LiveRecensies

Brihang @ De Kreun: Ik ken iemand en die heeft veel talent

We moeten het Brihang nageven, het is een man met een duidelijke artistieke visie en hij lijkt steeds te weten waar hij naartoe wil. Dit werd al snel duidelijk toen hij in 2014 De Nieuwe Lichting won. Hij koos niet voor het snelle succes of geld, maar hij deed aan zelfonderzoek. Wie ben ik als artiest? Waar wil ik naartoe? Wat wil ik maken en hoe kan ik mijn boodschap overbrengen? Met zijn debuutplaat Zolangmogelijk uit 2016 bood Brihang ons een duidelijk antwoord op zijn vragen. Het werd een plaat die ons van onze sokken deed blazen. Zijn verfijnde, fluwelen hiphop was tot dan toe iets ongezien en het tastte de grenzen van de Vlaamse hiphop nog verder af. Wij stonden alvast te popelen om Brihang aan het werk te zien en wij waren niet de enige.

In een uitverkochte zaal was het al vroeg drummen om de beste plek de veroveren. Brihang komt spelen en de temperatuur is de eerste parameter waaraan we dat beginnen te voelen. Met “Slag 13” begint de set alvast verrassend. Geen knallende binnenkomer, maar een vrij intiem en persoonlijk staaltje woordkunst. “Te Groot” lijkt de set pas echt vuur te geven. Een typisch Brihang nummer, die bol staat van de tekstuele diepgang. De zaal hangt dan ook al snel aan de lippen van deze moderne woordkunstenaar.

https://www.instagram.com/p/Bc_wuS-FVrb/?taken-at=396789697351498

De présence waarmee Brihang op een podium staat is bewonderenswaardig. Alsof hij in zijn eigen wereld zijn nummers brengt zonder in zijn grenzen te knippen. We zien het graag gebeuren, want het is een plezier om naar te kijken. Dat is onder meer te merken bij “Kleine Dagen” en “Oe Ist”, maar Brihang durft verder te gaan. Met “Lichaam” is er ook ruimte voor poëzie op het podium. Het zorgt voor enige verwarring, want dit hadden sommigen misschien niet verwacht. Hij schenkt je bewust meermaals een “WTF doet hij nu” moment, maar achteraf denkt iedereen “hoe geniaal was dat” en net dat maakt de show vooralsnog memorabel.

Na zeven nummers blijft de show verassend en dynamisch. Het heerlijk cynische “Ik Wil Alles, Behalve” draagt daar alleen maar aan bij. Met de profetische woorden “en ik ken iemand en die heeft ook een hond” heeft Brihang de zaal volledig ingepakt. Dat de banden met het Roeselaarse NTREK groot zijn, werd ook in De Kreun nogmaals bewezen. Bij “Verse Lakens” en “Metro Boulot Dodo” mocht Dieter Meeuws komen opdraven. De agressievere en zonder doekjes omwonden rapstijl van Dieter past ook live wonderwel goed bij de stijl van Brihang.

Brihang is op het podium meer dan een muzikant alleen. Bij “Fruitig” acteert hij als enige op het grote podium, maar dankzij zijn beheerste lichaamstaal en uitgesproken mimiek komt het nummer erg groots uit. Hij weet een vrij gewoon nummer opnieuw nieuw leven in te blazen en dat hij dit op zijn eentje kan, getuigd van erg veel overgave en klasse. Ook humor is een belangrijk element binnen de show, daarvoor zijn Brihang’s bindteksten een ideaal medium. Of ze voorbereid waren of niet, we hebben er toch maar goed om kunnen lachen. Nogmaals bedankt. De twee parels “Morsen” en “Wieder” leveren de show een hoogtepunt, die heel de zaal aan het zingen brengt. Tot slot plaatst Brihang een ladder in het midden van De Kreun. Hij gaat op de hoogste trede staan en brengt zijn single “Balanceren” op een vrij letterlijke manier, opnieuw geniaal gevonden. Wij waren er niet opgekomen. Na afloop kunnen wij enkel zeggen. Hij kwam, hij smeet er gericht zijn klak naar en hij overwon.

Het was niet de eerste keer dat we Brihang aan het werk zagen, maar het blijft opmerkelijk hoe hij ons steeds weet te verrassen met zijn talent. Brihang brengt Vlaamse hiphop op zijn geheel eigen manier. Geen gejank over drugs of bitches, maar pure teksten die ons doen nadenken over onszelf en onze omgeving. De verweving van muziek, dans en woordkunst maken van de show een unieke ervaring die je moet gezien hebben. We geven toe dat we al aan het verlangen zijn naar nieuw werk, maar voorlopig lijkt daar nog geen sprake van.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brihang - "Festival"

Boudy Verleye, de Knokkenaar die sinds 2016 onze harten stal als Brihang, kondigde gisteren op zijn Instagrampagina aan dat hij om middernacht…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 22 beste muziekvideo's van 2020

Door het gebrek aan liveshows verlegden heel wat acts hun focus in 2020 en werkten ze samen met hun creatieve teams intrigerende…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Couleur Café verwelkomt Shaggy, Brihang en Tinariwen opnieuw in 2021!

Na een rampjaar voor Couleur Café begint het Brusselse festival rustig aan met het aankondigen van de namen voor in 2021. Eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.