Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Architects – “Doomsday”

Onverwacht. Dat is wel het minste wat we kunnen zeggen over de nieuwe single van de Britse metalcore giganten Architects. Na toonaangevende albums, zoals Lost Forever//Lost Together en All Our Gods Have Abandoned Us, op de wereld los te hebben gelaten en op die manier een wereldwijde fanbase te vergaren, kreeg de band een ijskoude douche over zich heen. Gitarist en meesterbrein achter de beukende, complexe riffs die Architects typeert, Tom Searle, is in augustus vorig jaar overleden na een hevige strijd tegen kanker. Het album All Our Gods Have Abandoned Us bleek een post mortem testament te zijn die de strijd van Tom tegen zijn eigen lichaam verhaalt. De band werkte, ondanks het zware verlies, hun volledige wereldtournee af met gitarist Josh Middleton (Sylosis) als invaller maar de toekomst van de band bleef één groot vraagteken. Ook de heren zelf gaven aan niet zeker te weten wat er zou gebeuren met de band. Tot vandaag dus.

“Doomsday” opent met een relatief lange, mysterieuze intro om vervolgens plaats te maken voor snelle, weldoordachte riffs zoals we van Architects gewoon zijn. Zanger Sam Carter ontwapent ons met zijn eerste, zacht gezongen, lyrics: ‘Remember when Hell had frozen over? The cold still burns underneath my skin. The water is rising all around me and there is nothing left I can give’. Het wordt al snel duidelijk dat dit nummer de dood van Tom behandelt. Architects laat in de kalmere stukken ruimte om hun verdriet, wanhoop en gemis de bovenhand te laten nemen terwijl de hardere stukken perfect laten aanvoelen hoe kwaad en machteloos de overgebleven bandleden zich voelen. De video geeft mooi het rouwproces van de bandleden weer; zij vallen langzaam uit elkaar terwijl Tom opgenomen wordt in het universum. ‘What will be will be. Every river flows into the sea’ oftewel een mooie metafoor voor het feit dat iedereen uiteindelijk komt te gaan. Een mooiere zwanenzang voor hun verloren vriend kon de band waarschijnlijk niet brengen. Wij blijven alvast met kippenvel en razend benieuwd naar wat de band in de toekomst zal brengen achter .

“Doomsday” komt, aldus drummer Dan Searle (Tom’s broer), niet op een volgend album te staan: ‘Doomsday is not from an album we’ve recorded. It’s just 1 song. It’s just the start. Our way of showing everyone that there’s still a future’.

Facebook Twitter / Instagram / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "TO THE FLOWERS"

While She Sleeps blijft ons verrassen. De groep brengt op 15 maart zijn zesde album SELF HELL uit en tot nu toe weten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air maakt met Architects laatste headliner bekend

Afgelopen maand voelde voor iedere Jera on Air-liefhebber aan als een zwart gat. Nadat in december bijna dagdagelijks nieuwe namen aan de…
InstagramLiveRecensies

Architects @ Lotto Arena: Overvloed aan toegankelijkheid

Architects in de Lotto Arena, dat is al even geleden. In 2019 was de Antwerpse poptempel voor het laatst het decor van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.