Features

Beirovisiesongfestival: Alternatieve Europese acts om te ontdekken

Vanavond nemen allerlei Europese landen het tegen elkaar op in het 62ste Eurovisiesongfestival in Kiev. Voor sommigen een reden om vol spanning uit te kijken naar hoe Blanche het ervan af zal brengen, voor anderen een tv-avond die ze mijden als de pest. In beide gevallen hebben we goed nieuws voor je! We maakten een alternatieve selectie uit het beste van wat de deelnemende landen te bieden hebben. Verwacht niet de kitsch die je vanavond voorgeschoteld zal krijgen, maar een greep uit interessante acts in uiteenlopende genres.

Noorwegen: Sigrid

De Noorse Sigrid is een dame die al een tijdje een favoriete artiest is bij Dansende Beren. Volledig terecht, want met singles zoals “Dont Kill My Vibe” en “Plot Twist” laat ze ons horen hoeveel energie en potentieel er in haar zit. Haar muziek zou best wel gesmaakt kunnen worden op een Eurovisiesongfestival, want ze brengt catchy popmuziek die vergeleken wordt met Dua Lipa. Ze zou niet volledig uit de boot vallen op een Eurovisesongfestival, maar het liefst hebben we dat ze gewoon verder doet zoals ze bezig is. Van deze popster gaan we nog heel veel horen.

Portugal: Moullinex

Neem een goeie scheut Metronomy, gooi er wat remixtalent van 2 Many Dj’s op en laat dit goed sudderen op een warm vuur. Zo krijg je Moullinex, het electrodance project van de Portugese producer/remixer/DJ/muzikant Luis Clara Gomes. Hij opereert vanuit Lissabon en München en tourt tussendoor ook de wereld rond. Zijn zomerse nummers toveren in geen tijd een glimlach op je gezicht die er dagen lang blijft staan. Is deze feelgood muziek genoeg om Europa te overtuigen? Wat ons betreft wel!

Nederland: Spinvis

Een paar jaar geleden scoorden onze Noorderburen heel goed op het Eurovisiesongfestival. The Common Linnets werden toen tweede en grepen net naast de overwinning. De folkpopband bestond uit Waylon en Ilse DeLange, dus waarom zou Nederland het niet eens proberen met Erik De Jong? Oké, dit is misschien een flauw mopje, toch is de Nederlandse band Spinvis wel aan een stevige opmars bezig in de Lage Landen. Het grootste minpunt is natuurlijk die door en door Nederlandstalige teksten, maar als Sigur Ròs wereldfaam kan verdienen met onbegrijpelijke lyrics, dan kan dat voor Spinvis geen obstakel zijn. Een ding staat misschien wel al vast: op 12 punten van België kan Spinvis al rekenen.

Griekenland: Keep Shelly In Athens

In Griekenland heb je een gigantische metalscene. Als we het mogen geloven, hebben zij zelf de black metal uitgevonden. Donkere jongens dus die op Eurosong bewijzen dat ze ook wel theatrale muziek kunnen brengen. Naast een grote metalscene is er ook een kleine psychedelica scene met Acid Baby Jesus als belangrijkste exportmiddel. Wij kiezen evenwel voor wat chillwave met Keep Shelly In Athens. Zij zou op dat gigantische podium wel eens verschillende mensen kunnen doen wegdromen met haar wondermooie pop. Klinkt ook heel internationaal, wat een sterke verdienste is van haar. De band staat al even ‘on hold’ maar met frontvrouw Sarah P. die een solocarrière heeft, kan je wel weer weg.

Denemarken: Saybia

Heel wat bands waren in de running om Denemarken te representeren op het Songfestival: Mew, The Radio Dept., Communions, Iceage, Marching Church, VETO … Na lang nadenken hebben we uiteindelijk een andere band gekozen die volgens ons een betere kans maakt om te scoren. Want waaruit bestaan de succesvolste songs op het Eurovisiesongfestival? Uit hoop, emotie, catchiness en universele aantrekkelijkheid. Die elementen vind je allemaal terug in de powerrock van Saybia. De sterke en flexibele stem van frontman Søren Huss raakt je meteen en laat je niet meer los. Nog een sterk argument: hun sterke band met Nederland. Ze stonden al talloze keren op Lowlands en Pinkpop en speelden in oktober 2016 nog zes exclusieve concerten bij onze buren. “Twelve points from The Netherlands” steken zij dus al zeker in hun zak.

Australië: King Gizzard & The Lizard Wizard

In Australië heb je een gigantische rits aan keuzes voor het Eurovisiesongfestival. Nick Murphy, Julia Jacklin, RY X, Matt Corby, DMA’s, POND, Dune Rats en ga zo maar verder kunnen we allemaal daar proberen te zetten, maar wij gaan toch voor de garagerock grootheden uit het land. King Gizzard & The Lizard Wizard zou zonder twijfel nooit in de finale geraken, maar ze wel zouden ze mooi alles kapot spelen. Samen met hun stevige garage konden ze zo nog eens tonen hoe het is om met echte instrumenten te werk te gaan, om daarna misschien een kleine moshpit te starten in de zaal.

Polen: Chloe Martini

Polen heeft een verborgen muziekscene met fantastische artiesten die nog niet tot de mainstream behoren.We bleven twijfelen tussen Brodka, Better Person, Trupa Trupa, Coldair en Chloe Martini. Uiteindelijk kozen we voor die laatste omdat ze de meeste kans zou maken om een goeie plaats te halen op Eurosong. Chloe Martini is een dj/producer en maakt beats alsof ze uit het zonnige Miami komt en daar ieder bloot lichaam aan het zweten brengt. Toch komt ze uit Warschau en heeft ze de zon dus weinig gezien. Onlangs kwam haar eerste EP Never Twice The Same uit en daarop werkte ze samen met Anne-Marie, Vanessa White, BB Diamond en Chiara Hunter, een combinatie die niet zou mistaan op zo’n commercieel event. Misschien volgend jaar?

Israel: Asaf Avidan

Na Golden Boy Nadav Guedj in 2015, stuurt Israel dit jaar opnieuw een power-nummer richting Eurosong. Toch heeft het land ook een verborgen akoestische parel. Asaf Avidan en zijn hoge krakende stemgeluid klinken wellicht bekend in de oren. Tijdens de zomer van 2012 brak de in Jerusalem geboren zanger (dankzij de Wankelmut-remix) internationaal door met “One Day / Reckoning Song”. Zijn zonnige mix tussen reggae en country doet denken aan die van Edward Sharpe and the Magnetic Zeros en zou voor wat welverdiende rust kunnen zorgen op een avond vol kitsch en glitter.

Zweden: First Aid Kit

Als er een land is dat het goed doet op de Europese liedjeswedstrijd dan is het Zweden wel, zij wonnen het festival al maar liefst zes keer. Denk maar aan Loreen in 2012, Mans Zelmerlöw met zijn Heroes in 2015 en ABBA in 1974 natuurlijk. The pressure was on om een geschikte kandidaat-opvolger te vinden voor onze alternatieve selectie. Na wat speurwerk in de Zweedse muziekscène kwamen wij uit bij de prachtige dames van First Aid Kit. Oké, aan het vierkoppige ABBA kan echt niemand tippen, maar de Zweedse zusjes zijn volgens perfect capabel om iedereen in verleiding te brengen met hun dromerige folk. Twee innemende, bloedmooie dames met een engelenstem die folk brengen van het puurste kaliber, wie zou daar nu niet voor vallen?

Italië: Giungla

Italië betaalt immens veel geld om meteen naar de finale te mogen, de sloebers. Meestal valt hun inzending daardoor wel keihard tegen en eindigen ze ergens bij de laatste plaatsen. Uit Italië zijn nochtans verschillende ‘goeie’ dj’s gekomen, zie maar naar Crookers, Bloody Beetroots of Benny Benassi. Wij houden het dit keer toch op echte instrumenten. Giungla is redelijk nieuw, maar wist op SXSW op haar eentje een goeie indruk na te laten. Ze maakte alternatieve rockmuziek waarop ze soms elektronische invloeden naar voor brengt en op andere momenten gewoon stevig doorgaat. Experimentele muziek die op Eurosong wel eens goed zou kunnen scoren.

Oostenrijk: SOHN

Af en toe wordt een land ook eens niet vertegenwoordigd door rasechte native. Zo stond bijvoorbeeld de Canadese Celine Dion ooit op het podium voor Zwitserland. Voor Oostenrijk spelen ook wij een klein beetje vals en plaatsen SOHN op ons alternatieve Eurosong podium. De man heeft de Britse nationaliteit, maar woont en werkt al jaren in de hoofdstad van het land der bergen en sneeuw, Oostenrijk. Waarom SOHN? Wel, de man werd het afgelopen jaar razend populair met zijn nieuwste album Rennen, brengt catchy, experimentele elektro en zorgt voor meezingbare teksten. Live brengt hij ook nog eens zotte lichtshow mee en zijn muziek zet aan tot bewegen. Volgens ons ruim voldoende om ergens bovenaan de berg te eindigen.

Onze selectie overal met je meenemen? Beluister onze playlist hieronder en vergeet ons zeker niet te volgen op Spotify!

Omdat het uitlichten van alle landen die de finale haalden te veel werk zou zijn, hebben we ze allemaal (op Azerbeidzjan na, want daar blijken ze echt weinig alternatieve muziek te maken) in een playlist gegoten. Een overzicht van onze keuzes per land vind je hier:

Armenië: Bei Ru
Australië: King Gizzard & The Lizard Wizard
Oostenrijk: Sohn
Wit-Rusland: Shuma
België: Mon-o-Phone
Bulgarije: Ostava
Kroatië: Irena Žilić
Cyprus: Monsieur Doumani
Denemarken: Saybia
Frankrijk: Moodoïd
Duitsland: Camera
Griekenland: Keep Shelly In Athens
Hongarije: Byealex
Israel: Asaf Avidan
Italië: Giungla
Moldavië: 1000facez
Nederland: Spinvis
Noorwegen: Sigrid
Polen: Chloe Martini
Portugal: Moullinex
Roemenië: Golan
Spanje: Hinds
Zweden: First Aid Kit
Oekraïne: Colaars
Verenigd Koninkrijk: Deep Throat Choir

13 mei 2017

About Author

Jan Kurvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief