Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gogol Bordello – “Walking On The Burning Coal”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gogol Bordello – “Walking On The Burning Coal”

Nadat we eerder al een proevertje achter de kiezen kregen met “Saboteur Blues”, lost Gogol Bordello nu een tweede single voor hun in augustus uitkomende album Seekers and Finders. In de opvolger van Pura Vida Conspiracy probeert de band volgens Eugene Hütz de echte taak van een artiest te volbrengen. Hij wil niet focussen op de problemen van de grauwe realiteit, maar een kanaal aanbieden voor dat wat ons verstand overstijgt, voor spiritualiteit: ‘The soul it knows no rival’. Voor Seekers and Finders koos de frontman er overigens voor om de productie voor het eerst volledig in eigen hand te nemen.

Hütz hanteerde tijdens het tot stand brengen van de plaat één advies: neem geen advies aan van anderen. Dat toont zich ook in de lyrics van deze single: ‘And you don’t need no one to walk you through it, through this would be world burial’. “Walking On The Burning Coal” heeft net als de eerste single net wat minder er-is-een-hoek-af gehalte, dat in het vroegere werk van de gypsy punk band bijna steevast terug te vinden was.

Rustig kabbelend in de strofes en iets meer geagiteerd in de refreinen, gaat het nummer over een overgangsritueel. Een beproeving (op hete kolen lopen) doorstaan en je ego aan diggelen laten slaan, om zo je ziel de vrijheid te geven zich verder te ontwikkelen. Dat ritueel is volgens Hütz steeds minder aanwezig in onze samenleving, hoewel het wel degelijk een noodzakelijk fenomeen is. Hij moedigt aan om toch je eigen weg te volgen, ook al is die met horten en stoten. De gitaar komt net als in de eerste single meer op de voorgrond dan de viool en de blazers, die buiten het refrein eerder een bijrol vertolken. Het nummer ligt makkelijk in het oor, mede door de afwezigheid van een echte opzwepende punk vibe. Niet dat dat per se slecht hoeft te zijn, maar hopelijk vinden we die punk vibe en ietwat geschifte sound terug op aantal andere nummers van de plaat!

Seekers And Finders komt uit op 25 augustus.

Facebook / Instagram / Site

Related posts
Features

Voorbeschouwing Jera on Air 2023

Jera on Air staat weer bijna voor de deur. Over net iets meer dan een week gaat het festival van de lage…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gogol Bordello - "United Strike Back"

Dat Gogol Bordello het hart op de juiste plaats heeft wisten we al langer dan vandaag. Dat ze nu op de proppen…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Radio Barbã - "Black Cats"

Het collectief van Radio Barbã omschrijft zichzelf graag in de illustere term ‘Gypsy Balkan Pirate Punk’. Aanstekelijke en enorm dansbare muziek uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.