Albums, Recensies

August Burns Red – Phantom Anthem (★★★★): Als een razende pletwals

Je kan er je klok op gelijk zetten: om de twee jaar verschijnt er een nieuw album van August Burns Red. Twee jaar geleden kwam Found In Far Away Places uit, logischerwijs was het dus een kwestie van tijd voor in 2017 ook nieuw materiaal op ons werd afgevuurd. Metalcore als muziekgenre heeft August Burns Red niet uitgevonden, maar ze hebben er wel de gouden succesformule voor in handen. Duizelingwekkende gitaarsolo’s afgewisseld met beukende riffs overstemd door vocals waardoor leken in het metalgenre hun broek onmogelijk droog kunnen houden.

Deze vijfkoppige pletwals uit Lancaster, Pennsylvania is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste namen in de fijne niche genaamd metal. De voorbije maanden gingen ze nog op tour voor het tienjarig bestaand van hun grote doorbraak Messengers. Tien jaar later, op 6 oktober van dit jaar, brengen ze Phantom Anthem uit via Fearless Records. Met “Invisible Enemy” en “The Frost” werden reeds twee singles van jewelste op ons losgelaten, vergezeld van muziekvideo.

Albums maken is een kunst die je deze jongens niet meer moet aanleren. August Burns Red is één van de bands die erin slaagt om te blijven evolueren op muzikaal vlak, zonder hun fans van het eerste uur teleur te stellen. Dat deze jongens al sinds 2003 bezig zijn, is er nauwelijks aan te merken. De energie druipt van elk nummer en tilt het niveau telkens weer tot nieuwe hoogtes. Ook qua stemgeluid gaat de band erop vooruit. Jake Luhrs slaagt er keer op keer in om zijn stem bij elk album voller te laten klinken, waardoor elke nieuwe noot aankomt als een gigantische bitchslap.

Phantom Anthem is een perfect uitgebalanceerd album. Het neemt je bij momenten op in hogere sferen om bij weg te dromen en zorgt niet veel later voor een uppercut waarmee McGregor makkelijk had kunnen winnen van Mayweather. Genreoverstijgend werken is August Burns Red ook niet vreemd, zo vonden we op eerder werk al tango solo’s terug. Op dit album kan je zowaar kerkklokken horen die je meenemen naar de hoogdagen rond Kerstmis. Ik daag je uit om op zoek te gaan.

Deze plaat staat vol pareltjes, maar toch zouden we graag enkele nummers extra in de verf zetten. Het tweede nummer genaamd “Hero Of The Half Truth” is één van die nummers die schitterend klinken op plaat, maar toch vooral live tot zijn recht komen. Het nummer telt twee perfecte momenten om een halsbrekende ‘wall of death’ te organiseren en dat is nu net iets waarvan we weten dat fans van August Burns Red niet vies zijn. Een ander element uit dit nummer is de oneliner helemaal naar het einde toe. ‘We will show no mercy’ brult Jake Lurhs. Het dient als antwoord op een eerder aangehaalde ‘They will show no mercy’. Een boodschap die we maar al te graag geloven uit zijn mond en een boodschap die het publiek met veel plezier ter harte zal nemen en terugbrullen. Onder begeleiding van gitaarvirtuozen JB Brubaker en Brent Rambler krijgt het nummer “Quake” een heel episch kantje zodat het de soundtrack zou kunnen zijn voor een avontuur over de hoogste bergen en diepste oceanen, of zeg maar doorheen crowdsurfers en duizelingwekkend circlepits. Het is duidelijk te merken aan het nieuwe materiaal dat enkele nummers geschreven zijn met het oog op hallucinante taferelen op de festivalwei of menige concertzaal, maar daar malen wij allerminst om.

Als besluit kunnen we niet anders dan laaiend enthousiast zijn. In het goed gevulde en vaak uitgemolken genre metalcore lukt het August Burns Red toch om telkens te verbazen. Voor zij die nog niet overtuigd zijn: op zondag 18 maart staan ze als support voor Heaven Shall Burn in de AB. Zorg dat je er zeker bij bent want de AB zal nooit meer hetzelfde zijn na de passage van deze orkaan.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

6 oktober 2017

About Author

Joren Cloet


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief