AlbumsRecensies

Aurora – Infections Of A Different Kind Step 1 (★★★★½): Niet-conventionele popmuziek voor de liefhebbers

AlbumsRecensies

Aurora – Infections Of A Different Kind Step 1 (★★★★½): Niet-conventionele popmuziek voor de liefhebbers

Er zijn niet veel zaken waarin de Noorse zangeres Aurora ‘hypes’ of conventionele zaken volgt, maar de (nieuwe) evolutie in de muziekwereld om albums in zoveel mogelijk delen uit te brengen om zo meer streams te behalen, leek de anders zo eigenwijze Aurora ook een goed idee. Zo krijgen we nu Infections Of A Different Kind – Step 1. Het is het eerste nieuwe werk dat Aurora uitbrengt sinds haar debuutalbum All My Demons Greeting Me As A Friend, waar ze niet alleen de muziekcritici en popliefhebbers wild mee kreeg, maar ook een plekje mee versierde op de affiche van onder andere Rock Werchter.

Infections Of A Different Kind – Step 1 wordt afgetrapt door een dijk van een single, “Queendom“. Het nummer laat je verdwaasd, maar met een positief gevoel achter door z’n dromerige sound en subtiele elektronische invloeden. De kans is klein dat je het album afzette na “Queendom”, en dat betekent dat je bij “Forgotten Love” terecht bent gekomen. Het nummer begint rustig, maar ontwikkelt zich stukje bij beetje tot z’n heerlijk refrein, dat overigens een ode is aan de (vergeten) liefde. Twee machtige nummers die de lat erg hoog leggen voor de rest van het album.

“Gentle Earthquakes” flirt met elektronica in z’n mysterieuze intro en trekt die lijn door met een dreigende, maar subtiele baslijn en interessante elektronische percussie. Toch blijven we een beetje op onze honger zitten, het nummer mist iets. Het lijkt wel te vergeten ontploffen, zoals een echte zou ‘aardbeving’ doen. Verder dromen doen we met “All Is Soft Inside”, dat het heerlijke stemgeluid van Aurora etaleert, gecombineerd met een minimalistische instrumentatie. Hoe verder we in deze plaat duiken, hoe dieper je in Aurora’s ziel kijkt.

“It Happened Quiet” doet het met nog minder en stript terug naar enkel een subtiele, akoestische gitaar en zachte strijkers, gecombineerd met de hemelse – neem dit maar letterlijk – stem van Aurora. Een wondermooi nummer dat recht op je emoties mikt en daar vollenbak in slaagt. Vervolgens doet “Churchyard” de plaat terug tot leven komen, alsof we gestorven waren bij “It Happened Quiet”. Een hoopvol nummer dat beetje bij beetje aan kracht wint, en doet dansen. Dit is een electropop-nummer van de bovenste plank!

“Soft Universe” mag zich een typisch Aurora-nummer noemen. Een (heel) eenvoudige beat, gecombineerd met de hemelse vocalen van Aurora, omwikkeld in zachte elektronica en strijkers. Op “Soft Universe” waan je jezelf ook echt in een zacht bed, opgedekt door Aurora, heerlijk! Afsluiten doen we met “Infections Of A Different Kind”, de titeltrack, en dat doet ze in stijl. Met haar piano en stem vraagt ze zich af dat als er een God is, waarom deze nog niet heeft ingegrepen bij ons, de mensheid. Een doordenker om af te sluiten.

Aurora mag zich na deze plaat koningin noemen van popmuziek die niet klinkt als doorsnee popmuziek, haar eigen ‘queendom’, waar zij de regels bepaalt. En wat houden wij van deze regels. Of ze het nu doet met een enkel instrument, of omwikkeld in zachte elektronica, Aurora weet wat ze doet en dat levert resultaat op. Wij zijn fan en kijken halsreikend uit naar step 2, of wat het vervolg hier ook op mag zijn.

Aurora speelt op op 20 oktober in de Trix, een concert dat (terecht) al uitverkocht is.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single AURORA - "Some Type Of Skin"

Het voelt als de dag van gisteren dat AURORA haar “Running With The Wolves” op de wereld losliet, maar een blik op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single AURORA - "The Conflict of The Mind"

De Noorse popnimf AURORA draait al bijna een decennium mee in het muziekcircuit en toch herinneren we ons de release van “Running…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single AURORA - "Your Blood"

Eens een bosnimf, dan weer een magische liefdeskrijger, het zijn slechts een paar van de titels die we de Noorse AURORA al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.