Albums, Recensies

Imagine Dragons – Evolve (★★★★): Evolutie in klank en sfeer

Imagine Dragons kwam vorige week met een nieuw album. Als voorbereiding werden reeds enkele singles gelost. Aan “Thunder”, dat een goeie maand geleden verscheen, was al te merken dat het viertal een wijziging doorvoerde in zijn sound. Toch blijft het karakteristieke Imagine Dragons-geluid prominent aanwezig doorheen de plaat.

De band uit Las Vegas bestaande uit Dan Reynolds (zang, drums), Wayne Sermon (gitaar), Daniel Platzmann (percussie) en Ben McKee (bass)  is intussen al toe aan zijn derde album, na het succesvolle debuut Night Visions en Smoke + Mirrors. Frontman Dan Reynolds worstelde de voorbije jaren met een depressie en naar eigen zeggen is dit te horen in zijn muziek. Waar in Night Visions en Smoke + Mirrors de algemene sfeer iets duisterder was, bloeit het meer open in het nieuwe album.

De titel van het album mag dus best wel letterlijk genomen worden. In Evolve kun je duidelijk een evolutie horen. De vele verschillende instrumenten waar de bandleden drumgeluiden op wisten te produceren werden subtiel vervangen door een meer elektronisch sound. Dit is vooral te horen aan het gesampled kinderstemmetje in de intro van ‘Thunder’. Naar eigen zeggen hebben ze ontdekt dat ze een even emotioneel geluid kunnen produceren met behulp van 4 instrumenten als ze vroeger deden met een heel arsenaal van drums, trommels en ander slagwerk.

Toch blijft de karakteristieke ritmiek overheersen. In combinatie met de één-uit-de-duizend stem van Dan Reynolds (die dit keer ook wat dramatischer klinkt), blijft de muziek op dit album een echt Imagine Dragons-pareltje. De dramatiek is het best te horen in “Believer”, het nummer dat menig fan uitnodigt om gezellig mee te brullen.

Tussen al het geweld kunnen we even uitrusten op “Walking the Wire”, waar de kenmerkende drums wel nog aanwezig zijn maar dan beduidend minder agressief dan doorheen de rest van de plaat. Dramatiek is hier wel nog aanwezig, maar wel doorspekt met een vleugje melancholie. In “Yesterday” kruipt de luisteraar dan weer in het spoor van John Lennon, uiteraard voorzien van ‘Draakse’ aspecten.

We zijn benieuwd of de evolutie van Imagine Dragons ook nog verder gaat na dit album. Gaan ze in de toekomst nog verder de elektronische toer op of keren ze terug naar hun 50 verschillende instrumenten? Deze zomer zijn de mannen alleszins op tour in Europa waar ze heel wat festivals afschuimen. Ze zijn onder andere deze donderdag te spotten op Rock Werchter.

Tracklist: I Don’t Know Why / Whatever It Takes / Believer / Walking The Wire / Rise Up / I’ll Make It Up To You / Yesterday / Mouth Of The River / Thunder / Start Over / Dancing In The Dark

28 juni 2017

About Author

Birgit Coucke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief