Recensies

Onze hoogtepunten van Cactusfestival 2017: Dag 2

Nadat de kater van dag 1 nog lichtjes in iedereens hoofd ronddwaalde, was het alweer tijd om aan dag 2 te beginnen. Ook vandaag stonden heel wat leuke bands geprogrammeerd met onder andere Millionaire, Jamie Lidell, Rhye en Kaiser Chiefs. Onze hoogtepunten van dag twee hebben we dan ook netjes voor jullie hieronder genoteerd, alsook de grootste ontgoocheling van de dag: Rhye. 

1. Coely

Fotograaf: Jeroen Vanneste

Gisteren hadden we opnieuw geluk en hoefden we alweer niet echt lang te wachten op het eerste hoogtepunt van de dag, met name Coely. Zonder enig probleem wist ze de ganse weide rond haar vinger te draaien en in een mum van tijd wist ze met haar smooth hip-hop iedereen van haar kunnen te overtuigen. Het leuke was, dat ze werd ondersteund door een bende jonge kerels, die zichtbaar aan het genieten waren van hun passage op Cactusfestival. Coely rapte alsof ze het al jaren deed en dat was toch wel merkwaardig om te zien. We hadden de goeie reviews van op Rock Werchter en Couleur Café gelezen en daarin stond dat Coely heerste. Wel, dat deed ze gisteren ook. Wat een wijf!

2. Millionaire 

Fotograaf: Karen Vandenberghe

Wanneer je Millionaire op je affiche hebt staan, dan weet je gewoon dat er je iets moois staat te wachten en dat was gisteren alweer het geval. Tim Vanhamel en co verkeerden in bloedvorm en dat liet Tim wel duidelijk merken aan de hand van al zijn danspasjes, die hij eigenlijk als enige persoon op deze aardbol zo kan laten overkomen. We zagen ze onlangs nog live op Best Kept Secret Festival, maar hier op Cactusfestival was het een gans andere beleving. Ook speelde de band een andere set en dat was misschien zelfs echt geen slechte keuze. Nummers als “I’m Not Who You Think You Are”, “I’m On A High” en natuurlijk “Champagne”, zijn nummers die live alles aan flarden knalden (al mag het toch gezegd zijn dat de klank in het begin niet echt optimaal was). Desondanks het feit dat de klank niet perfect zat, speelde Millionaire een fantastische set, die zowat iedereen in het Minnewaterpark wel wist te appreciëren.

3. Jamie Lidell

Fotograaf: Jeroen Vanneste

De grootste verassing van de ganse dag was voor ons niemand minder dan Jamie Lidell. We hadden heel weinig voorkennis van z’n muziek en we wisten dus ook niet echt wat we van z’n show moesten verwachten. Ondanks het feit dat we praktisch niets van zijn muziek kenden, werden we al vanaf minuut één omver geblazen en daar kon het openingsnummer “Multiply” misschien wel iets mee te maken hebben. Wat ook opviel, was hoe enthousiast Jamie Lidell was en dit kwam dan ook nog eens heel oprecht over, enorm aanstekelijk. Hij liet zijn band ook af en toe wat soleren en dat deed het optreden dan ook alleen maar ten goede. Met “Another Day” zette hij de ganse weide in vuur en vlam en daar hadden heel wat mensen duidelijk naar uitgekeken. Het enige spijtige aan dit optreden was, dat hij al z’n zaad in het begin had verschoten. Na twintig minuten waren z’n beide hitjes de revue gepasseerd en dit was misschien niet zo’n slimme zet van Jamie en Co. Toch bleef z’n set boeien en de funky soul van Jamie Lidell deed zowel jong en oud dansen. Ideaal toch?

4. Kaiser Chiefs 

Fotograaf: Philippe Denayer

Cactusfestival is heel goed in het programmeren van bands die enkele jaren geleden nog de weides van Rock Werchter en Pukkelpop plat speelden. Hier is Kaiser Chiefs een perfect voorbeeld van. Wat we van hun show moesten verwachten, daar hadden we eerlijk gezegd ook echt geen flauw benul van. Toch wist het vanaf de seconde dat de show van start ging onze aandacht meteen op scherp te zetten en deze eigenlijk niet echt meer te lossen. Heel wat hits katapulteerden ons terug naar pakweg tien jaar geleden, het tijdperk waarin  “Ruby Ruby Ruby Ruby” nog op iedere fuif luidkeels werd meegezongen. De oude songs kwamen echt heel goed over, maar dat kan niet over het nieuwere werk van de Kaiser Chiefs gezegd worden. Hun hedendaagse muziek klinkt heel plat en kwam live ook echt helemaal niet over. Gelukkig bestond de setlist grotendeels uit oude songs en daar wisten ze het publiek een dik uur lang mee te entertainen. Leuk om deze band nog eens gezien te hebben.

5. Ontgoocheling van de dag: Rhye

Fotograaf: Jeroen Vanneste

Als er één optreden was, waar we al jaren enorm hadden naar uitgekeken, dan was het wel het concert van Rhye. Maar deze stelde jammer genoeg echt wel teleur. Al vanaf het begin zag je dat dit niet goed ging komen. De muziek die Rhye brengt hoort in feite ook niet echt thuis op een festivalweide; zoiets moet je in een zaal zien en liefst van al nog met wat kaarslicht erbij. Maar bon, gisteren was dit dus niet het geval en dat deed het optreden zeker niet ten goede. De songs kwamen nogal stil over en zorgde ervoor dat het publiek zich al snel ging vervelen, waardoor iedereen met elkaar een praatje begon te maken. Songs zoals “The Fall” en “Open” werden live helemaal anders gezongen dan op plaat en werden middenin ten einde gebracht, allemaal heel vreemd als je het ons vraagt. We hadden hier in ieder geval heel veel meer van verwacht en keerden dus lichtjes ontgoocheld terug richting huis. Spijtig.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2022 (Festivaldag 2): Brugge in vuur en vlam

Het Cactusfestival startte op zijn openingsdag met een domper van jewelste door de afzegging van Robert Plant & Alison Krauss. Belle and…
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival 2022 (Festivaldag 1): De ramp en de genezing

Na enkele jaren afwezigheid door een alom bekend virus ging het Brugse Cactusfestival gisteren eindelijk weer van start. Het feeërieke Minnewaterpark is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Coely – “Alive”

Een dikke maand geleden keerde Coely terug naar de Belgische hiphopscene. ‘I’m back like I never left’, zong ze in het onstuimige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.