AlbumsRecensies

Vulfpeck – Hill Climber (★★★): Op de juiste weg

Vulfpeck gaat intussen al een eind mee. Mit Peck, de eerste ep van de ritmesectie rond meesterbrein Jack Stratton, kwam al uit in 2011. Sindsdien wist de groep langzaamaan internethype te vergaren met off-kilter YouTubefilmpjes en een doordachte aanwezigheid op de sociale media. Na hun (voorlopig enige) uitverkochte passage in de Ancienne Belgique had De Morgen het over de ‘hipste band die momenteel niet op de radio wordt gedraaid’.

Bij de uitgave van derde langspeler Mr Finish Line in 2017 hadden wij echter het gevoel dat Vulfpeck hun piek wat voorbij was. Misschien had te veel blootstelling aan onze kant er iets mee te maken, maar het consequent uitbrengen van één album per jaar leek de creatieve machine wat te doen sputteren. De nummers voelden een stuk slomer en de magie leek een beetje weg. Zowel multi-instrumentalist Theo Katzman als vaste gitarist Cory Wong brachten dat jaar ook soloplaten uit die ons veel meer wisten te boeien.

Gelukkig is Hill Climber een verbetering. Een perfecte plaat is dit zeker niet, maar veel van het nieuwe materiaal komt met een even nieuwe dosis energie, wat ervoor zorgt dat onze interesse voor het gros van de 33 minuten gewekt blijft. Opener “Half of the Way” zet de toon meteen. We zijn fan van de kansen die Theo Katzman tegenwoordig krijgt om achter de microfoon te staan, want wat een stém heeft die man, zeg! De tekst over de moeilijkere kanten van de liefde had op zijn laatste album niet misstaan, maar ook deze combinatie met klassieke Vulfpeck-instrumentatie is onweerstaanbaar.

We krijgen hierna nog drie Theonummers. Onze favoriet is veruit “Darwin Derby”, een perfect huwelijk van “Cory Wong” en “1 for 1, DiMaggio” met een flinke extra dosis humor. Het nummer is Vulfpeck volgens het boekje, maar het heeft genoeg persoonlijkheid om te staan als een huis. Ook het speelse “Lonely Town” weet te verrassen. Van het uit Heartbreak Hits opgeviste “Love Is a Beautiful Thing” is het nut ons minder duidelijk; deze nieuwe opname voegt naast een extra zanglijn namelijk vrij weinig toe aan het reeds sterke origineel. We hopen vooral dat dit luisteraars naar de rest van Katzmans solomateriaal leidt.

Hierna raakt Hill Climber ons even kwijt. Dit heeft vooral met de volgorde van de nummers te maken; de band besloot om de plaat te verdelen in een A-kant met zang en een instrumentale B-kant. Hoewel dat op vinyl mogelijk een interessant idee zou kunnen zijn, vinden we het in één luisterbeurt niet echt werken. Vulfpecks sterkte ligt in afwisseling, en dit experiment zorgt ervoor dat het materiaal in de tweede helft wat aan impact verliest. Uiteindelijk blijven de twee laatste nummers ons het meest bij: “Disco Ulysses” is een werkelijk subliem staaltje discofunk dat er nu al uit springt als de gedoodverfde nieuwe livefavoriet, en voor een vurige nieuwe versie van “It Gets Funkier” mag levende legende Louis Cole aan de drums aanschuiven.

We weten inmiddels dat Vulfpeck beter kan dan het wat wisselvallige Hill Climber, maar na het geregeld ronduit saaie Mr Finish Line is deze plaat wel een stap in de juiste richting. Jack Stratton en co hebben een comfortabele formule gevonden die wel eens voor vonken kan zorgen. Ter opvulling van hun albums teren ze evenwel nog iets te vaak op studiojams en herwerkt oud materiaal. We hopen dan ook dat de opvolger ons terug van onze sokken kan blazen, maar het zestal hier aanwezige blijvertjes is voorlopig een adequaat zoethoudertje.

193 posts

About author
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Cory Wong @ Ancienne Belgique (AB): Vuur op het podium

Wie op zoek is naar dansbare funk of aanstekelijke jazz moet bij de Amerikaanse gitarist, songwriter en producer Cory Wong aanbellen. Als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Fearless Flyers - “Three Basses”

The Fearless Flyers slaan opnieuw toe. Deze superfunkgroep rond drummer Nate Smith, bassist Joe Dart (Vulfpeck), gitarist Mark Lettieri (Snarky Puppy) en…
AlbumsRecensies

Vulfpeck – The Joy of Music, the Job of Real Estate (★½): Opvulling aangelengd met water

Iets om deze week over na te denken tijdens je koffiepauze: waar is het misgegaan bij Vulfpeck? De Amerikanen leken een drietal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.