AlbumsRecensies

Roo Panes – Quiet Man (★★★★): “Zeemzoete stilte”

AlbumsRecensies

Roo Panes – Quiet Man (★★★★): “Zeemzoete stilte”

30 jaar oud, Brits en aan zijn derde album toe. Roo Panes is bij ons dan wel geen klinkende naam, de singer-songwriter is het ontdekken waard. Met zijn derde album Quiet Man probeert Panes te verleiden en te ontroeren, en dat lukt best goed.

Andrew Panes heeft een neus voor zaken. Toen Burberry hem in 2012 een modellenjob aanbood voor hun campagne, zei Panes volmondig ‘ja’ al plaatste hij er één voorwaarde bij. Naast het gezicht van het modemerk, wilde Panes vooral de stem van de campagne zijn. De muzikant kreeg wat hij wou en verzorgde de muziek bij de modecampagne, waarmee hij zijn carrière voorzichtig lanceerde. Na enkele EP’s volgde in 2014 het eerste album Little Giant. Twee jaar later releasete de Brit Paperweight en mooi op schema krijgen we vandaag Quiet Man; de derde langspeler.

Het nieuwe album is volgens Panes een positief verhaal geworden, boordevol romantiek. De warme stem van Roo Panes wordt voornamelijk aangevuld met akoestische gitaar en piano. De Britse modelzanger blijft – al dan niet bewust – weg van de typische radiovriendelijke popmuziek en houdt vast aan zijn roots; gitaarfolk. Toch hebben de songs op de derde plaat iets meer body dan het vorige werk. Roo Panes groeit door, en dat is mooi. Hij mixt frêle nummers met iets zwaardere, om zo tot een gevarieerde langspeler te komen.

Het album begint met de vooraf gelanceerde single “Message to Myself”, een nummer waarmee Roo Panes meteen toont waarvoor hij staat. De strofes zingt hij met zeemzoete zware stem maar in de refreinen haalt hij de hogere noten boven. In “Sketches of Summer” gaat de zanger de idyllische tour op en zorgen de zachte begeleidende piano en het getokkel op de gitaar voor een nummer om bij weg te dromen. “A Year in a Garden” bewijst dat Panes overweg kan met folk zoals die hoort te zijn.

Op “A Warrior” laat hij zich van een heel andere kant zien. Het is het nummer met de grootste bezetting op de plaat. De drum komt goed door en ook blazers, strijkers en een achtergrondkoortje krijgen op dit nummer een plaats. Meteen daarna sluit de Brit zijn plaat af met het kleinste nummer op de plaat. “Peace be With You” doet zachtjes het licht uit en is de lieflijke afsluiter te van een sterke plaat.

Roo Panes levert zonder meer een mooie folkplaat af. De teksten zijn optimistisch en eerlijk, de muziek veelzijdig en de stem van de Brit is vertrouwd.

Facebook / Website

Related posts
LiveRecensies

Steve Gunn @ Trix (Bar): Kronkelende nevelslierten

Fans van het betere snarenwerk zijn al even vertrouwd met de muziek van Steve Gunn. De singer-songwriter groeide op in Pennsylvania en…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Cardinals – “If I Could Make You Care”

Afkomstig uit de Ierse stad Cork, vormen Euan Manning, Finn Manning, Darragh Manning, Kieran Hurley, Aaron Hurley en Oskar Gudinovic samen Cardinals….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The New Eves - "Astrolabe"

The New Eves is voorlopig nog een vrij onbekende naam in de muziekwereld, maar de band is hard aan het werk om…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.