Albums, Recensies

Hermànn – ‘e’ (★★★★): Heerlijke EP op basis van een Raketkanon bouillon

Is Hermànn vernieuwend? Nee. Is Hermànn een afkooksel van Raketkanon? Ja. Maar het Oost-Vlaamse trio slaagt er wel in waar Teodorczyk van Anderlecht dit seizoen alleen nog maar van kon dromen: vijf beurten op rij scoren. Puik werk!

De kliek herrieschoppers zijn klaarblijkelijk fan van Raketkanon. Je band vernoemen – na wat geklooi met de schrijfwijze – naar het nummer “Herman” van jouw inspiratiebron, is op zijn minst te bestempelen als hijgerig. En doch blaast het trio je van jouw sokken en hoop je spontaan dat er nog tien Raketkanonnen uit de grond poppen. Wat. Een. Power.

De kerels uit Oudenaarde knallen met “e” – tevens ook de titel van hun tweede worpje –meteen hyperkinetisch uit de startblokken. Hoekige gitaren, vervormde stemmen, dissonanties en een drummer die mokerhamers verkiest boven drumsticks. Tijdens het openingsdansje geeft het trio hun arsenaal al volledig bloot.

“Radio Edit” gaat verder daar waar Raketkanon hun “Harald” afrondde. Ongetwijfeld het meest ‘catchy’ kabaal van deze EP. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, ligt er geen airplay in het verschiet. Tenzij, een naamsverandering naar Oscàrr Ànd The Wòlff en misschien vergist een radio-dj zich wel. Afgezien van de schadeclaims, misschien een leuke promotiestunt?

“Scrupules en “Muchacho”, met een cleane It It Anita zanglijn, gaan door op hetzelfde puntige elan. Tot het trio in de finale een melancholische bom van tien minuten dropt. Brutus meets Raketkanon, gastzangeres Hannah Vandenbussche van Rumours keelt, kreunt en neuriet je tien minuten lang naar hogere sferen. “Nausea” zou niet misstaan als epische soundtrack bij één of andere bloedstollende thriller.

e is een splinterbom, met daarbovenop ook nog eens een prachtig artwork. Deze mannen verdienen een uitgebreide clubtournee want live moet deze sound er ‘boenk’ op zijn. Bij hun eerste langspeler iets meer vernieuwende elementen zoals in “Nausea” en die vijfde ster is binnen handbereik.

Op 29 maart speelt Hermànn tijdens hun release show De Chinastraat naar de vaantjes en op 29 mei gaat het dak van De Grote Mond in Hasselt eraf.

Album hoes: Pascal Janssen

Facebook / vi.be / Bandcamp

28 maart 2018

About Author

Jietse Vandenbussche


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief