Live, Recensies

Glints @ De Studio: “De nacht in met verfijnde hiphop en vettige beats”

Na het voorprogramma van Warhola te hebben versierd gisterenavond, ruilde Antwerpse rapper Glints de Brusselse AB in voor De Studio in eigen stad. Al meteen na één nummer zette hij de boel in brand. En dat vuurtje doofde niet tot na zijn set. Vanaf nu zonder band, Jan Maarschalk Lemmens in z’n eentje. Glints is herboren met stevige beats.

De zaal is gehuld in een dik rookgordijn. Aan de kreten op de eerste rijen merken we dat de man van de avond klaarstaat in de duisternis. Met “Divalent Diction” toont Glints meteen wat hij in z’n mars heeft: snelle bars, groovy beats en heerlijk aanstekelijke dansmoves. ‘Ik wil jullie hard zien gaan, anders doe ik het niet,’ met die magische woorden zweept rapper Glints een publiek op dat al behoorlijk opgewarmd is. Dat heb je nu eenmaal met concerten in hippe zalen die pas beginnen wanneer de doorsnee Vlaming naar de aftiteling van z’n zaterdagavondfilm gaapt. Het Antwerps publiek heeft duidelijk andere plannen.

Nieuw nummer “Blue Eyes” is een groovy zomers lied dat de zaal aan het bewegen zet. Maar het is pas bij “Gold Veins” dat Glints iedereen meekrijgt. De western-melodie in het begin wordt aan diggelen gegooid door een vette beat. Gooi daar een geniaal refrein bij en je hebt een hit vast zoals Drake die graag maakt. Hij krijgt misschien nu pas een grote schare fans én een top tien plaats in de Afrekening, maar Glints is al een tijdje bezig. Lemmens geeft zijn eerste fans dan ook spek naar hun bek met het funky “Burning” en “Dread” dat verdwaalt in een zot einde.

Wie Glints kent van zijn laatste single “Bugatti” zal toch moeten wennen aan het nieuwe werk. “Home” heeft een laidback vibe met lange samples uit een film. In de strofe horen we een eerlijke Glints die zijn excuses aanbiedt. ‘I won’t lie. I know I did you wrong,’ zingt hij in het refrein. Even later: ‘ I might as well be a shitty human being.’ Een beetje zoals The Weekend, wiens “Call Out My Name” hij voor Studio Brussel coverde en nu ook brengt in De Studio. De nieuwe song die daarop volgt heeft er ook veel van weg, maar komt nog niet tot diens tenen. De productie is te commercieel en eentonig. En bovendien is de zang amper hoorbaar. Jammer voor een live optreden waar Glints het podium deelt met zijn eigen schaduw.

View this post on Instagram

G L I N T S @glintstagram @de_studio #glints #DeStudio

A post shared by DBNR (@dbnr_mgmt) on

Lemmens trekt ons uit de emotionele impasse richting finale. ‘Als jullie deze kennen, moet je meedoen.’ We horen het publiek al naar “Bugatti” snakken maar het is “New Flow” dat wordt ingezet. Een dansplaat van formaat die de man samen schreef met VRWRK. Maar de zaal moet niet te lang op zijn honger blijven zitten. Glints teast met de eerste tonen van “Bugatti”, tot wel vijf maal toe faket hij het begin. Wanneer iedereen aan zijn lippen hangt, start hij de track volledig. De master in suspense doet De Studio in een donkere club veranderen met stroboscopische lichten en diepe bassen. En wanneer het lied ten einde dreigt te lopen, doet hij een reload. Ga terug naar start, uw verdient dubbel startgeld. Zeg dat wel. Glints duikt het publiek in dat hem onmiddellijk in de armen sluit.

De set is afgelopen en iedereen is volledig opgefokt, klaar om de Antwerpse nacht in te trekken. Glints genoot duidelijk van zijn homecoming gig en z’n publiek evenzeer. Met “Bugatti” zit hij goed en ook zijn nieuwe songs beloven radiohitjes te worden.

Setlist:
Divalent Diction
Blue Eyes
Gold Veins
Burning
Dread
Home
Call Out My Name (The Weeknd)
Ten Man
New Flow
Bugatti (x2)

20 mei 2018

About Author

Emma Vierbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief