LiveRecensies

Uncle Acid & The Deadbeats @ Ancienne Belgique (AB): Een kolkende massa

Uncle Acid & The Deadbeats is een graag geziene gast in België. De dankbaarheid tegenover het publiek was dan ook van bij het begin erg voelbaar. De vier mannen brachten vorige maand hun nieuwste worp Wasteland uit en die kwamen ze dan ook voorstellen in de Ancienne Belgique. Een uitzinnig publiek zag een strakke set waarin riffs, gitaarsolo’s en kracht centraal stonden. Ook visueel was het om duimen en vingers af te likken, en zo ging iedereen na de show met een geweldig gevoel naar huis.

Openen mocht L.A. Witch, drie dames uit Los Angeles. Ze brengen een mix van garagerock en blues en doen dit op een heel eigenzinnige, maar fascinerende manier. Echte rockchicks zijn het en ze weten een halfuur lang dan ook een leuk, energiek setje te serveren. De muziek is niet altijd even gepolijst, maar dat maakte ook niet uit. Het rammelde heerlijk en warmde ons perfect op voor de storm die daarna zou volgen.

Alle vier de leden van Uncle Acid & The Deadbeats zijn in het zwart gekleed en zo hoeft de focus ook niet op hen te liggen. Die ligt namelijk op de muziek en het gigantische visuele spektakel dat zich achter de band afspeelt. Aan de hand van een projectie toont de band ons enkele psychedelische beelden die perfect hand in hand gaan met de muziek die gebracht wordt. Het bevat vooral veel kleur en dat toont dus heel goed het contrast tussen de band en de visuals.

Over alles is ook nagedacht, en net dat maakt deze set zo boeiend. De ene keer speelt de groep heel strakke nummers, denk maar aan “Mind Crawler”, en de andere keer gaan ze iets donkerder te werk op een slomer, naar doom neigend tempo zoals bij “Pusherman”. Toch zit er een constante in de set en dat is vooral het inspelen op de hersenen. Uncle Acid probeert deze namelijk te prikkelen door middel van heel trippy muziek. Je bevindt jezelf als het ware in een trance bij het luisteren van de muziek, en wordt er nu en dan eens uit geslagen als de groep er een stevige uithaal bij neemt.

Die uithalen vormen ook de basis van de liveshows van Uncle Acid. Het is niet dat ze ons gratuit gitaarsolo’s serveren, want iedere gitaarsolo is doordacht. Ze worden ook telkens met de nodige inleving en intensiteit gebracht waardoor het altijd boeiend is om te bekijken. De bandleden smijten zich volledig op het podium, en dat reflecteert zich ook al snel op het publiek, dat heel de set door beweegt. Toch is het pas vanaf “I’ll Cut You Down” dat er een eerste moshpit ontstaat. Het publiek komt duidelijk voor de iets strakker gebrachte nummers, en die worden dan ook telkens met gejuich onthaald.

De invloeden van Black Sabbath en andere metalbands uit de seventies, zijn nooit ver weg, maar toch geeft Uncle Acid er zijn eigen draai aan. Ze hebben nummers waarbij ze het instrumentale centraal stellen en songs waarbij de zang dan weer de bovenhand neemt. Beide zorgen voor een goed evenwicht, want zo ontstaat er nooit verveling. De groep weet duidelijk waar ze mee bezig zijn, en bewijzen dan ook in de Ancienne Belgique dat psychedelische stoner niet altijd vol met clichés hoeft te zitten.

De set van Uncle Acid kan het best samengevat worden als een angstaanjagende reis richting het centrum van de aarde, maar dan wel met de nodige genotsmiddelen in het lichaam. De muziek is altijd donker, maar ook melodieus en daardoor best toegankelijk. De riffs zijn verwoestend, maar tegelijk ook fantastisch om te aanhoren. De basis voor de muziek is gewoon lekker doorrammen, maar doordacht rammen.

Eindigen deed Uncle Acid met een vulkaan op de achtergrond, en zo voelde het concert ook voor een deel aan. Een kolkende massa die nu en dan eens uitbarstte en veel warmte en furiositeit verspreidde. De nieuwe muziek van de groep past perfect bij ouder werk en heeft een net iets melodieuzere input, waardoor Uncle Acid zomaar eens een breder publiek zou kunnen aanspreken. Met een show die uitblonk in muzikale klasse en bezwerende visuals walste Uncle Acid helemaal over de Ancienne Belgique. Het anderhalf uur was voorbij nog voor we het beseften, fantastisch optreden.

Setlist:

I See Through You
Waiting For Blood
Mount Abraxis
Mind Crawler
Death’s Door
Shockwave City
Crystal Spiders
Dead Eyes London
Pusherman
I’ll Cut You Down
Blood Runner
13 Candles

Melody Lane
No Return

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Mass Hysteria @ Ancienne Belgique (AB): Chaos in de orde

Sinds Graspop Metal Meeting en Hellfest jaarlijks hetzelfde weekend in juni plaatsvinden, bestuderen metalfans nauwlettend beide line-ups. Het concept van de ‘logoband’…
LiveRecensies

SLIFT @ Ancienne Belgique (AB Box): Intergalactisch stokbrood

Het aantal muzikanten dat je uit Toulouse kunt opsommen, blijft als Belg en zeker als Vlaming eerder beperkt. Toch is er een…
InstagramLiveRecensies

The Gaslight Anthem @ Ancienne Belgique (AB): Van waakvlammetje naar warm vuurtje

Net geen tien jaar geleden was het dat The Gaslight Anthem nog eens in een Belgische concertzaal stond. Ook toen was de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.