AlbumsRecensies

Gesman – Olput Blues (★★★½): Balans tussen zacht en scherp

AlbumsRecensies

Gesman – Olput Blues (★★★½): Balans tussen zacht en scherp

In de contouren van Zuid-West-Vlaanderen ontwaakt een ancien uit zijn winterslaap. Het is al van 2010 geleden dat we nog van een nieuwe plaat van Gesman konden genieten. Het sextet rond Steven ‘Gesman’ Vervaecke scoorde met de single “Puree” wat airplay via Studio Brussel en Radio 1, maar die tijden zijn al lang vervlogen: derde plaat Olput Blues doet een frisse wind waaien in de scheve maar soms zeemzoete wereld die Gesman is.

Met Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Happy) achter de knoppen vonden ze de balans tussen zacht en scherp. Warme drums zorgen voor een standvastige hartslag, en dringen zichzelf nooit te veel op. De snaren daarentegen zorgen voor een gezonde dosis herkenbaarheid. De saxofoon gooit daar nog een bombastische schep bovenop in nummers zoals opener “Veel Dust”. Het merendeel van de tekst is in het West-Vlaams, met zijn eigen speciale klankenbord, en Gesman weet deze op een zéér geslaagde manier om te vormen tot zanglijnen.

De nonchalance en levensvreugde druipt ervan af (zie de single “Mankepwot”), en dat op een bed van oprechtheid en een snuifje melancholie. Dat laatste merken we vooral bij de ballad “Olput Blues” en “Sletje en Slunse”, die de gevoeligste maar ook meest maatschappijkritische snaren raken op de plaat. Maar zoals eerder gezegd is er ook ruimte voor stevige kleppers: “Schmuck” doet wat denken aan de ruwheid van Tom Waits, terwijl de absurde afsluiter “Hotdog” heerlijk tegen de trommelvliezen klettert. Naar het einde toe blijven nummers als “Acid Ooh Ooh” en “Weeping Back @ The Willow” minder hangen en tekstueel minder boeien, maar de geniale outro “Aioliques Associs”, featuring de Id!ots-frontman en Ugly Papa Luc Dufourmont, tovert dan weer in no time een lach op je gezicht!

Olput Blues blijkt een veelzijdige, gelaagde zomerplaat, met hier en daar een oorwurmpje. Er is een duidelijk verhaal aanwezig, en dat verhaal blijft gelukkig niet hangen in ofwel melodrama ofwel gelukzaligheid. Het ene nummer is al wat interessanter dan het andere, maar geen enkele valt uit de boot. Een geslaagde comeback, als je het ons vraagt!

Morgen kan je de plaat live aan het werk zien de De Kreun te Kortrijk. Tickets: hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.