AlbumsRecensies

Albumreview: Needle And The Pain Reaction – Porcupine

Needle and the pain reaction

NEEDLE & THE PAIN REACTION is een energieke donkere groovy sonic guitar punk band. Reeds 15 jaar actief, zijn ze naast hun DIY aanpak, vooral bekend en berucht voor hun sterke live reputatie, guerilla concerten in Gent en toernees over Europa en Canada. Bands als The Jezus Lizard, Metz, Helmet, Afghan Wigs & The God Machine zijn de invloeden.

Het 4de album “Porcupine” is vooral agressiever en energieker dan voorheen. Alles werd opgenomen, gemixed en geproduced door Peter De Bosschere (drums) en Luc Waegeman (bass), gemasterd door Frederik Dejongh (Jerboa). De rauwe comic strip design en teksten komen uit het beruchte notitieboekje van Wim Deliveyne (vocal, guitar). Samen met de speciale gekleurde en gespetterde vinyl release van “Porcupine” en in de slipstream van “Porcupine”, wordt al een volgende (digitale) release “Paper Trails” voorzien. 5 tracks die samen 45 minuten duren en een selectie zijn van de ruwe, live gespeelde improvisatie jams in onze eigen studio uit de periode 2010 tot 2015 van waaruit ook de “Porcupine” tracks zijn gepuurd.

Porcupine vliegt er meteen in met “Alone”, een potig nummer waarin Wim Deliveyne zijn hoge stem bovenhaalt. Het doet denken aan een mix van Foo Fighters met Pearl Jam. Zo gaat de volledige cd eigenlijk door. Snedige gitaren, een zinderende bas en een drum die telkens de snelheid wat opdrijft. Het tempo gaat doorheen de hele plaat als een sneltrein door. Toch is het nodig om met “Weight Of Our Senses” een soort pauze op te bouwen. Jammer, want het haalt de energie wat uit de cd.

Gelukkig komen hierna weer enkele grauwe nummers met een vet geluid. “Wasted” kan live het best tot zijn recht komen in een vuil, bruin café waarin de grond plakt en het bier in het rond vliegt. “Parasite” klinkt dan weer eerder opgewekt maar toch met genoeg vunzigheid in de stem. Een negental nummers die stuk voor stuk live voor de nodige moshpits en biervloeren zullen zorgen. Needle and The Pain Reaction zorgt niet zo zeer voor een pijnlijke reactie maar eerder voor een grungegeluid dat iedere nineties rockfan wel kan appreciëren. Lekker wild gaan en nog eens nostalgisch terugblikken naar het beste wat deze tijd te bieden had, dat is wat de band met “Porcupine” doet.

Needle And The Pain Reaction live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Antwerpen (03.03, Trix), Terneuzen (12.03, Den Engel), Hasselt (31.03, Café Café), Brussel (06.04, Café Central) en Gent (15.04, Trefpunt).

Facebook / Site / Bandcamp / YouTube / Twitter

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single METZ - "Light Your Way Home"

Hoewel het al drieënhalf jaar geleden is dat Metz nog een album uitbracht, stond de Canadese noiseband zelden stil. Zo loste het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Buffalo Tom - "Helmet"

Buffalo Tom wordt gestaag opgebouwd sinds 1986 door Bill Janovitz, Chris Colbourn en Tom Maginnis. Het pleit volledig voor deze band uit…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.