AlbumsRecensies

Soul Grip – Not Ever (★★★★): Als het donkerste uit de ziel je toch gelukkig kan maken

Daar waar black metal zich begin jaren 90 kenmerkte door satanisme, misantropie en anti-humanisme gecombineerd met gezichtsbeschildering ‘Corpse Paint’, is het tegenwoordig gelukkig allemaal minder uitgesproken en meer toegankelijk geworden. Bands zoals Myrkur, Alcest, Deafheaven en onze eigen Oathbreaker hebben er voor gezorgd dat het ondertussen terug meer om de muziek gaat dan om het toneelstukje dat vroeger werd gespeeld in functie van de muziek.

Soul Grip is een post black metal band die opgericht werd in 2014, en waarvan de roots in de hardcore scene liggen. In december van datzelfde jaar trok de band de studio in om debuut-EP Avadon op te nemen. Deze plaat met zeven nummers werd uitgebracht via Consouling Sounds op 1 mei 2015, net als hun nieuwste wapenfeit Not Ever.

Dit album is de eerste full length die ze uitbrengen. Na vier jaar spelen (en twee EP’s en een split), heeft de band hiervoor een solide basis gelegd. Dat is op zich al bewonderenswaardig te noemen: eerst lang genoeg samen spelen, elkaar wat aftasten en dan zorgen dat je een debuutalbum kan uitbrengen dat er boenk op is. En of het er boenk op is. De stijl wordt omschreven als ‘post black metal’, met een band die zijn roots haalt uit een hardcore verleden. Klinkt allemaal veelbelovend, en dat is het ook. De band heeft zijn mosterd duidelijk bij black metal gehaald, en dat is de rode draad in het hele album. Maar er is plaats voor veel meer. Je hoort de typische invloeden: snelle drums, intense zang en ook het extreme tegenovergestelde: stilte. Daarnaast is er ook nog eens ruimte voor melodie en groove.

Het eerste nummer “Ton Rêve” is de eerste single geweest en is nog een vrij typisch black metal nummer, dat snel begint en trager eindigt. Hier hoor je de eerste melodische tussenstukken, met daarnaast zo’n typisch stil stuk. Een geslaagde keuze als single, omdat dit nummer geen enkele fan zal teleurstellen. “Ailes Noircies” is omgekeerd opgebouwd als het vorige nummer met een relatieve rustige opening. In het derde nummer “Grav I” zit zelfs een groovy stukje in waar menig toeschouwer zich op de dansvloer zal begeven. “Grav II” is een korte opvolger van “Grav I” en is op zich wel een leuke uitloper, maar niet meer dan dat. Overbodig of origineel, laat dat de luisteraar maar uitmaken.

“Grand” is een absoluut hoogtepunt van deze release, en tevens ook de tweede single. De typische black metal wordt afgewisseld met melodie, groove en stilte. Dit nummer omvat alles waar de band voor staat: een uitermate sterk nummer waarvan elke fan zal smullen. De release vervolgt zo met nog twee ijzersterke nummers. Het laatste nummer is meteen het langste nummer, maar ook daar gaat het geen moment vervelen. Misschien is dat wel de grootste troef op deze release: variatie.

Laat je dus niet misleiden door de omschrijving ‘post black metal’. Deze release is zoveel meer. En dat werkt heel erg verfrissend. Op 2 november wordt Not Ever uitgebracht en dit gaat in het kleine wereldje der Black Metal voor een frisse golf zorgen. Op 4 november is de releaseshow in ‘de Koer’ in Gent. Veel fans zullen dit smaken.

Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Bizarrekult - "Midt I Stormen"

De blackmetalband Bizarrekult is van oorsprong Siberisch, maar is nu in Noorwegen gevestigd. Beide regio’s lijken een uitstekende inspiratiebodem voor blackmetal te…
AlbumsRecensies

Liturgy - Origin of the Alimonies (★★★★½): Perichoresis van muziek, filosofie en drama

Ongeveer een jaar geleden legde Liturgy eigenhandig de metalwereld eventjes lam met H.A.Q.Q., een grensverleggend magnum opus dat zich op de valreep…
Uitgelicht

Het elftal van 2018 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.