LiveRecensies

LVL UP @ Botanique (Witloof Bar): Geen levens verspeeld

De Witloof Bar liep goed vol voor het concert van LVL UP uit New York. De emotionele rock van de band komt het best tot zijn recht in kleine, obscure plaatsen en we waren dan ook gelukkig om hen aan het werk te zien in de kleinste zaal van de Botanique. Het werd een concert waarin een stevige wall of sound centraal stond en de gitaren ons om de oren gierden. Wie zijn oordopjes vergat, zou wel eens met suizingen naar huis kunnen gekeerd zijn. Maar doordat de potigheid van de band iedereen euforisch achter liet, was niemand daar negatief over.

De band bracht al verschillende platen uit, maar kwam vorig jaar met Return To Love als debuut op Sub Pop. Dat legde hen geen windeieren want de plaat belandde in verschillende eindejaarslijstjes en zelfs op plaats vijftien bij Rolling Stone. Dit trok dan ook veel nieuwsgierigen aan die wilden zien in hoeverre dit een invloed had op de liveperformance van de band. Met mutsjes op het hoofd en lange hemden bleken zowel het publiek als de artiest perfect op elkaar afgestemd. Met de muziek hoefde LVL UP enkel nog het juiste gevoel neer te zetten en daar slaagden ze heel goed in.

Al van bij het begin valt op hoe krachtig de band speelt. “Annie’s A Witch” is een rustige opener die bij vlagen doet denken aan Cloud Nothings,  maar zet vooral de toon voor de rest van de set. De versterkers volledig open, gierende gitaren en een drummer die zich volledig smijt. Dit alles geeft de live performance van de band een stevige duw en neemt je als publiek meteen mee in het verhaal. Het is ook zo dat LVL UP de stevigste songs zoals “Angel From Space” of “The Closing Door” uit hun discografie meenam naar de Botanique waardoor er van rust nooit sprake was.

Desondanks  was er genoeg diversiteit te vinden in de set. Allereerst doordat we te maken kregen met drie zangers die elk met hun eigen stem een ander nummer kleurden. Zo kregen we in het begin een triootje met “Annie’s A Witch” door gitarist Dave Benton, “Blur” door andere gitarist Mike Caridi en “Angel From Space” door bassist Nick Corbo. Op die manier wisselde de zang voortdurend af en kregen we elke keer een ander gevoel bij de nummers. De een zingt wat donkerder dan de ander zodat we af en toe wegdroomden en ook eens in een nachtmerrie belandden. Doordat dat donkere gevoel overheerste,  bevonden we ons voor een klein uurtje in een kelder waar de riffs ons lichaam doorklievden.

Hoogtepunt van de avond was toch wel “Five Man On The Ridge”. Om te beginnen werd gestart met de nodige positieve feedback zodat ons lichaam daarna klaar was voor wat steviger. Dit kwam in de vorm van een ferme intro waarbij snedige gitaren de zaal deden daveren en iedereen even een stapje achteruit zette. Het deed bij momenten denken aan Black Sabbath, een donker metalconcert dus, maar het had wel iets, alsof ze de nacht hadden meegebracht en als een zombie rondliepen op die duistere plaats op zoek naar een prooi. Uiteindelijk bleek het niet voortdurend zo’n obscure bedoening te zijn want met “Big Snow” en “Pain” heeft de band ook enkele catchy nummers op zak.

Na een korte set van iets meer dan drie kwartier stopt LVL UP met “Hidden Driver”. Een aanstekelijk nummertje dat nog voor een laatste keer toont wat deze band zo uniek maakt. Een subtiele gitaar in het begin, een samenkomst van gitaren doorheen de song en een stem die verdrinkt in de muziek van de band. De afweging tussen stem en muziek is misschien het enige werkpuntje dat we deze avond zagen want soms verstonden we helemaal niet wat de zangers uit hun mond lieten komen, maar dat bleek slechts een detail.

De nummers zijn op de plaat kort maar live spinnen ze het geheel goed uit door instrumentale overgangen die een mooi bruggetje slaan. Tegelijkertijd hoeven ze hierdoor niet te spreken met het publiek. Dat hoefde ook niet echt, iedereen was namelijk verdwaald in het verhaal dat LVL UP met deze volledige set bracht. Een verhaal waarin we van bij het begin de ruwe grond aan onze voeten voelden en die grond pas verlieten na het optreden. Ze namen ons mee op een tocht doorheen de zwartste plaatsen in deze wereld maar gaven ons af en toe ook lichtpuntjes waardoor het verhaal de hele tijd boeiend bleef en iedereen met een positief gevoel de zaal verliet.

Setlist:

Annie’s A Witch
Blur
Angel From Space
Sprit Was
Pain
Hoodwink’d
Third Eye
The Closing Door
Five Men On The Ridge
Big Snow
I Feel Extra Natural
I
Hidden Driver

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Cende - "Bed"

Het power pop kwartet Cende, een kleine 2 jaar geleden nog ‘Downies’, maakt catchy, no-nonsense muziek. De jongens uit Brooklyn brachten vorig…
Filmpje van de week

Filmpje van de week 19 - 25 september 2016

Filmpjes, videoclips en muziek het is onze wekelijkse bezigheid om ze allemaal voor je te bekijken. De beste, meest interessante en tofste halen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.