AlbumsRecensies

Marble Sounds – The Advice To Travel Light (★★★★): Afgemeten opgewektheid

AlbumsRecensies

Marble Sounds – The Advice To Travel Light (★★★★): Afgemeten opgewektheid

Het is even geleden dat we nog nieuw werk kregen van Marble Sounds, de Belgische band die bij het grote publiek harten brak met “Leave a Light On” in 2013. Hun vorige studioalbum Tautou kwam in 2016 uit, maar na een uitgebreide tour nam het vijftal tijd voor rust en nieuwe projecten. Immer sympathieke frontman Pieter Van Dessel voelde het even geleden weer kriebelen en smeet zich terug volop op Marble Sounds. Hij putte heel wat inspiratie uit zijn verblijf in Canada, waar hij reisde zonder al te veel zorgen en bagage. Dat bracht hem bakken ideeën én een albumtitel. Het vandaag verschenen The Advice To Travel Light is het vierde album van de band.

Marble Sounds bestaat intussen al zo’n elf jaar en scoorde in die tijd met enkele succesnummers bij het Belgische radiopubliek. Gek genoeg deden ze dat niet met enorme meezingers, maar met ingetogen, ongepolijste popnummers: een formule die de band wel lijkt te liggen. The Advice To Travel Light is een plaat geworden met popsongs die een ruw kantje behouden en gekenmerkt worden door een dosis melancholie en heerlijke breekbaarheid.

Als opener van de plaat koos de band voor de titelsong. De inzet van de gitaren en de stevige opbouw doen het nummer klinken alsof het gemaakt is om te beluisteren tijdens een heerlijk lange autorit op vakantie. Het nummer begint met een repetitief en gebalanceerd stukje gitaar op de voorgrond, maar halverwege neemt de drum het over en evolueert het naar een stevig nummer dat erom vraagt live gespeeld te worden.

Iets verder op de plaat laat Van Dessel zijn fans even deel uitmaken van zijn familie. “Speeches” is een rustig, maar vrolijk nummer dat hij schreef over de groei die zijn jongste dochter doormaakt. Wie zelf kinderen heeft, herkent zich ongetwijfeld in het overvallende gevoel van machteloze verwondering.

Nog zo’n vrolijk nummer is “The Road”. Marble Sounds haalt op dit nummer alles uit de kast; opgewekt ritme, samenzang, beats, blazers en zelfs een banjo! Toch is ook “The Road” geen plat popnummer, maar een warm toonbeeld van een stevige Belgische band met een heel eigen sound. Het krachtigste en stilste nummer blijft bewaard tot het einde van de nieuwe plaat. “One Last Regret” begint heel klein en ontspannen. Na een korte spanningsopbouw laat de drum zich iets meer horen, om zich daarna ergens te verschuilen in het rustige instrumentale landschap, dat zeer gedetailleerd in mekaar werd geknutseld om uiteindelijk in het niets uit te doven.

De vierde langspeler van Marble Sounds is een mooi uitgebalanceerd album geworden dat optimistisch en avontuurlijk klinkt. Een album zonder overbodige ballast en tierlantijntjes, maar met heel veel energie gemaakt. Als Marble Sounds diezelfde energie op een podium kan brengen, belooft hun tournee enorm de moeite te worden. Echt grote toekomstige hits zijn er niet te bespeuren op het album, maar laat net dat Marble Sounds wat typeren. Ze doen al jaren volledig hun eigen ding, en zijn niet van plan dat te veranderen.

De band geeft de aftrap van die tour in de Gentse Vooruit op 25 september. De dag nadien staan ze in de Brusselse Botanique en vanaf oktober trekken ze verder door België en Nederland.

Website/Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Illuminine - "Before Any Sound" (feat. Marble Sounds)

Illuminine brengt fantastische, minimalistische muziek en vormt samen met Jan Swerts het koningsduo van ons vaderland. Met een vaak donkere, rustige sound…
LiveRecensies

Marble Sounds @ Boomtown (Handelsbeurs): Te goed als inleiding van de avond

Liefhebbers van de betere singer-songwritermuziek konden vanavond hun hart ophalen aan de Kouter in Gent. Niet buiten – al was het daar misschien…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Alabaster DePlume, STAKE, Whispering Sons en meer naar Boomtown!

Van 14 t.e.m. 23 juli wordt Gent het epicentrum van kunst en cultuur. Tijdens de eerste zeven dagen van de Gentse Feesten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.