Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The 1975 – “Love It If We Made It”

The 1975 is aan hun comeback bezig. Na een eerste single “Give Yourself A Try” en een uiteenzetting van hun agenda voor de volgende twee albums, volgt nu “Love It If We Made It”. De nieuwe single komt in oktober op het derde album van de band te staan, A Brief Inquiry Into Online Relationships. Op de single windt frontman Matty Healy er niet langer doekjes om. De essentie van de song is eenduidig: modernity has failed us. Na “Give Yourself A Try”, lijkt de band volledig van stijl te zijn veranderd. Gedaan met flauwe lovesongs over “chocolade”. The 1975 gebruikt eindelijk hun platform om meer te zijn dan de zoveelste Britse band. Een verwijt dat ze tijdens de NME awards van 2016 al richting andere bands gooiden. Nu pas springt de Britse band ook op de maatschappelijke kar.

Het is de tekst die dit lied draagt. De lyrics zijn een stream of consciousness van zanger Matty Healy: krantenkoppen en quotes die hij in het afgelopen jaar zag. ‘Het is een heel objectieve song,’ vertelt Healy, ‘Het is geen mening in een tweet waar je op kan reageren, maar een song. Ik zeg gewoon wat er gebeurt in de wereld.’ Dat doet hij met de juiste rijm en humor: Unrequited house with seven pools/”Thank you Kanye, very cool!”.

Toch deelt Healy ook diepe steken uit in zijn teksten: A beach of drowning 3 year olds/Rest in peace Lil Peep. De muziek klinkt even disturbed en overweldigend als de gitaarsound in “Give Yourself A Try”. Zingen doet Matty niet, het is gewoonweg roepen. De drums hakken er in bij elk woord. Het is verboden de tekst te negeren. Het refrein met z’n frêle synths doet dan weer dromen van een betere toekomst: ‘I’d love if we made it’. De hoopvolle saxofoonsolo en gospelbackings op het einde kleuren ons wereldbeeld dan toch iets rozer.

Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

The 1975 @ Vorst Nationaal: Een driedelige poprock masterclass

Toen een dik decennium geleden de ster van The 1975 in de lucht schoot, was het direct raak. Met singles als “Sex”,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sundara Karma - "Wishing Well"

Bands met een geheel eigen sound gaan of de geschiedenisboeken in, of verdwijnen in de niche waarin ze de absolute top vormen….
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 1): Tussen licht en donker

Rock Werchter 2023 is van start gegaan. Het grootste festival van België laat weer vier dagen van zich horen met muziekgroepen die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.