AlbumsRecensies

Marika Hackman – “I’m Not Your Man” (★★★½): Frisse, dromerige indiepop

AlbumsRecensies

Marika Hackman – “I’m Not Your Man” (★★★½): Frisse, dromerige indiepop

Nadat Marika Hackman de afgelopen jaren naam maakte met haar ingetogen debuutplaat We Slept At Last werd begin dit jaar, bij de release van single “Boyfriend”, al snel duidelijk dat er meer in de jonge Britse zat. Bij het horen van de vrolijke riffs en krachtige lyrics vergeten we al snel de melancholische, mysterieuze Hackman van weleer. Die lijn wordt op I’m Not Your Man doorgetrokken over 13 songs. De mysterieuze folk ruimt veelal plaats voor dromigere indiepop. Deze transformatie kan deels toegeschreven worden aan de begeleidende band The Big Moon en producer Charlie Andrew, die nog samenwerkte met Alt-J.

Met lyrics als ‘Don’t like my mouth. It’s just a hole where it used to be. Can’t even smile, not even if I’m happy’ blijft het 25-jarige voormalige model haar poëtische zelf, al is ze meer straight-forward geworden in haar songwriting. Het zware aspect van haar teksten wordt deels weggeblazen door de zomerse sound, zonder ongeloofwaardig te worden. Dit is dan ook meteen één van de sterkste punten van het album, het brengt de boodschap over zonder er weemoedig van te worden.

Eén van de hoogtepunten is “My Lover Cindy” dat begint met een opgewekte riff, die ons wat aan Two Door Cinema Club doet denken, waarna we volledig worden betoverd door de combinatie van opwekking en melancholie in de stem van Marika. Deze betovering is in vele vormen terug te vinden op I’m Not Your Man. In de vorm van punchlines in “Boyfriend” en op een meer sensuele manier in “Violet”.

In songs als “Gina’s World” of “Cigarette”, waarin wordt teruggegrepen naar enkel gitaar en stem, horen we vaagweg noties van de vorige Marika Hackman. Een dreigend gitaardeuntje ondersteund door ingetogen stem. Van een volledige stijlbreuk kunnen we dus niet spreken, een aangename evolutie zeker wel.

De tweede helft van het album verliest echter wel wat aan sterkte. Songs als “Apple Tree” en “I’d Rather Be With Them” liggen op de grens tussen dromerig en langdradig. Met “So Long” is er wel nog even een opsteker op de b-side van I’m Not Your Man. We neuriën vrolijk mee en laten ons meerdere keren verrassen door de melodische opbouw. Toch zal het eerder de a-side zijn die we op repeat hebben staan.

Marika Hackman heeft de release van I’m Not Your Man perfect gepland. Met dit weer is het extra genieten van haar dromerige, zomerse sound. Niet heel het album is even overtuigend maar de sfeer die Marika schept wordt daar zeker niet door verpest. Deze zomer tourt ze door de US en UK en zal ze spijtig genoeg niet bij ons aan het werk te zien zijn. Vooralsnog kunnen we dus enkel genieten van de albumversie en dat doen we maar al te graag op een terrasje met een cocktail in de hand.

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Marika Hackman @ Botanique (Rotonde): Geen twijfel nodig

Big Sigh klinkt niet alleen als een fatalistische zelfhulpgroep, maar is vooral de titel van de laatste plaat van Marika Hackman. Als…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Marika Hackman - Big Sigh (★★★★): Rauwe emoties omhuld door precisiewerk

31 jaar en al een zesde studioalbum uit, dat heet productief zijn. De Britse Marika Hackman kwam al een tijd geleden op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Marika Hackman - "Slime"

De getalenteerde Britse singer-songwriter Marika Hackman verraste in september haar fans met de release van single “No Caffeine“, dat een nieuw tijdperk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.