AlbumsRecensies

Valley – Dark Tears // Bright Smiles (★★★½): Opgekropte woede wordt uitgeschreeuwd

AlbumsRecensies

Valley – Dark Tears // Bright Smiles (★★★½): Opgekropte woede wordt uitgeschreeuwd

Valley is een vijfkoppige emotive hardcoreband uit Halle, die met hun melodieuze en meeslepende songs een mooie brug vormt tussen atmosferische postrock en stevige hardcore. De voorbije jaren brachten ze al twee EP’s uit en ondertussen hebben deze jongeheren ook al meer dan 100 nationale en internationale shows gespeeld, waaronder een tour in Nederland, Duitsland en Tsjechië. Gisteren brachten zij hun langverwachte debuutplaat Dark Tears // Bright Smiles uit, en ook deze plaat zal vergezeld worden door een internationale tour. Naar aanloop van de release van dit album werden al eerder twee singles gelost die we bij Dansende Beren zeker konden smaken, nl. “Deception” en “Salvation, Redeem Me”.

Het album begint meteen hard met het nummer “Restless”. Energieke drums en screams starten het nummer. Verder in het nummer wordt er wat gas terug genomen en gaan de screams over in een pratende stem. We horen woorden over wanhoop, angst en frustraties, die dan weer overgaan in gebrul. In “Deception” voelen we heel sterk de opgekropte woede en het benauwde gevoel geen uitweg te zien in de chaos. We horen intens gebrul om het onrecht waar men niet tegen kan, uit te schreeuwen.

Deze intensiteit komt op een heel andere manier tot uiting in het nummer “Dark Tears”, dat volledig de atmosferische kant op gaat. Het begint met een eenvoudige, maar mooie en lange intro die de luisteraar kippenvel bezorgt. De drums die invallen lijken iets groters aan te kondigen. Het nummer bloeit langzaam maar zeker open, en het lijkt of we op een of andere manier de vrijheid van de natuur kunnen voelen. Beelden van prachtige sneeuwlandschappen of uitgestrekte rivieren doorkruisen onze gedachten. Dit nummer laat ons de oneindigheid voelen, alles wat diep en intens gaat, om uiteindelijk weer mooi dicht te groeien en over te gaan naar “Salvation, Redeem Me”.

Het nummer begint vrij leeg, met enkel gitaar. Dat houdt de zanger echter niet tegen om het alvast goed uit te schreeuwen. De drums vallen heel mooi in, samen met extra gitaar om verder op te bouwen. In dit nummer voelen we heel sterk angst en diepe depressie, maar ook hoop en strijdvaardigheid. “Safety Of Youth” is dan weer energieker, alsof we onze veerkracht en vastberadenheid teruggevonden hebben, ondanks dat we steeds weer tegen obstakels opbotsen. Het tempo blijft het hele nummer door vrij hoog en de extra vocals die af en toe versterking bieden, kunnen zeker geapprecieerd worden.

In “Bright Smiles” wordt eens een andere manier van zang uitgeprobeerd, waarvan we meer hopen te horen in nieuwe nummers. Deze song van 1 minuut, een soort interlude, gaat heel vloeiend over in “Woven Hands Broken Hearts”. Dit volgende nummer gaat opnieuw de energieke kant op. Mooie gitaarpartijen, gecombineerd met gebrul dat recht uit het hart lijkt te komen: het lijkt de flow van het hele album te zijn. Ook op “The Discomfort Of Doubt” voelen we dezelfde sfeer die een mooie rode draad vormt doorheen de plaat. Een sfeer die ons op bepaalde momenten zelfs rillingen doorheen ons lijf weet te bezorgen.

Valley lijkt sterk op weg te zijn om hun eigen plaats af te dwingen in de alternatievere, hardere kringen van Vlaanderen. Met zo’n debuutplaat verdienen deze mannen – naar onze mening – hun plaats op festivals als Groezrock en Rock Herk.

12 posts

About author
Muziekrecensent voor Dansende Beren.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kublai Khan TX - "Low Tech"

Het wachten op nieuwe muziek van Kublai Khan TX werd gekenmerkt door hints en teasers. Al bijna een jaar geleden vertrouwde frontman…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BRACES - "Cycle of Hatred"

We zeiden het afgelopen jaar al, maar de Nederlandse core-scene is booming! Bijna wekelijks komt de ene na de andere band met…
LiveRecensies

Slope @ Little Devil: Uitgesloopt en voldaan

Wie aan hardcorepunk denkt, denkt al snel aan boze mensen met net iets te veel testosteron in het lichaam. Of aan opgepompte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.