LiveRecensies

Death Grips @ AB (Ancienne Belgique): Driekoppige Thalys zonder haltes

LiveRecensies

Death Grips @ AB (Ancienne Belgique): Driekoppige Thalys zonder haltes

© Kamilia Sain

De Ancienne Belgique had gisteren het genoegen om het experimentele hiphop trio Death Grips weer te ontvangen. Wie Death Grips kent, weet dat hij zich kan verwachten aan een korte maar stomend hete set. Dat was deze keer niet anders. Met een kwartiertje vertraging schoten drummer Zach Hill, audio ingenieur Andy Morin en een maniakale MC Ride uit de startblokken, meteen in zevende versnelling.

De bloedstollende set werd afgetrapt met “Beware”, de opener van hun debuut-ep uit 2011. Terugschakelen zat er niet meer in. De energie bleef gedurende een uur lang maximaal. Geen enkele keer vond Zach Hill het nodig om zijn stokken neer te leggen of had MC Ride nood aan een pauze. Dat kwam gelukkig goed uit, het publiek had lak aan een adempauze.

© Kamilia Sain

Vaak wordt Death Grips omschreven als een hiphop trio, maar hun sound reikt wel veel verder dan de trap beats van tegenwoordig. Invloeden van post punk of industriële metal zijn geen uitzondering. Enkel de gitaren ontbreken aan het plaatje, maar die zijn overbodig voor de artiesten uit Sacramento. De muziek van Death Grips is hevig, onvoorstelbaar luid en allesverwoestend. De traditionele hiphop sound wordt helemaal kaalgeplukt en volgespoten met een paar kilo anabole steroïden. Vervolgens slaan ze gedurende een uur lang alles kapot. Zach Hill interpreteert dit vrij letterlijk.

Eerder dit jaar kwam hun zesde studio album Year of the Snitch uit. Hieruit kwamen enkel “Black Paint” en “Death Grips Is Online”, maar Death Grips hun discografie is groot genoeg om een deftige set uit samen te stellen. Het publiek stond helemaal wild, maar het waren vooral fan-favourites als “Give Bad People Good Ideas”, “Guillotine” en “Get Got” die het dierlijke in de mens naar boven haalde. De massieve setlist bestond uit nummers afkomstig uit al hun albums. Met “No Love” sloten ze hun set geheel in stijl (lees: met de furie van een dozijn opgefokte hyena’s) af.

© Kamilia Sain

Het blijft toch een hele ervaring om het trio aan het werk te zien. Als drie bezetenen gaven ze zich helemaal over aan hun staalharde en bitse songs. Live klonk het allemaal nog een stuk extremer. Het was alleen jammer dat sommige synths en details verdwenen in de luide mix. Niet dat het publiek daar veel behoefte aan had. Ze waren te druk bezig met elkaar omver te stampen en los te gaan.

Death Grips blijft een band die je best niet terloops even in de huiskamer oplegt. De agressieve en verschroeiende hiphop weet uiteraard niet iedereen te bekoren, maar voor de fans en de enkele nieuwsgierigen in de AB was het een absolute topavond.

© Kamilia Sain

Setlist:

  1. Beware
  2. Runway E
  3. Black Paint
  4. Get Got
  5. Steroids Track A
  6. Steroids Track C
  7. Come Up and Get Me
  8. Death Grips Is Online
  9. Giving Bad People Good Ideas
  10. Up My Sleeves
  11. Anne Bonny
  12. Guillotine
  13. Warping
  14. I’ve Seen Footage
  15. 80808
  16. Inanimate Sensation
  17. You Might Think He Loves You for Your Money but I Know What He Really Loves You for It’s Your Brand New Leopard Skin Pillbox Hat
  18. I Break Mirrors With My Face in the United States
  19. The Fever (Aye Aye)
  20. Big House
  21. No Love
Related posts
InstagramLiveRecensies

Mass Hysteria @ Ancienne Belgique (AB): Chaos in de orde

Sinds Graspop Metal Meeting en Hellfest jaarlijks hetzelfde weekend in juni plaatsvinden, bestuderen metalfans nauwlettend beide line-ups. Het concept van de ‘logoband’…
InstagramLiveRecensies

Barry Can't Swim @ Ancienne Belgique (AB Club): Al kan hij wel vliegen

Vorig jaar bracht muzikant Barry Can’t Swim zijn debuutalbum When Will We Land uit. Hij zocht er de randjes van het housespectrum…
LiveRecensies

SLIFT @ Ancienne Belgique (AB Box): Intergalactisch stokbrood

Het aantal muzikanten dat je uit Toulouse kunt opsommen, blijft als Belg en zeker als Vlaming eerder beperkt. Toch is er een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.