LiveRecensies

Illuminine @ St.-Elisabethkerk Gent : “Magie in de kerk”

LiveRecensies

Illuminine @ St.-Elisabethkerk Gent : “Magie in de kerk”

‘Pure muziek op een prachtige locatie’ is hoe we het concert dat zich gisteren afspeelde in de St.-Elisabethkerk in Gent het best kunnen omschrijven. Illuminine pakte het publiek volledig in met zijn melancholische muziek waarvoor hij bekend staat. Het was een unieke ervaring waar je kon genieten van een samenspel van instrumenten in een intiem concert in de mooie kerk.

Illuminine, het project van de Leuvense Kevin Imbrechts, brengt erg minimalistische, alternatieve muziek door verschillende intrumenten zonder extra tekst of zang te combineren. Illuminine bracht al verschillende albums uit waaronder in 2015 #1 en #1 reworks en vorig jaar #2. Als je dus even snel meedenkt, wil dit zeggen dat we zijn aanbeland bij het album #2 reworks. Het album kwam dit jaar uit en met veel trots stelden ze het ons gisteren voor.

Het voorprogramma werd gebracht door Stijn Hüwels. Hij werkte ook mee aan de nieuwe plaat met het nummer “Dualisms #2”. Stijn bracht een veertigtal minuten erg minimalistische muziek waarbij enkel hijzelf te zien was met zijn elektrische gitaar. Zijn optreden gebeurde jammer genoeg wat verscholen achter een tafeltje met zijn tools en computer om zijn tonen ter plaatse te bewerken. Hij raakte snaar per snaar aan, noot per noot en creëerde zo een soort van meditatiemuziek waar velen met gesloten ogen van genoten.

Een twintigtal minuutjes later verscheen Illuminine. Deze keer waren ze slechts met drie om het concert erg intiem te houden. Het trio bestond uit een violiste, een pianist en de gitarist Kevin Imbrechts die Illuminine creëerde. Illuminine was er natuurlijk om #2 Reworks voor te stellen en speelde dus alle liedjes van hun nieuwe plaat. Zo maakten ze ongeveer vijftig minuten lang intense melodieën.

De locatie was misschien niet toevallig gekozen als we kijken naar de naam Illuminine wat verwant is aan het woord illuminate wat ‘verlichten’ betekent. Dus misschien is de link naar de kerk en het religieuze dan toch niet zo ver te zoeken. Ook de muziek valt te plaatsen binnen het religieuze thema omdat het je voor eventjes de buitenwereld doet vergeten. De kerk sloot dus perfect aan bij het mysterieuze muziekgenre. Het was een erg intiem concert met slechts een vijftigtal aanwezigen, dit in combinatie met de locatie en muziek creëerde een magisch gevoel. Zowel jong en oud was represent en velen wisten van de muziek te genieten door de emotionele lading die de nummers met zich meebrachten.

Het was muisstil tijdens het concert, je kon een speld horen vallen in de kerk. Met de grote kroonluchter en de religieuze afbeeldingen op de achtergrond was dit echt een ‘once in a lifetime experience’ en kwam de muziek van Illuminine echt tot zijn recht. Illuminine wist het publiek mee te nemen op hun reis door een afwisseling te brengen in dynamiek. Ze gingen van stille zachte tonen met slechts enkele aanrakingen van de snaren en toetsen tot de plots dramatische, donkere en luide kant van de instrumenten waarbij de drie muzikanten zich volledig lieten gaan. Ze gingen zelf ongelofelijk op in wat ze deden. Met elke toets die de pianist indrukte en elke snaar die Kevin aanraakte kon je de emotie en inleving aflezen op hun gezichten. Het was méér dan enkel een zoveelste optreden, het was emotie en intimiteit.

Zoals gezegd was de kerklocatie echt een succes, buiten de harde houten kerkstoelen en de koude in de kerk dan toch gerekend. Dit zorgde er jammergenoeg voor dat het wat oncomfortabel werd na een tijdje, maar misschien was dat de opoffering die moest worden gemaakt voor deze setting. Ondanks deze kleine minpuntjes wist het publiek het concert erg te appreciëren en ontvingen zowel Stijn Hüwels als Illuminine een daverend applaus.

Om alles eens samen te vatten was het écht een unieke ervaring waarbij je werd meegeslingerd naar allerlei emoties. De sfeer die er hing tijdens het concert was gewoonweg magisch en de muzikanten waren erg authentiek. Het voorprogramma duurde misschien nét iets te lang en was misschien net té eenvoudig maar Illuminine wist dit dan weer goed te maken door het meebrengen van verschillende topmuzikanten.

Setlist:

Dualisms #2 (Studnitzky Rework)
Atlas, Eyes ft. Will Samson (Alex Somers Rework)
Dear, Dolores (Julien Marchal Rework)
Be Wise, Take Care (Benoît Pioulard Rework)
Wander, Rise (Message to Bears Rework)
Wander, Rise (Wouter Dewit Rework)
Dualisms #2 (Stijn Hüwels Rework)

Facebook / Twitter / Website

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Colouring - "Love To You, Mate"

Colouring, ofwel Jack Kenworthy, zoals de man echt heet, weet hoe hij moet scoren. De artiest en producer afkomstig uit Nottingham brengt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Illuminine - "Before Any Sound" (feat. Marble Sounds)

Illuminine brengt fantastische, minimalistische muziek en vormt samen met Jan Swerts het koningsduo van ons vaderland. Met een vaak donkere, rustige sound…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BLUAI - "In Over My Head"

Afgelopen vrijdag speelde de Belgische meidenband BLUAI op Pukkelpop, waar ze zonder twijfel een blijvende indruk achterlieten. Wat begon als een zachte,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.