Live, Recensies

Baloji + Volckerick @ Kaddish: Afrikaanse zon op een duistere plek

Een vreemd gegeven toch, Baloji die net voor hij Tokyo, Londen en Parijs aandoet even een stop hield in Schoten (gemeente naast Antwerpen) om daar in het plaatselijk jeugdhuis te spelen. Het werd dan ook een try-out waar een honderdtal Schotenaren op af kwamen. Voor jeugdhuis Kaddish een grote vis, maar ze hebben dan ook een statement te maken. Ze zijn volop aan het investeren om van het jeugdhuis meer te maken dan alleen een duffe zaal waar feestende pubers komen doen alsof ze bier lusten. Ze willen een platform zijn voor jonge bands, dj’s en initiatiefnemers. Als het van hen afhangt, moet je binnenkort naar Schoten afreizen om de ongeslepen diamanten van de muziekindustrie te ontdekken.

Om dat statement kracht bij te zetten, kregen we een aangenaam voorprogramma onder onze neus geschoven. Volckerick, een onbekend Antwerps duo bestaande uit twee geliefden, bracht een jazzy R&B vibe voort dat Guru met zijn Jazzmatazz wel zou gesmaakt hebben. Volckerick deed ons af en toe wegdromen met hun ‘loungy’ jazzbeats naar de tijd dat Sweet Coffee nog actief was. Het duo was een aangename opwarmer voordat we ons onderdompelde in de Afrikaanse danssfeer die rechtsreeks uit Brussel werd geïmporteerd.

Nadat de pintjes weer gevuld waren, was het tijd voor de grootste naam op de affiche. Baloji is ook buiten Jeugdhuis Kaddish lang geen kleine naam meer. In België blijft zijn naam soms voor velen nog klinken als een exotische fruitsoort, maar dat is uit onwetendheid. Internationaal geniet hij van lovende kritieken en Coachella en de Londense Royal Albert Hall zijn voor hem geen onbekende terreinen meer. Van Coachella naar een jeugdhuis, een goede artiest moet overal iets kunnen brengen en dat bewees Baloji ook. Vanaf het eerste nummer al gingen de heupen van jong en oud aan het wiegen. Baloji testte gisteravond zijn nieuw album en aan de reactie van het kleine, maar enthousiaste publiek bleek het een regelrechte voltreffer te zijn.

Baloji is eigenlijk veel meer dan alleen muzikant. Rapper, regisseur, poëet en designer zijn nog andere beroepen waar hij zich in thuis voelt. Een talentvolle man die zich perfect bewust is van zijn achtergrond. Tijdens zijn optreden maakte hij ons af en toe bewust van de politieke toestanden waar het land van zijn roots, Congo, en andere Afrikaanse landen mee te maken hebben, maar altijd met evenveel aandacht voor zijn show en zonder een greintje van onze aandacht te verliezen. Op een bepaald moment werd het podiumbeest zelfs even een zwoele flirter die een gelukkige dame op de eerste rij met lonkende moves begroette. De temperatuur ging door de snelle heupbewegingen van Baloji meteen tien graden de lucht in.

Het feestje werd niet alleen op gang gebracht door Baloji. Hij werd vergezeld door een uitstekende band die een groot aandeel had in het lukken van dit puike optreden. Van Baloji zijn nieuwe plaat mag je dus opnieuw funky, dansbare nummers verwachten die zo op Awesome Tapes From Africa zouden kunnen staan. Baloji bracht de zon door de donkere regenwolken van gisterenavond waardoor we onze beste dansmoves vanonder het stof moesten halen. Missie geslaagd dus en voor de dansbenen die nog met benzine zaten, was er ook nog een afsluitende dj-set om een mooi einde aan een mooie avond te maken.

We kregen gisteravond een mooi stukje muziek te horen van zowel Baloji als Volckerick. Op 12 april staat er een tweede concertavond gepland in Kaddish met RHEA en Boskat. Hopelijk kan Kaddish hun dromen waarmaken, want hun start hebben ze zeker en vast niet gemist met dank aan een schitterende Baloji.

Facebook / Website

16 maart 2018

About Author

Arno De Meulder


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief