AlbumsRecensies

Simian Mobile Disco – Murmurations (★★★½): Dansen in de duisternis

AlbumsRecensies

Simian Mobile Disco – Murmurations (★★★½): Dansen in de duisternis

Terwijl iedereen op 11 mei druk bezig was met een menig te vormen over de zesde langspeler van Arctic Monkeys, kwam er die dag voor producer James Ford nog een album uit, eentje met Simian Mobile Disco, een elektronisch project dat hij samen met James Shaw brengt. James Ford zijn agenda moet de afgelopen tijd dus overvol hebben gezeten. Naast Alexandra Savior en Arctic Monkeys producen, vond hij dus nog tijd om zelf een volledige LP neer te zetten. Maar dat Murmurations geen vluchtig tussendoortje is, wordt direct duidelijk vanaf je de plaat oplegt.

In het verleden greep het duo James & James al eens naar krachtige zangstemmen van ondermeer Beth Ditto en Chris Keating. Nu gooien de twee heren het vocaal over een andere boeg met het vrouwelijke Deep Throat Choir. Dit vrouwenkoor bezingt hun elektro beats, al ware het vrouwelijke sirenes die gevaarlijk verleidelijk je oorschelp komen veroveren.

Tussen al die vrouwelijke gezangen door zou je bijna vergeten te luisteren naar de beats die een sterk dragend vlak vormen voor al die vocals. Samen vormen ze een obscuur geheel, maar één dat altijd fris blijft aanvoelen. Wie goed luistert, hoort af en toe zelfs een tropische twist dat uit één of ander muzikaal warmtegebied komt aangevlogen en je voeten in de verleiding brengt om links en rechts een danspasje neer te zetten, zoals op “We Go”. Murmurations kan je opleggen om te dansen, maar past evengoed als relaxend degustiefje na een lange dag.

Ook als plaat op zich blijft het overeind. Met opener “Boids” worden de vrouwenstemmen van chaos naar rust gebracht en op de tweede plaats staat “Caught In A Wave” waar die vocals van vrouwelijke aard worden getemd en de technoachtige beat binnen komt geslopen al was het een gitzwarte panter op jacht. Enkel “A Perfect Swarm” neemt in het geheel soms een rare gedaante aan die niet altijd lijkt te passen. Met titelsong en afsluiter “Murmuration” doven de beats weer uit zoals ze zijn ontstoken en is het Deep Throat Choir the last ‘woman’ standing.

Simian Mobile Disco presenteert hier een interessant, nieuw experiment dat balanceert tussen fluwele techno en klassieke vocals. Af en toe voelt het wel aan dat nog niet alles even uitgebalanceerd is, maar desondanks is Murmurations meer dan alleen een experiment. Het is ook gewoon een keurige plaat!

Site/ Facebook / Twitter


 

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Meltheads - "Night Gym"

De trein van Meltheads blijft meedogenloos doordenderen. Een trein die bovendien eindstationloos lijkt en bestuurd wordt door vier Antwerpse kompanen die al…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Miles Kane - "Time Of Your Life", "See You On The Water" & "My Death"

Miles Kane is momenteel onmogelijk weg te denken uit het muzieklandschap. Hij bracht eerder dit jaar nog zijn vijfde album One Man…
InstagramLiveRecensies

Arctic Monkeys @ Rock Werchter 2023: Heroverwinning

Vorig jaar bleven veel fans met een hongertje zitten nadat Arctic Monkeys op Pukkelpop speelde. Ze beschuldigden de Britse band ervan dronken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.