AlbumsRecensies

Morrissey – Low in High School (★★★★) – “Mopperen op hoog niveau”

AlbumsRecensies

Morrissey – Low in High School (★★★★) – “Mopperen op hoog niveau”

Het is inmiddels dertig jaar geleden dat The Smiths hun laatste plaat Strangeways, Here We Come op de markt brachten en de band rond Morrissey en Johnny Marr stopte. Het einde van The Smiths was meteen ook het begin van een ongeëvenaarde solocarrière die nu met een elfde album wordt verdergezet. Morrissey is een icoon en weet altijd voor veel controverse te zorgen met zijn covers en teksten. Met zijn nieuw album Low in High Shool, dat door niemand minder dan Joe Chiccarelli geproduceerd werd, is dit niet anders.

De dynamische opener van dienst “My Love, I’d Do Anything For You”, waar Morrissey onmiddelijk laat weten dat ‘the society’ de hel is, legt meteen de toon voor het eerste gedeelte van de plaat dat een vrij grote en rockige sound meegekregen heeft. Die sound kenmerkt ook grotendeels de twee volgende nummers (“I Wish You Lonely” & “Jacky’s Only Happy When She’s Up On The Stage“) die we reeds vooraf te horen kregen en die vooral brilleren met hun songteksten. Fans van The Smiths luisteren daarentegen het best eens naar één van de hoogtepunten van de plaat: “Home Question Mark”. Het nummer doet immers heel sterk aan de band denken waarmee Moz, zoals Morrissey ook wel eens genoemd wordt, in de jaren tachtig doorbrak.

Spent The Day in Bed” was het eerste nieuwe werk dat we van de nieuwe plaat te horen kregen en werd door zijn fans goed onthaald. Het klinkt in eerste instatie vrij vrolijk, maar wie goed naar de songteksten luistert, weet dat de boodschap dat alles behalve is (‘Stop watching the news, because the news contrives to frighten you’). Het langste nummer van de plaat, “I Bury the Living”, start met een melancholisch klinkende viool waar even later de elektrische gitaar, onder handen van Boz Boorer, bijgevoegd wordt. Morrissey kruipt er in de rol van een ‘innocent soldier’ die naar het einde van het nummer toe ontdekt dat hij eigenlijk alleen maar als voer voor de kanonnen dient.

Op muzikaal vlak is er op Low in High School niet echt een duidelijke lijn te vinden. Sommige songs klinken vrij rockig en groot, anderen eerder iets meer ingetogen (zoals de piano-ballad “In Your Lap”). Het elfde album mag dan ook als een mengelmoes aan genres gezien worden met uiteenlopende invloeden die door Joe Chicarrelli en de band doordacht verwerkt werden met de teksten van Morrissey. Hier eens glamrock, daar dan weer electropop tot zelfs wat tango, het kan allemaal, en dat is net zo boeiend.

Dat Morrissey trouwens een goede relatie met Israel heeft, bewijzen de nummers “The Girl From Tel-Aviv Who Wouldn’t Kneel”, welk heel hard aan een tango doet denken, en het laatste nummer van de plaat met de toepasselijke titel “Israel”. In dat laatste nummer neemt hij het op voor het land en zingt hij dat degenen die Israel beledigen en aanvallen er jaloers op zijn (‘The sky is dark for many others / They want it dark for you as well’). “Israel” kreeg ook de nodige portie drama en pathos waardoor het nummer aan kracht wint en de betekenis meer in de spotlights staat.

Morrissey houdt het niet alleen bij Israel maar heeft het ook nog over andere thema’s op zijn nieuwe plaat. In“Who Will Protect Us From The Police?”, dat start met sirenes en vrij bedreigend klinkt, heeft hij het bijvoorbeeld over de aanval op vrije meningsuiting in Venezuela en op het nummer “All The Young People Must Fall in Love”, met enkele gospelinvloeden, heeft hij het over ‘Presidents come and presidents go’. Zijn teksten weten altijd wel voor commotie te zorgen en hij is niet verlegen de vinger in de wonde te drukken.

Low in High School is een totaalervaring waarin Morrissey nog eens al zijn troeven bovenhaalt die hem tot een gevierde en erkende muzikant maakten. De teksten bevatten de benodigde scherpte en diepte om de aandacht van de luisteraar te vestigen. In combinatie met de sterke muzikale stukken groeit dit album tot één van de betere van het jaar.

Website / Facebook / Twitter / YouTube

2016 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
InstagramLiveRecensies

Hideous @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Rock met een doel

Wie de Belgische muziekscene een beetje volgt, kan niet om Hideous heen. De band maakt een snelle opmars door. In februari bracht…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Unschooling - New World Artifacts (★★½): Flipperkastsyndroom speelt parten

Toen we de bio van de Normandische band Unschooling voor het eerst lazen, stond het water vrijwel meteen in onze mond. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.