AlbumsRecensies

The Proper Ornaments – Foxhole (★ ★ ★½): Achteroverleunen op golven van melancholie

“Serendipiteit; de gave om door toevalligheden en intelligentie iets te ontdekken waar men niet naar op zoek was.” Zo staat het in het Van Dale woordenboek in de boekenkast. Als er één woord in dit gigantisch boek The Proper Ornaments moet omschrijven, zal het dit wel zijn. Deze Londense band is namelijk tot stand gekomen door een heel toevallige ontmoeting. De vriendin van de toetsenist van TOY probeerde ooit kledij te stelen in de kledingzaak van de songschrijver van Ultimate Painting. Hierdoor komen ze met elkaar in aanraking en al gauw ontstaat The Proper Ornaments.

Hun nieuwe album Foxhole  bevat een sterke verzameling songs. Niet meer, niet minder en zeker geen tierlantijntjes. Net als de strakke cover zijn de nummers op deze plaat uitgekleed. Zuivere gitaren en eenvoudige ritmes dwingen de band er toe om zich neer te leggen op songwriting en de essentie van hun nummers. Hier slagen ze grotendeels in en weten hoogtepunten neer te leggen zoals “Cremated”, “Memories” en “1969” (waar ze een synth bovenhalen). Dit laatste met groot succes aangezien het tot één van de meest memorabele liedjes op deze plaat leidt.

De minimalistische aanpak van The Proper Ornaments zorgt ervoor dat er een grote ruimte gecreëerd wordt tussen de instrumenten. Niets is er teveel aan, dus is er genoeg plaats om sfeer op te roepen. Melancholie en nostalgie zijn schering en inslag in de zang en begeleiding op dit album. Daarnaast werd de band weer met toeval geslagen tijdens het opnemen ervan. Door technische problemen zijn de originele studio-opnames verloren gegaan en zijn ze moeten overschakelen op een oude 8-track bandopnemer in de slaapkamer. Het is een textuur die verweven is met de plaat, maar misschien ook wel gewoon een romantische gedachte.

Verwacht op Foxhole niet de meest baanbrekende muziek die je dit jaar zal horen. Het is een verzameling van gevoelens. Emoties vluchtig neergelegd op de tape van de bandopnemer. Soms zijn nummers compleet, soms zijn ze slechts impressies zoals opener “Back Pages”. Niets om je hoofd over te breken, maar om heerlijk achterover bij te leunen op een rustige zondagochtend waar alles niet teveel hoeft te zijn. Momenten waar het leven maar zijn gang mag gaan.

Ons oordeel: ★ ★ ★½

Facebook / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Two Door Cinema Club - "Happy Customers"

De Noord-Ierse mannen van Two Door Cinema Club hebben er intussen al heel wat jaren opzitten. Van rasechte indiepop over een met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single REINES - "Sophomaniac"

Als je op zoek bent naar een nummer om je dag goed mee te beginnen, dan is “Sophomaniac” van REINES precies wat…
AlbumsRecensies

The Boxer Rebellion - Open Arms (★★★): Dessert na een smaakvolle carrière

The Boxer Rebellion is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde acts uit de recente muziekgeschiedenis. De groep bestaande uit Nathan Nicholson,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.