AlbumsRecensies

Pavo Pavo – Mystery Hour (★★★★): Ongedwongen Goed

Anno 2019 zijn de muzikale mogelijkheden onbegrensd en het aantal muzikanten niet meer bij te houden. Er is een dreigende muzikale overdaad, die ons al vaker keuzestress wist te bezorgen. Hoe val je nog op tussen die oeverloze massa? In de eerste plaats staat de muziek nog steeds centraal, logisch. Daarnaast kan de interesse ondermeer opgewekt worden door anders of controversieel te werk te gaan. Het Amerikaanse Pavo Pavo is zo’n band die onze ziel weet te prikkelen tussen al dat geruis. Enerzijds doen ze dat door hun luchtige indie sound, maar opvallen doen ze vooral met hun video voor de single “Mystery Hour”. Een voorbode van hun gelijknamige tweede album Mystery Hour.

Dat het Brooklyn’s duo Oliver en Eliza van Pavo Pavo zes jaar lang een koppel waren, steken ze niet onder stoelen of banken. Maar aan die relatie kwam een einde toen hun tweede plaat werd geschreven. Als bij wonder hield de samenwerking stand en zo kunnen we ondermeer genieten van het dromerige “Mystery Hour”, die ons meer dan eens doet denken aan Beach House. Geen kopieergedrag, maar wel een uitstekende single die ons nieuwsgierig maakt. In de video zien we John, want zo heet de hoofdrolspeler in de video. Hij is de engel van liefde en seks en symboliseert de zoektocht naar intimiteit en connectie. De video maakt ons bij momenten ongemakkelijk, maar dat zal wel hun bedoeling geweest zijn.

Met de dansbare eigenzinnigheid van “Mon Cheri”, de meeslepende gemakzucht van “Easy” en het uitermate luchtige “100 Years” toont Pavo Pavo na enkele nummers dat ze op Mystery Hour op zoek gingen naar eenheid. Een eenheid die te definiëren valt onder de noemer van een laidback vibe, waarvan de nummers gemakkelijk te verteren zijn. Frivole gitaren, discrete drums en dromerige stembanden maken van Mystery Hour voorlopig een aangename luisterervaring. Kwatongen zouden kunnen stellen dat het geheel soms iets te makkelijk voorbijvliegt, alsof er niets gebeurt is.

Wie de kwaliteit van de songs wil zien stijgen, mag de strijd na vier nummers niet staken, want met “Check The Weather” kan Pavo Pavo ons compleet bekoren. Het klinkt allemaal heel funky en heerlijk repetitief en doet ons denken aan het betere werk van Yeasayer, niet toevallig ook een band uit Brooklyn. De aanstekelijke zangpartijen slepen ons mee op een reis van om en bij de drie minuten, veel te kort natuurlijk. Na vijf afspeelbeurten blijft het geheel boeien. Een pareltje die je moet ontdekken. Ook een nummer als “Statue Is A Man Inside” kan ons prikkelen en bezit die typische mysterieuze muzikaliteit waar Yeasayer groot mee werd. Pavo Pavo dringt zichzelf niet op, maar kruipt nietsvermoedend onder de kleren.

Bij momenten weet Pavo Pavo ons terug te katapulteren naar de seventies, toen alles “Peace & Love” was en er ogenschijnlijk geen zorgen waren. Het geheel klinkt echter niet oubollig, maar Pavo Pavo weet deze mindset in een hedendaags daglicht te plaatsen. Luchtigheid, warmte en zorgeloosheid troef op ondermeer “The Other Half” en “Around Part 1”. Pavo Pavo en een gezellig kampvuur lijkt ons een ideale combinatie en dat is zeker niet negatief bedoeld.

Met weinig tot geen verwachtingen gingen we de uitdaging aan om de tweede plaat van Pavo Pavo onder de loep te nemen. En achteraf gezien zijn we meer dan tevreden dat we het gedaan hebben. Met Mystery Hour levert het duo uit Brooklyn ons een erg aangename luisterplaat, die ons een tijdje zoet kan houden. Er heerst een laidback sfeertje over de volledige plaat en dat geeft ze die fijne balans van ongedwongenheid met hier en daar een hoekje af. Mystery Hour bezit geen echte hoogtepunten buiten “Check The Weather” dan misschien, maar dat maakt de plaat niet minder sierlijk, integendeel. Wie de dromerige sound van ondermeer Slowdive, Beach House en Mazy Star kan appreciëren moet deze plaat dan ook een kans geven. Wie Pavo Pavo aan het werk wil zien zal voorlopig geduld moeten hebben, tenzij het een vliegticket richting Amerika waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.