Muzieknieuwtjes

King Gizzard & The Lizard brengt vijfde album van 2017 uit

Op 11 november 2016 kondigde King Gizzard & The Lizard Wizard aan dat ze in 2017 vijf albums zouden uitbrengen. De band had toen al acht albums in zes jaar uitgebracht, maar vijf in één jaar leek onwaarschijnlijk. Het begon met Flying Microtonal Banana op 24 februari. Een album waarop ze met microtonale geluiden experimenteerden. Meteen na de release van die plaat, kondigden ze de volgende aan. Murder of the Universe verscheen op 23 juni en werd voorgesteld in De Kreun. Toen was het stil, tot er op 18 augustus een eerste verrassing aankwam. Sketches of Brunswick East, de derde plaat van het gezelschap kwam uit. De samenwerking met Mild High Club bevatte veel meer jazzy vibes en was bijgevolg ook iets rustiger.

Toch had de band het woord rust nog niet echt ervaren in 2017. Ze bleven touren maar over een vierde en vooral ook vijfde plaat werden geen woorden gerept. Niemand dacht dat ze er echt in gingen slagen. Tot ze op 14 november aankondigden dat op 17 november Polygondwanaland gratis en voor niets zou verschijnen, een geslaagde marketingstunt waar ook wij gebruik van maakten. Dit album is niet van ons maar van jullie, was hun achterliggende gedachte. Toen dachten wij al “dat vijfde album zal nu toch niet meer lukken, ze hebben nog maar iets meer dan een maand?”. Daar werd gisteren komaf mee gemaakt door dit bericht op hun Facebook.

Iedereen werd enthousiast, en zes uur later staat het album al online. Gumboot Soup is het vijfde album van de band in een jaar tijd, een straffe stoot zoveel is zeker. De laatste dag van het jaar een album uitbrengen, je moet maar durven. De plaat bevat het minste concept van de vijf en de nummers in het album staan ook meer op zichzelf. De één psychedelisch en stevig, de ander meer mysterieus. Alweer een bewijs dat de band weet waar ze mee bezig zijn. Door zoveel albums op zo’n korte tijd uit te brengen, hebben ze er ook veel fans bijgekregen. Niet alleen bleken alle vijf de albums heel kwalitatief te zijn, ook marketinggewijs heeft de band de vruchten geplukt van deze stunt. We zijn alvast benieuwd wat dit zal geven in februari in Nest.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.