AlbumsRecensies

Alina Baraz – The Color of You (★★★½): “Frivole R&B om bij weg te dromen”

Alina Baraz is een 24-jarige Amerikaanse R&B-artieste uit Ohio. Vorige week bracht ze haar nieuwe EP The Color of You uit na debuut-EP Urban Flora drie jaar geleden. Baraz verwief dankzij streaming bekendheid in de R&B-wereld met sensuele beats in een meer alternatieve stijl. Dat ze geen onbekende is, tonen de luisterbeurten op Spotify ons. Onder het goedkeurend oog van Chris Martin speelde de zangeres zelfs het voorprogramma van Coldplay afgelopen jaar. Een uitstekende keuze, dat kunnen we beamen.

Haar laatste parel brengt geen vernieuwde Alina Baraz, maar vloeit duidelijk voort uit eerder werk. Dat dit juist een positieve noot is, is duidelijk door onze liefde voor dit strak staaltje zweverige en melancholische R&B. Misschien kunnen we er het label ‘ritme en blues voor toverfeeën en ballerina’s’ op plakken. Wat Alina Baraz maakt, is namelijk anders dan de doorsnee alternatieve R&B, ze creëert haar eigen sound. De donkere vibes die de meeste artiesten in het genre kenmerken, laat Alina achterwege. En dan nog met grandioos succes weliswaar.

Op de één of andere manier creëert de zangeres een soort frivoliteit en breekbaarheid in haar nummers. Dit ligt ook grotendeels aan de keuze van instrumenten. We horen een fee die haar glitter en liefde rondstrooit in een veld met rode rozen op het eerste nummer “Fallin”. Dit is girlpower in de strafste zin van het woord. Dit nummer heeft bovendien een zomerse en exotische vibe die de toon zet voor de gehele EP. Subtiele klanken en soms verrassende instrumenten staan de downtempobeats van Alina grandioos bij.

De meest opvallende en toegankelijke nummers zijn gemaakt in samenwerking met het R&B-snoepje Khalid die sinds zijn debuutalbum American Teen een vaste waarde is geworden in de muziekwereld. Hun stemmen klinken niet alleen bijzonder melodieus samen, maar hun samenwerking in het algemeen is zeer geslaagd. “Floating” is eerder een rustige nummer dat toch ook heel energetisch is. Hoogtepunt is zonder twijfel “Electric” dat al eerder werd uitgebracht vorig jaar en ongetwijfeld het meest gestreamde nummer is van de zangeres. Dit ligt ongetwijfeld aan de subtiele electrobasis en het exploderende refrein. Na een eerste luisterbeurt blijft het al meteen nagalmen in je oren, zonder dat het langdradig en herhalend van aard is. Straf hoor.

Ook de Deense Jada droeg haar steentje bij met nummer “The One”. Dit was overigens Jada’s debuutsingle, maar dan onder de naam “Keep Cool”.  Deze song springt er ontegenzeggelijk bovenuit. Dit is alternatieve R&B op het allerbeste niveau. Zwoel, sensueel en vol subtiliteit. Ook “Yours” en “Coming To My Senses” sluiten mooi aan in deze lijn. Onze toverfee evolueert hier van lieftallig meisje naar een krachtige exotische prinses die door palmbomen omringd wordt. En knielen doen we voor hare majesteit. “I Don’t Even Know Why Though” heeft een snellere ondertoon en straalt kracht uit. Een zeer catchy refrein laat onze heupen van links naar rechts bewegen door een grote dansbaarheidsfactor. Alina veruitwendigt hier een symbiose tussen R&B en hiphop. Overige nummers “High” en “Tainted” springen er minder uit, maar dat vergeven we haar.

Kort samengevat kunnen we besluiten dat we nog veel van de zangeres hopen te horen. Haar muziek raakt ons en dat is het belangrijkste. Wie haar live wil horen zal een vlucht moeten boeken naar de VS. Ze staat binnenkort namelijk op het grootste en bekendste muziekfestival dat het land te bieden heeft: Coachella. Wie dit toch een beetje te duur vindt kan voorlopig gewoonweg genieten van The Color of You, enjoy!

Instagram / Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Khalid - "Softest Touch"

Het is alweer zeven maanden geleden dat Khalid nog eens met eigen muziek naar buiten kwam. Doorheen die periode kregen we wel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single PNAU & Khalid - "The Hard Way"

Khalid is al lang geen onbekende meer voor ons, maar de kans bestaat dat PNAU je helemaal niets zegt. Tot je hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dove Cameron & Khalid - "We Go Down Together"

Sommige mensen lijken wel in de wieg gelegd voor een carrière in de media; kijk maar naar Dove Cameron. De Amerikaanse startte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.