is met drugs en hoe hij niet alleen maar kan toekijken. In “Psychotic Kids” klaagt hij aan hoe de samenleving de jeugd gebruikt als experiment. Iets waar hij graag tegen wil strijden.

De nummers “Kill Somebody” en “Machine Gun” zijn twee nummers die de diversiteit van het album in de verf zetten. Die eerste is een traag en depressief nummer, iets wat we niet gewoon zijn van Yungblud. “Machine Gun”, dat (F**K THE NRA) in de titel bijkrijgt, is een energiek en tegelijk catchy nummer. Het aanstekelijke refrein is eentje dat we uit dit gloednieuwe album van Yungblud gaan onthouden.

De diversiteit van de 19-jarige Dominic Harrison betekent niet dat het album geen samenhang heeft. In elk nummer tovert de jongeman een geheel eigen stijl tevoorschijn. De nonchalante, maar rauwe stem wordt vaak afgewisseld met supersnelle lyrics. Uitkijken wordt het naar nummers “Machine Gun” en “California” die twee nummers hebben een aanstekelijke refrein en zouden wel eens de nieuwe paradepaartjes van Yungblud kunnen worden, zoals we dat bij zijn eerste single “I Love You, Will You Marry Me” al konden ondervinden.

Op vrijdag 17 augustus staat Yungblud in de Marquee op Pukkelpop. Klaar voor de meest energieke festivalshow van 2018?

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pinkpop maakt affiche van 2024 af met o.a. YUNGBLUD, MEUTE, Sea Girls en 18 anderen

Nadat gisterenavond Rock Werchter de laatste namen aan de affiche toevoegde voor komende zomer, volgt vandaag ook Pinkpop. Eerder kondigde het Limburgse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single YUNGBLUD - "When We Die (Can We Still Get High?)" (feat. Lil Yachty)

YUNGBLUD is er niet vreemd van om muzikale werelden met elkaar te laten botsen. Als een soms wel onnavolgbare Britse stuiterbal wist…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.