AlbumsRecensies

Skott – Stay Off My Mind (★★★★): een dansbaar mysterie

AlbumsRecensies

Skott – Stay Off My Mind (★★★★): een dansbaar mysterie

De Scandinavische landen leveren ons de laatste tijd heel wat muzikaal talent. Het lijkt wel een nieuwe, eigenzinnige popstroming waarbij een eigen, herkenbare sound een van de basisingrediënten is. We konden al op Noorse popprinses Sigrid rekenen voor een nieuwe wind doorheen onze playlists, maar we zouden er niet van versteld staan als ook de Zweedse Skott enorm groeit dit jaar. De afgelopen twee jaar bracht ze al een aantal singles uit, zoals “Porcelain”, de soundtrack van Fifa 17, en “Mermaid”. Nu is er dan eindelijk de langverwachte debuut EP Stay Off My Mind.

Het lijken soms tijden te zijn met heel wat 13-in-een-dozijn artiesten, maar niets is minder waar voor de Zweedse. De 25-jarige singer-songwriter Skott groeide op in een kleine gemeenschap met voornamelijk folkmuzikanten. Pas in haar tienerjaren kwam ze in contact met hedendaagse popmuziek. Het verklaart haar unieke en mysterieuze sound. Haar muziek werd eerder al opgepikt door niemand minder dan Katy Perry.

Wat meteen opvalt is dat de EP een stuk dansbaarder is, een mysterieuze poppy vibe. De eigenheid van Skott gaat hierin niet verloren, haar stem blijft betoveren. Keer op keer. De nummers kennen een mooie opbouw, waarbij vooral “Russian Soul” er bovenuit steekt met een heel bijzondere intro. Heel sfeerscheppend en hypnotiserend.

Skott is vocaal ongelofelijk sterk. Dat vorm een constante, de rode draad in haar muziek die elke keer weer evolueert. Het breekbare van singles als “Porcelain” is er nog steeds, maar er zijn meer lagen. De muziek klinkt elektronischer, een invloed die bij elke single weer wat meer naar boven kwam. Een geslaagd ‘experiment’ wat ons betreft.

Titelsong “Stay Off My Mind” en “In The Mood”, blijven meteen in je hoofd zitten. Ze klinken beide wat meer poppy en radio-proof, maar op een heel eigen manier. “In The Mood” bouwt op tot een heel aanstekelijk en dansbaar refrein om weer terug te keren naar iets zacht en breekbaar in de strofes. Het is een EP om even het tijdsbesef bij kwijt te raken. Verrassend, toegankelijk en vernieuwend.

Voorlopig heeft Skott nog geen concerten gepland staan in België, maar op 18 januari staat zij alvast op ESNS waar onder andere ook onze eigen Tamino en Emma Bale een showcase hebben.

 

Facebook / Twitter / Instagram / Website

640 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Natalie Jane - "Tattoos"

Natalie Jane is een heus TikTok-fenomeen die fans verzamelde met nummers te coveren in grote parkings. Die bevatten een goede akoestiek voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Madison Beer - "Make You Mine"

Madison Beer is al even bezig aan een opmars binnen de muziekwereld. Haar debuutplaat scheerde hoge toppen en ook Silence Between Songs,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.