LiveRecensies

STIKSTOF @ De Kreun: De nieuwe standaard

Belgische hiphop is big en daar is het Brusselse collectief van STIKSTOF voor een groot deel verantwoordelijk voor. Na de release van hun uitstekende derde plaat Overlast werd het viertal zelfs gebombardeerd tot de vaandeldragers van de Belgische hiphop. Een gewichtige titel die gepaard gaat met hoge verwachtingen. Desondanks maken ze deze verwachtingen ook live waar, dit na memorabele passages in o.a. Het Depot en de AB. Conclusie, de hiphop troon is van STIKSTOF en geen kat die eraan twijfelde dat deze homies zich ook in Kortrijk tot koning van de stad zouden gaan noemen.

STIKSTOF begon zijn set met het innemende “2010” en al meteen werd duidelijk wie de baas van De Kreun zou gaan worden. Zwangere Guy, Astrofisiks, Jazz en DJ Vega deden gewoon waar ze goed in zijn en dat is eigenzinnige hiphop brengen zonder achterom te kijken. “2010” klonk doorleefd, eerlijk en zette de toon voor de rest van de avond.

 

View this post on Instagram

 

#stikstof #stemadvies #wildewesten #kortrijk #ewaja

A post shared by Bart Rogé (@bartroge) on

Het gevoel van nostalgie is heerlijk en zeker als die nostalgie door een doorleefde Zwangere Guy werd bezongen op “ZOIZO”. Het is moeilijk te verklaren, maar ZG wist ons ook zonder zijn agressief gerap te raken en dat maakt van STIKSTOF niet enkel de groep die barst van de energie, nee ze kunnen ook schitteren in hun nederigheid. Het tekstueel genie Jazz zorgde dan weer voor de dimensie van het grillige en ontastbare. Een verfrissende combo die wonderwel werkte en daar konden we alleen maar met een brede smile naar opkijken. Ondanks de passie en overgave van de Brusselaars leek De Kreun toch wat moeite te hebben om te beseffen dat we eindelijk vrijdag waren.

Het meesterlijke “DEF” is één van de strafste nummers die onze Belgische hiphop te bieden heeft. Met heerlijke levensvragen als “wat als ik op mijn 18e al vader was” en “wat als ik niet rapte in het dialect”, doen ons stilstaan bij de keuzes die we gaandeweg maakten. Het overwegend jonge publiek leek er zich echter minder zorgen over te maken, waardoor het nummer wat van zijn glans leek te verliezen. De show had duidelijk een energieboost nodig en dat deed STIKSTOF door de West-Vlaamse held Brihang het podium op hijsen. Samen brengen ze het krachtige “1000 miligram”, missie geslaagd.

© Ben Houdijk

STIKSTOF is niet vies van een statement meer of minder, want zo strooit het kwistig in het rond met middelvingers richting enkele politieke partijen. Het publiek deed kwistig mee en leek opgefokt genoeg om zich volledig te smijten tijdens “Brussel Bruisend”. Het luchtige “Ja Dan” gaf ons het idee dat het publiek eindelijk volledig was ontwaakt. Een mooie gelegenheid dus om hun klassieker “Gele Blokken” uit hun hoed te toveren. DJ Vega strooide met ongewoon geniale beats die deden watertanden. Zwangere Guy, Astrofisiks en Jazz brachten ons zo richting een eerste echt hoogtepunt.

Wie STIKSTOF zegt, denkt meteen aan een onverstoorde energie. Dat is niet alleen te merken op hun drie platen, maar ook aan hun live reputatie. Die energie krijgt een hoofdrol in nummers als “Samoerai Blanche”, “Alambetant” en “Resonantie”. DJ Vega deelde mokerslagen uit in de vorm van beats, Astrofisiks heelde de wonde, waarna de overige twee Brusselaars ons telkens weer de fatale slag toedienden. Een mooi wisselspel, waarvan het publiek bij momenten op wist los te gaan. Afsluiten doet het ondertussen opgefokte viertal met het nijdige “Frontal” en zo werd De Kreun eindelijk omgebouwd naar het feest die STIKSTOF de hele avond voor ogen had.

STIKSTOF is en blijft een uitzonderlijk sterk collectief met het hart op de tong en is zonder twijfel een must see voor al wie het genre weet te appreciëren. Het optreden in De Kreun straalde zoals verwacht eerlijkheid, enthousiasme en energie uit. Desondanks leek het publiek net iets te veel tijd nodig te hebben om er een echt feest van te maken. Los daarvan konden we absoluut genieten van de show en het viel nogmaals niet te ontkennen dat DJ Vega en de zijne ongezien goeie Belgische hiphop brengen. Meer zelfs STIKSTOF is de nieuwe graadmeter van de Belgische hiphop geworden en daar mogen we best trots op zijn.

Setlist:

2010
Zoizo
Def
1000 miligram
Brussel Bruisend
Ja Dan
Gele Blokken
Samoerai Blanche
Resonantie
Overlast
Dobberman
Alambetant
Frontal

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Norah Jones - Visions (★★★): Jazz in een souljasje

Met wereldwijd vijftig miljoen verkochte platen en negen Grammy Awards op haar schouw hoeft de Amerikaanse zangeres Norah Jones het al lang…
LiveRecensies

Zwangere Guy @ de Vaartkapoen: Meten en zweten

Er laaide gisteren een zucht van opluchting en blijdschap door de Vaartkapoen in Molenbeek. De mythische zaal is na enkele jaren renovatiewerken…
Festivalnieuws

Onder andere STIKSTOF en Fatoumata Diawara bij eerste namen Couleur Café 2024!

De zon mag dan wel verscholen zitten achter een dik wolkenveld, maar dankzij Couleur Café krijgen we het toch lekker warm. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.