LiveRecensies

Shht @ NEST: absurditeit viert hoogtij

LiveRecensies

Shht @ NEST: absurditeit viert hoogtij

Wanneer een fototentoonstelling, opblaaspoppen en een kinderspeelmat het decor van de avond vormen, weet je dat Shht z’n streken nog niet verleerd is. De geflipte Gentse band haalde voor hun laatste clubshow van het jaar oma’s zolder nog eens leeg. De uitverkochte zaal van NEST heeft het geweten. Vroege vogels krijgen voor de gelegenheid buttons van Mao Zedong, voormalig Chinees leider, opgespeld. “Alles is gratis buiten de drank.”

Bij aankondiging van het voorprogramma lijkt het publiek alle moeite te hebben om niet in een collectief schaterlachen uit te barsten. Danielle Van Os, klassiek geschoolde gitariste, werd door de band gekozen uit een 250-tal inzendingen bij hun support act wedstrijd op vi.be. De goed geplaatste grap ontlokt na enige tijd toch een zeurend geroezemoes. Gelukkig staat een show van Shht steevast garant voor een totaalbeleving met imposante randanimatie. In het publiek worden hapjes geserveerd door obscuur geklede figuren, zeiden we al dat alles gratis was?

Shht vlamt de set meteen op gang met het stevige in-your-face “Soup”. “August” balanceert dan weer van een wilde braspartij naar een gezellig ritje op de draaimolen. De lieflijke deuntjes op xylofoon worden verstoord door beukende synths als een moshpit in Willy Wonka’s chocoladefabriek. Alsof de boel nog niet gek genoeg is, duiken plots enkele acrobaten de zaal in. Op de tonen van “Don’t Care” krijgen we ten midden van de zaal een indrukwekkende turnshow te zien.

Na wat indrukwekkende salto’s gaat de set aan een verschroeiend tempo verder met enkele nieuwe nummers uit het aankomend debuutalbum. Deze nummers klinken nog meer futuristisch en gelaagd dan wat de band al uitbracht. Om het publiek terug tot kalmte te bedaren wordt de band’s eigen huisfilosoof ontvangen op het podium. Een lezing over Icarus mondt al snel uit in een muzikale uitspatting, voor ieder wat wils. Shht’s geheel eigenzinninge versie van “Bohemian Rhapsody” klinkt als een dikke fuck you naar de muziekwereld. Welke andere band zou hier tenslotte mee wegkomen?

Hoewel zowat elk nummer klinkt als een zooitje ongeregeld, heeft de band de touwtjes stevig in handen. De energieke chaos wordt door de muzikanten vakkundig in goede banen geleid. Shht brengt een strakke live-set doordrenkt met schijnbare nonchalance en laat dat nu net de succesformule van de band zijn.

De show sluit af met een ontploffend confettikanon, zomaar omdat het kan. Shht haalde weer alles uit de kast om iedereen volledig ontaard huiswaarts te sturen. Hun eclectische show die bewust wilde ontsporen is in zijn opzet geslaagd. Muzikaal sterk genoeg om serieus genomen te worden, maar absurd genoeg om het nooit te zijn.

Setlist:

Soup
August
67
Don’t Care
Planeetsong
Life
Mao
Some More Time
Bohemian Rhapsody (cover)
Demo
Masterpiece

Related posts
InstagramLiveRecensies

Loverman @ Trix (Bar): Aan de lippen gekluisterd

Het gaat ontzettend hard voor James de Graef. Hij schopt zichzelf gaandeweg tot meest liefdevolle man van België. Na een lange tijd…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens verschillende Belgische en Nederlandse artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2022

Al wie Dansende Beren volgt, weet dat we dagelijks een hele reeks aan artikels over singles publiceren. Meestal dienen deze nummers als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.