AlbumsRecensies

Atome – Voie Lactée (★★★½): Uitblinkers in experiment

Atome is een duo uit Brussel dat Franse electropop brengt. Met een overvloed aan synths en zweverige melodieën gaan ze aan de slag. Het potentieel van het duo werd meteen herkend, want met hun eerste optredens in 2018 sleepten ze al prijzen in de wacht. Ze wonnen wedstrijden van Franc’Off en Du F. dans le texte, wat alvast een mooie voorbode was. Nu is het tijd voor de debuutplaat van het tweetal. Vanavond presenteren ze Voie Lactée, met wat Atome heeft aangekondigd als een heuse release-party in een uitverkochte Botanique.

De mannen klinken het meest overtuigend wanneer ze kiezen voor experiment. Deel één en twee van de titeltrack zijn daar de beste voorbeelden van. Dit zijn zonder twijfel de sterren van het album, net zoals ook “Tes Yeux” perfect in dat rijtje past. Op deze nummers krijgen we een combinatie van uitgesponnen zanglijnen, veel speciale klanken en grootse, mysterieus klinkende opbouwen voorgeschoteld. Spacey riffs met hier en daar een opvallend goede drive creëren een fascinerende sfeer. Meteen komen de voeten los van de grond en word je ondergedompeld in ‘pop lunaire’ op z’n best.

Vaak gaat Atome de dromerige richting uit in hun meer psychedelische nummers, maar op “Arrete de Parler” worden we verrast met een groovy experiment. De grenzen van verschillende genres worden opgezocht en het tweetal heeft zich duidelijk volledig laten gaan. Ze voegden gitaren toe en brachten daardoor een heel nieuwe dimensie binnen in hun universum. De bedoeld nonchalante backing-melodie trekt meteen de aandacht en wanneer een gitaarsolo door de speakers galmt, zijn we helemaal overtuigd van de sterkte van deze zijde van Atome. Cool, want die dingen zijn we niet gewoon van het tweetal. Aangezien dit ontzettend goed werkt, hopen we dan ook in de toekomst hier meer van te mogen ontdekken.

Het duo heeft ook een aantal upbeat en meer vrolijke liedjes voorzien. Songs als “Chaméléon” en “Nouveau Départ”, je wordt er blij van, maar het is niet wereldschokkend. Het is allemaal wat te veel volgens het boekje, een beetje te rechtdoor. Dat wil niet zeggen dat die nummers slecht zijn, want ze zijn uiterst dansbaar en we bespeuren er heel wat potentieel. Momenteel komt de vrolijkheid van het tweetal echter nog wat te braaf over. Het duo weet hoe ze gedurfde en zotte creaties tot stand kunnen brengen, want dat bewijzen ze op andere delen van dit album. Ook hier raden wij aan dat ze zich laten gaan. Alle remmen los!

Naast die vrolijke of de meer psychedelische insteek, is er op Voie Lactée ook plaats voor rustige zweverigheid. Daarmee weet Atome ons evengoed te overtuigen. Rustig kabbelen de nummers voort en moeiteloos word je meegesleept in die easy-going sfeer. Natuurlijk kan het duo het ook hier niet laten om originele elementen toe te voegen, die vaak de meerwaarde vormen bovenop die aangename sfeer. Op bepaalde momenten merk je plots vinnige synths op die een contrast vormen met ‘de grote meeslependheid’, of je wordt verrast met blazers die het geheel helemaal anders doen aanvoelen en weer eens uniek maken.

Atome blinkt uit wanneer ze experimenteren. Daarnaast zijn ook hun kalmere, zweverige nummers overtuigend. In de vrolijke liedjes ontdekken we dan weer heel wat potentieel, maar die mogen toch wat gedurfder en gekker. Deze veelzijdige debuutplaat klinkt veelbelovend en we zijn benieuwd naar wat de toekomst zal brengen voor Atome. Tot vanavond in Botanique? Herkansen kan op 1 mei tijdens Les Nuits in Botanique. Tickets vind je hier.

 

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
LiveRecensies

S. Carey @ Botanique (Grand Salon): Allesbehalve beangstigend

De naam S. Carey zegt misschien niet iedereen veel, maar als we er de naam Justin Vernon of Bon Iver bijhalen, dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.