LiveRecensies

New Fall Festival Dag 2: De stem van het verzet en Duitslands beroemdste zatte nonkel

Nichts dauert ewig. De laatste dag van het New Fall Festival was, net als de eerste dag, een rollercoaster van jewelste. Wij gingen voor de laatste keer onze zonden opbiechten in de magistrale Johanneskirche, dansen in de culturele centra van Düsseldorf, en tot rust komen tijdens een bijzonder concert van een Duitse charmezanger. Dit was dag twee.

The Mañana People + Hello Piedpiper

Aan jong Duits muzikaal talent geen gebrek op New Fall. The Mañana People heeft nog geen langspeelplaat uitgebracht, maar weet een divers publiek te lokken met een mix van psychedelische freakfolk en country. Tim Weissinger en Alvaro Arango, de frontmannen van de band, zijn goed op elkaar afgestelde muzikanten maar overtuigen niet helemaal door steeds dezelfde formules te gebruiken. Banjo’s, akoestische gitaren en drums vormen de belangrijkste ingrediënten van hun sound, maar die lijdt ook aan een acuut gebrek aan kleur.

Hello Piedpiper is de alias van singer-songwriter en Keulenaar Fabio Bacchet, die ons een half uur lang kon bekoren met zijn beheerste, melancholische folkpop. Bacchet heeft al twee langspeelplaten op zijn palmares staan, maar van een doorbraak is nog niet meteen sprake. Hoeft ook niet te verbazen. Zijn akoestisch getokkel en roestbruine stem mogen dan wel de knuffelende koppeltjes in de zaal bezweren, maar het enthousiasme van de rest van het publiek blijft lauw.

Ibeyi

Wat begon als een makke inleiding tot de avond met bovenstaande bands, sloeg het Frans-Cubaanse zusterduo Lisa-Kaindé Diaz en Naomi Diaz van Ibeyi om tot een van de allerbeste liveshows met een hoopvolle, urgente boodschap, en dat zonder prekerig over te komen. Hoe ze daarin slaagden? Oprechtheid, een verpletterend gehalte charisma en een kristalheldere boodschap. “We zijn grootgebracht door sterke vrouwen, en niemand mag onze dromen in de weg staan,” vertelt Lisa-Kaindé Diaz, terwijl Naomi een sensueel trommelgeluid aanslaat en achteraan de woorden ‘NO MAN IS BIG ENOUGH FOR MY ARMS’ verschijnen.

De dames van Ibeyi zetten een uitzonderlijke prestatie neer in de weergalmende concertmuren van de Robert-Schumann-Saal. Het publiek was vanaf het eerste moment in de ban van de zusjes, beide gekleed in kaki legeruniformen. Ze ontroerden ons met fijngevoelige ballades “Mama Says” en “Transmission/Michaelion”, ze zweepten ons op tijdens het onsterfelijke “Deathless” en de Latijnse vibes tijdens “Me Voy”, en ze vormden de stem van een progressieve generatie vrouwen tijdens “Waves” en “I Wanna Be Like You”. ‘This song is for you if you want to scream and you feel unheard!’ schreeuwt Lisa-Kaindé. Girlpower, zeker. Maar de sociale kritiek van de zusjes reikt veel verder dan dat. De wereld heeft Ibeyi nodig.

Bernd Begemann

Ja, het stond in de sterren geschreven dat Ibeyi de winnaars van dag twee zouden zijn in Düsseldorf. Maar dat betekent niet dat andere bands geen kans meer maakten om op de troon te zitten. Volgens locals zou entertainer en singer-songwriter Bernd Begemann wel eens de troon kunnen opeisen van New Fall. Deze idiosyncratische Duitse charmezanger zingt in het Duits, vertelt -zo werd ons meegedeeld door enthousiastelingen- alledaagse verhalen en laat iedereen hartelijk lachen. Goed, Begemann leek vaker op die nonkel die dat ene biertje te veel op had tijdens een familiefeest, maar hij was een graag geziene gast voor de Düsseldorfenaars.

Tip: “Verhaftet wegen sexy”. Alvast graag gedaan, en tot volgend jaar!

Hebben deze artiesten een onstilbare honger naar nieuwe muziek in je losgemaakt? Hieronder vind je een afspeellijst van alle artiesten die op de podia van New Fall Festival te zien waren.

38 posts

About author
Muzikale beer met een voorliefde voor rock, indie, hiphop en elektronica.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 3): Lekker blijven hangen

Het was mooi weer op de zaterdag, zo mooi dat de organisatie tegen de avond zelfs het bordje uitverkocht mocht bovenhalen. De…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ibeyi - Spell 31 (★★★): Eclectische verderzetting

In 2016 zaten ze samen met Zendaya aan de zijde van Beyoncé op een trap tijdens dier laatste befaamde Lemonde visual album,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ibeyi - "Lavender & Red Roses" (feat. Jorja Smith)

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar sinds enkele weken is Ibeyi helemaal terug van weggeweest. Het muzikale project van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.