Albums, Recensies

Charlotte Gainsbourg – Rest (★★★): Impressie van een pauze

Wanneer een album Rest heet, verwacht je een bepaalde dynamiek. Per definitie is rust namelijk “toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning”. We nemen de proef op de som en onderwerpen Charlotte Gainsbourg aan enkele tests: werken, reizen, dansen.

Er staat een onderzoekstaak op het programma. Een combinatie van lezen, filteren en concluderen, ideaal voor onze testcase. Rest start met het meeslepende “Ring-a-Ring O’ Roses”. De toon wordt onmiddellijk gezet, het album is niet bepaald gemaakt om de focus erbij te houden. Het tempo wisselt vaak en breekt de flow van het geheel. Ons testpersoon is na een uur blij iets anders te mogen opleggen. Hij verkiest een eenduidige vibe, en legt de discoklassieker “Stayin’ Alive” op.

De dagtaak zit erop en ons testpersoon begeeft zich naar het station. Van Mechelen treint hij vijftig minuten naar thuishaven Gent-Sint-Pieters: Rest krijgt een tweede luisterbuurt. Het wordt al stilaan donker, en door de natte ramen glijden enkel de lantaarns van het hinterland voorbij. De variatie in de plaat valt op. Van start tot einde blijft Charlotte Gainsbourg boeiend. Een namiddagdutje zit er dus niet in.

Het is vrijdagavond, dus er zal gedanst worden. Het meesterwerk van dit album, titelsong “Rest”, vat dansen op dit album perfect samen. Het mag dan wel het rustigste nummer zijn, de samenwerking met Daft Punk levert een bijna etherisch resultaat op. Vluchtig en ontroerend, de melancholische variant van Carpe Diem. Zijn schouders bewegen rustig langs zijn kaken. Hij zal niet lang stil kunnen blijven zitten. Opvolger “Sylvia Says” haalt hem uit de zweverige roes en plaatst hem in het midden van de dansvloer, naar het nu. Yolo, het hedendaags alternatief voor Carpe Diem.

Onze tests leggen de diversiteit van Charlotte Gainsbourgs Rest bloot. Intiem en groots, puur en vervormd. De overdaad aan dualiteit resulteert echter in een gebrek aan identiteit. Titelnummer “Rest” maakt echter veel goed. Zo slaagt Daft Punk er het tweede jaar op rij in om het beste nummer te schrijven. “Starboy”, we zijn je nog niet vergeten!

26 november 2017

About Author

Quinten Cormenier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief