AlbumsRecensies

Stats – Other People’s Lives (★★★★): “Veel meer dan Talking Heads 2.0”

Als er een band is die uiterst jaloersmakende vergelijkingen naar het hoofd geslingerd krijgt, dan is het wel Stats. Deze zeskoppige band uit Londen wordt onophoudelijk vergeleken met Talking Heads en LCD Soundsystem. Hierdoor krijgen ze ook steeds meer media-aandacht. Met hun juist uitgekomen debuutplaat Other People’s Lives bewijzen ze zich als het ware definitief. Vergelijkingen zijn allemaal goed en wel, maar er mag niet uit het oog verloren worden dat Stats veel meer is dan een plat afkooksel van iets anders. Stats staat er. Ze hebben een aanstekelijke sound, waarin heden en verleden in elkaar overvloeien en iedere bijdrage van elk instrument afgewogen is. De afwerking van de nummers is er steeds los op en zorgt er zelfs voor dat er geen enkel zwakker nummer op de plaat te vinden is.

Frontman Ed Seed vertelt dat het album gaat over het besef dat zijn levensverhaal vol gaten zit. Volgens hemzelf houdt zijn verhaal geen steek. In tegenstelling met wat verwacht lijkt te worden, voelt hij zichzelf niet de hoofdfiguur die de leiding neemt. Ook doorspartelt hij vaak een sub-plot dat nergens toe leidt en al zeker geen uiteindelijke betekenis kan reveleren. In tegenstelling tot dat gevoel, worden de levens van anderen gepresenteerd als coherente verhalen vol passie en wonderen. Seed vult aan: ‘I find meaning when I lose my Self, in the moments it dissolves into unity with those other people: lying in bed with the person I love, dancing, caring for a baby, standing in a stadium crowd, drinking, reading —and playing music in this band.’

Stats bouwt hun nummers vaak op rond eenzelfde riff. Het gaat nooit vervelen, want ze houden het spannend door een geleidelijke en minutieuze opbouw. De nummers klinken steeds heel vol, maar het is nooit te veel. Elk instrument speelt de perfecte hoeveelheid op het perfecte moment, dus qua producing is er heel wat sterk werk geleverd.

Op verschillende songs bestaat de basis uit een strakke drum en catchy baslijnen. De klank van de bas is steeds heel diep en de perfecte middenweg tussen knorrende en rond. Dat is weer één van die details waar aandacht aan besteed is en die uiteindelijk een heel groot verschil maken. Wanneer die baslijnen op de voorgrond komen onder begeleiding van een resolute drum, zit de groove er meteen in. Dansen wordt onvermijdelijk en als er dan nog eens synths bij komen kijken, is het plaatje compleet. “Rhythm of The Heart” is hier een voorbeeld van, net als “I Am An Animal” en “Raft”.

Dat laatste nummer is een meer uptempo, vrolijk liedje. “Raft” heeft iets gelukzaligs, en dat gevoel brengt de band ook op andere plaatsen tot stand. Steeds wordt de basis gelegd met leuke bas- en zanglijnen. Daarboven komen dan poppy keys-melodieën, vaak onder begeleiding van meer uitgesponnen synths. Alsof dat nog niet genoeg is, bedient de band zich ook van meeslepende, zweverige backings die net die extra fijne toets geven. “Change of Scenery” past ook in dit rijtje en kan je zo opbeurende.

Enerzijds groovy, anderzijds funky. Stats durft ook vaak de electropop-weg inslaan, waarin synths primeren en er heuse eighties disco-vibes ontstaan. Ook hier laat Stats de heupen niet onberoerd en we voelen heel wat hit-potentieel in deze nummers. Wij zouden in ieder geval graag losgehen op singles “Lose It” en “The Family Business”.

Hier en daar gaat Stats ook de experimentele toer op. Als het nog niet duidelijk was, wordt het dat nu zeker: de band is niet zomaar Talking Heads 2.0. “From A High Sky” is heel elektronisch, met een traag maar zekere opbouw en een plots einde dat je naar meer doet verlangen. “There Is A Story I Tell About My Life” barst dan weer van de speciale effecten in het uptempo strofe en sleept je mee naar een ander universum in het refrein. En ja hoor, ook hier komen die verschillende zijden uiteindelijk samen en is het experiment volledig geslaagd. Stats toverde weer eens een formule boven die perfect werd afgewerkt en ons helemaal overtuigde.

Op adem komen kan pas tijdens de laatste twee nummers van de plaat. Dat zijn twee tragere tracks, waarvan “A Man Who Makes The Weather” zelfs een ballad is. Natuurlijk moet het zestal er nog een draai aan geven. Op de achtergrond merken we een gitaar op die ietwat vrolijk en vinnig meespeelt, zodat er meteen een vleugje optimisme rond de ballad hangt. Ook komen er hier en daar ludieke synths bij kijken. De mix van die contrasterende vibes zorgt voor een fascinerende en leuke gelaagdheid. Origineel, en we hadden het niet anders verwacht.

Other People’s Lives is een debuut om u tegen te zeggen. Een uiterst groovy en catchy bas staat op vele momenten centraal. Vaak gaat Stats ook de electropop-richting uit en dat werkt steeds aanstekelijk. We waren toen al helemaal mee, en waren helemaal van onze sokken geblazen wanneer we nog enkele experimentele kleppers en twee tragere liedjes voorgeschoteld kregen. Alles is perfect uitgewerkt, die opbouwen en gelaagdheid zijn zalig. Alleen maar lof dus!

Frontman Seed wist al voor de release van Other People’s Lives hoe hij zijn nieuwe ideeën voor een volgende plaat zal aanpakken. Dit debuut was alvast een voltreffer met enkel hoogtepunten, dus laat maar komen!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stats - "The Family Business"

Constant vergeleken worden met Talking Heads en LCD Soundsystem, het klinkt als een droom, maar voor Stats is het werkelijkheid. De associatie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.