LiveRecensies

Olden Yolk @ Trefpunt: Zweven onder vrienden

LiveRecensies

Olden Yolk @ Trefpunt: Zweven onder vrienden

Toen Olden Yolk in 2012 werd opgericht, was het vooral een uitlaatklep voor Shane Butler bij de opnames voor zijn andere band Quilt. In 2014 bracht de groep een split LP uit samen met Weyes Blood en vanaf die dag was het een echt project. Caity Shaffer vervoegde de band en al snel speelde het duo verschillende shows. Enkele weken geleden kwam dan eindelijk het debuutalbum van de groep uit. Daarop kreeg de band nog hulp van enkele extra bandleden. Deze bleven thuis, wat ervoor zorgde dat we in Trefpunt een stripped back versie van de nummers op hun zelfgetiteld debuutalbum kregen.

Enkel een gitaar en een keyboard dus. Het was een heel sober zicht toen we Trefpunt binnenwandelden. Er waren enkele bankjes gezet om het voor iedereen zo gezellig mogelijk te maken, en dat werd het ook toen de twee bandleden uiteindelijk het podium opkwamen. Stipt half negen begon de band aan zijn set met een zeer zacht en breekbaar nummer. Meteen voelden we iets aan ons hart, het is liefde en oprechte sympathie voor de bescheiden band op het podium. Het lijkt alsof we rond een kampvuur op een zwoele zomeravond zitten en er plots één van de mensen zijn gitaar bovenhaalt om het geheel nog idyllischer te maken.

Die sfeer blijft niet duren, want met “Cut To The Quick” gaat het tempo de lucht in en horen we voor het eerst ook wat tape in de set terugkeren. Niet enkel een keyboard en een akoestische gitaar dus, maar een opgenomen drum ondersteund door nog wat extra gitaren. Dit zorgt voor meer vitaliteit in de set, al hadden we dit natuurlijk veel liever met echte muzikanten gezien. Het zal voor een volgende keer zijn, beloofden ze ons. Op “Vital Sign” horen we Caity Shaffer eens de leadvocals nemen en zorgt dit voor de nodige afwisseling in de set.

We laten het niet aan ons hart komen en dromen zachtjes weg met deze wollig muziek. Perfect eigenlijk om je dag mee af te sluiten. Dat komt doordat alle songs heel veel onschuld uitstralen, wat er dan weer voor zorgt dat je ieder nummer zorgeloos beluistert. De ene keer is alles zeer opgetogen en vrolijk, de andere keer speelt het vooral in op de emoties en is het zeer verfijnde folk rock. Ook de twee stemmen vullen elkaar perfect aan. Die van de dame is breekbaar en van de man is wat robuuster, wat voor een unieke sfeer zorgt.

Hoogtepunt in de set is “Takes One To Know One”. Dit zeven minuten durend nummer, heeft zoveel wijzigingen in tempo en humeur, dat je verrast blijft worden. Zo steekt Butler een effectje op zijn akoestische gitaar om er mee te scheuren en een fijne solo af te leveren. Het doet bij momenten wat denken aan The War On Drugs, maar dan iets kleiner. We werden ook getrakteerd op een cover. “Left Hand of Moses” van Tucker Zimmerman, en de band wist ons te vertellen dat de man in België woont. Zo leerden we ook iets bij op het concert.

Na 45 minuten verlaat de band het podium en meer moest het ook niet zijn. Het moet gezegd zijn, lang moet deze band niet spelen of het blijft niet boeien. En dat weten ze gelukkig ook. Wat ze nu brachten was echt wel genietbaar, simpele muziek met enkel een gitaar en een keyboard en hier en daar wat tape. Soms een onverwachte melodie en hier en daar wat uitspattingen. We bleven telkens geboeid kijken, maar zijn toch benieuwd hoe dit met band zal klinken. Hoogstwaarschijnlijk kunnen ze daarmee een breder spectrum van instrumenten openen.

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
LiveRecensies

Daniel Romano’s Outfit @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Hogesnelheidstrein zonder rem

De carrière van Daniel Romano samenvatten in enkele zinnen, is onmogelijk. De man brengt al sinds 2010 albums uit, waarvan daar sinds…
LiveRecensies

Badlands @ Vlasmarkt: De Vlasmarkt herwonnen

Gisterenavond konden we op verschillende locaties in Gent ons laten meeslepen door stevige gitaren. Maar liefst zeventien bands, zowel uit het Verenigd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.