banner

AlbumsRecensies

Blu Samu – Moka (★★★★½): De Belgische koningin van de vibes!

We roepen het al een tijdje van de daken, maar het lijkt nu effectief te gebeuren. De Belgische hiphop en r&b-wereld heeft een nieuwe koningin en heet Blu Samu. In 2017 verscheen het Belgisch-Portugese wonderkind op onze radar en sindsdien heeft ze ons enkele keren volledig weten in te pakken. In het begin van het jaar kroonden we haar daarom tot een ‘Grote Beer Van Morgen‘ en die rol van belofte lijkt ze helemaal waar te maken. Voor ze deze zomer talrijke optredens geeft (o.a. op Les Ardentes, Dour, Couleur Café, …), brengt ze haar debuut-ep Moka uit, waarop haar heerlijke mix van neo-soul, r&b en hiphop nog maar eens weet te bekoren.

Haar debuut-ep Moka heeft met “Sade Blu” meteen één van haar sterkste singles als opener. Een slimme zet, want het nummer is de perfecte samenvatting voor hetgeen Samu staat: laidback urban met bakken vibes. “Sade Blu” is enorm verfrissend en heeft een sound die we voordien nog niet vaak in de Belgische hiphopwereld hoorden. De duistere, trage beats die mede dankzij de saxofoon voor een melancholische doch hoopvolle sfeer zorgen, missen hun effect niet en geven Blu’s muziek een smoel waarop menig internationale kanjers jaloers kunnen zijn.

De stemming die “Sade Blu” schept, wordt doorgetrokken doorheen heel de ep, maar van eentonigheid is er geen sprake. Elk nummer op de ep klinkt anders, maar past perfect binnen het geheel. Zo krijg je met “Raisonner”, “Manzanita” en “Love Blu” drie nummers die qua rap en zang weten op te vallen, maar ook productioneel prima in elkaar zitten. In “Nathy” krijgt ze hulp van de rapper Peet, één van haar beste vrienden en tevens ook deel van het Brussels rapduo Le 77 waarmee ze al vaak het podium deelde. Het nummer bevat zinnen in het Engels, Portugees en Frans wat echter geen obstakel lijkt te zijn.

Tussen al de melancholische nummers staat ook het uiterst opvallende “GangGang” waarin Blu Samu ons weet te verrassen met een iets hardere en snellere beat, die meteen voor een andere dynamiek zorgt. Het enige kritiekpuntje dat we op het nummer kunnen geven, is dat het maar iets meer dan een minuutje duurt, want wat ons betreft had het oneindig lang mogen duren. De verrassende track behoort met stip tot één van de beste nummers uit haar repertoire en kan ook live voor één of andere verrassing zorgen.

Blu Samu toont met haar debuut-ep dat rap niet altijd op uptempo beats moet zijn, maar dat het ook op iets melancholischere en tragere beats werkt. De soul die Blu met haar bijzondere stem in elk nummer steekt, laat niemand onberoerd en doet je misschoen herinneren aan de Portugese Nathy Peluso, waarvoor Samu al het voorprogramma verzorgde. Moka zit boordevol vibes en is het beste bewijs dat de Belgische hiphop-cultuur een koningin rijker is. Blu Samu heeft zich met haar debuut-ep wat ons betreft alvast de kroon voor ‘Revelatie van het jaar’ opgezet.

Moka verschijnt op 29 juni via Labrique (PIAS).

1416 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor - "Golden Liar"

Het Zwitsers-Amerikaanse Zeal & Ardor is het ultieme bewijs dat metalmuziek, vijftig jaar na haar bestaan, innoverend kan blijven. De groep rond…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rare Akuma - "crackuma" (feat. Kleine Crack)

De Antwerpse Rare Akuma heeft ondertussen geen inleiding meer nodig. Zijn muzikaal cv bevat onder andere Zwangere Guy en zelfs de Amerikaanse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DVTCH NORRIS – “SUMMERTOM”

Na twee jaar stilte liet DVTCH NORRIS afgelopen maandag terug muziek op ons los. Met zijn nieuwe single “SUMMERTOM” blikt hij terug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.