LiveRecensies

Blanco White @ Botanique (Rotonde): Een ticket naar de zon

Gisteren waren we getuige van het allereerste optreden van Blanco White op Belgische bodem. Dit is het soloproject van Londenaar, die trouwens vloeiend Spaans spreekt, Josh Edwards. Naar aanleiding van zijn nieuwste EP Nocturne tourt hij momenteel de wereld rond en hield hij kort halt in de Brusselse Rotonde van de Botanique. Het voorprogramma nam de band Henry Jaminson voor zijn rekening.

Helemaal alleen, op uitzondering van zijn gitaar, betrad deze Amerikaanse singer-songwriter het podium. Meer had hij ook niet nodig om het publiek rond zijn vinger te winden. Vanuit kleermakerszit aanschouwde het publiek hem en hingen ze ook binnen de kortste tijd aan zijn lippen. Dat was vooral te danken aan zijn verhalende folksongs. Vooral tijdens het nummer “Real Peach” toverde hij de Rotonde om in een groot kampvuur-moment waarbij iedereen synchroon met zijn hoofd begon te wiegen.

https://www.instagram.com/p/BqQbE8HFvVZ/

Oorspronkelijk vond het concert van Blanco White plaats in de Witloofbar maar wegens onverwacht grote vraag, tot hun  ongeloof, werd het concert verplaatst naar de Rotonde van de Botanique. Ook tijdens het eerste nummer “Ready To Pretend” keek de frontman met grote ogen de zaal in. De band had er dan ook duidelijk zin in en dat was ook te horen tijdens “Olalla”. Hun waarschijnlijk meest optimistische nummer werkte aanstekelijk en het publiek had er kennelijk ook zin in. Vooral tijdens “Outsider” wist Charlie Schnurr, die tevens Belgische roots heeft, als geen ander de zaal te verwarmen met haar viool.

Het is duidelijk dat de muziek van Blanco White een Zuiders tintje heeft. Helemaal ook niet zo vreemd want Edwards trok een tijdje naar Spanje om gitaar te studeren en nadien naar Bolivië om er de charango te leren spelen. Vooral dat laatste instrument speelde een belangrijke rol tijdens de set. “El Buho” bleek het ideale moment te zijn voor de band om het publiek mee te nemen naar een Spaans zonovergoten terras. Vooral het handgeklap van de bassist en gitarist zorgden hierbij voor de ideale percussie. Nog beter zou het geweest zijn als ze echt castagnetten hadden meegenomen.

Ook zonder begeleiding wist Edwards zijn mannetje te staan. Tijdens “Chasing Dials” bleef hij alleen achter met Schnurr, maar nadien verdween ook zij van het podium. In tegenstelling tot de voorgaande nummers greep hij hierbij naar zijn elektrische gitaar. Belangrijk daarbij is wel dat, als hij gebruik maakt van zijn elektrische gitaar, hij effectief ook zijn versterker moet aanzetten. Het ietwat klungelige begin zorgde er alleen maar voor dat het publiek nog meer sympathie kreeg voor de frontman. Zijn meest recente single “Sol” zette hij verder helemaal alleen in. Door de eenvoud werd de song nog sterker en stonden wij hem deze keer met nog grotere ogen aan te staren. Edwards heeft een klok van een stem en dat werd hier nog maar eens duidelijk.

Het meest op zijn plaats voelde hij zich omringd door zijn bandleden en dat was ook te merken aan zijn houding op het podium. “Colder Heavens”, een duidelijke publieksfavoriet, en “Lie Alone” deden niet alleen hem stralen maar zijn hele band mee. Wegens tijdsgebrek verdween de band niet van het podium voor hun bis nummer maar speelden ze in een ruk door. “The Lily”, een van hun oudere nummers, werd de afsluiter van de set. Hiermee lieten ze voor een laatste keer hun warme gloed op het publiek af.

https://www.instagram.com/p/BqQcE6PFQ9U/

Elf songs, meer had Blanco White gisteren niet nodig om ons te overtuigen. Als geen ander wist hij de Spaans/Zuid-Amerikaanse muzikale traditie te vermengen met de gekende West-Europese folksongs. Niet alleen als persoon maar ook zijn muziek straalde een zekere warmte uit en dat was duidelijk te voelen bij het publiek. Zowel met zijn volledige band als solo wist hij hoe hij zijn boodschap moest overbrengen. Alles wat hij zei leek gemeend en dat wist het publiek te appreciëren. Het was alleszins duidelijk dat een uitverkochte rotonde nog maar het begin is van zijn carrière op Belgische grondgebied.

Setlist:

Ready To Pretend

Olalla

Outsider

Nocturne

El Buho

Chasing Dials

Sol

Chalk

Colder Heavens

Lie Alone

The Lily

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
LiveRecensies

S. Carey @ Botanique (Grand Salon): Allesbehalve beangstigend

De naam S. Carey zegt misschien niet iedereen veel, maar als we er de naam Justin Vernon of Bon Iver bijhalen, dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.