AlbumsRecensies

Texas – Jump on Board(★½): niets nieuws onder de Texaanse zon

AlbumsRecensies

Texas – Jump on Board(★½): niets nieuws onder de Texaanse zon

Texas kende zijn hoogtepunt in de jaren ’90. Dit succes leek te stranden in 2008. Toch zijn ze na 2010 weer bij elkaar gekomen. Dat gebeurde nadat gitarist, Ally McErlaine, aan de dood ontsnapte. In 2013 kwam dan een nieuw album The Conversation uit. Nu, 4 jaar later, zijn ze daar weer met een nieuw album. Jump On Board. Misschien had de Schotse band het in 2013 toch voor bekeken moeten houden, want de gouden tijden van de band lijken ver achter ons te liggen.

Sinds hun eerst album, Southside, uitkwam met de bekende hit, “ I Don’t Want a Lover”, heeft Texas nooit echt meer hetzelfde niveau gehaald. Dat was dan nog in hun hoogdagen. In huidige tijden lijkt Texas er niet in te slagen om nog maar een glimp te laten zien van de vroegere successen. Jump on Board lijkt eigenlijk niet veel meer dan een album vol tweederangs nummers. De sound blijft wel typisch Texas en stoort nooit, maar het is spijtig te constateren dat er wat Texaanse pluimen verloren zijn gegaan.

Het album gaat van start met “Let’s work it out”. Met dit nummer probeert Texas een moderne draai te geven aan de hand van enkele disco gitaartjes aan hun songs, maar deze poging mist net wat overtuiging. “Can’t controle”, het nummer dat daarna volgt, is in hetzelfde bedje ziek. Deze nummers zijn anders en veelbelovend voor wat nog moet komen, maar eens deze voorbij zijn volgt er niets dat die verwachting kan inlossen. “It Was up to You” en “Midnight” zijn dan weer songs die sterk beginnen, maar ook zij vallen in diezelfde saaie mid-tempospiraal.

Gelukkig is dit een band met ervaring en is de stem van Sharleen Spiteri een meerwaarde op het album. Hierdoor krijgen we nooit een echt slecht resultaat.“Tell That Girl” is dan ook een klein lichtpuntje in de duisternis die hier toch wel hangt. Deze song is ook niet vernieuwend en heeft die typische Texas-sound. Toch lukt het hier wel om een aangenaam nummer te maken. Ook “Sending a Message” is iets trager en mysterieuzer dan de rest en doet je beseffen dat een band met die ervaring wel iets kan neerzetten.

Het album is zeker niet slecht om naar te luisteren, maar heeft niets vernieuwend of anders dat het onderscheidt van de andere Texas-albums. We stellen ons echter de vraag of het echt nodig was dit album uit te brengen. Volgens Spiteri is dit een begin van meer Texas: “It’s time to jig it all up. It’s like a new beginning. This is the next part of our story, and we’re loving it.” Wij zijn helaas niet overtuigd of Jump On Board wel zo’n nieuw begin is.

Op 14 september staat Texas in Vorst Nationaal.

Related posts
AlbumsRecensies

Texas – Hi (★★★): Schotse degelijkheid

Initieel was het de bedoeling dat het nieuwe album van de Schotse soulpopband Texas zou voortborduren op de outtakes van het succesalbum White…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Texas & Wu-Tang Clan - "Hi"

De Schotse pop rockband Texas besloot een tweede keer samen te werken met de Amerikaanse hiphop groep Wu-Tang Clan. Na Texas’ negende…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Golden Dawn Arkestra

In Zweden heb je Goat die een vreemde bende Afrikaanse psychedelische rock vormt. In Texas is dit Golden Dawn Arkestra. Ook deze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.