Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe singles Twenty One Pilots – “Jumpsuit” en “Nico And The Niners”

Na lang, uitdagend hints werpen, heeft de Amerikaanse band Twenty One Pilots eindelijk nieuw werk uit de aankomende plaat online gegooid. Deze singles uit Trench, want zo zal de vijfde plaat heten, volgen dik drie jaar na de release van Blurryface. Zoals het tegenwoordig wel vaker gebeurt, krijgen we meteen twee in plaats van één nieuwe single te horen. Wil de band ons zo een duidelijker beeld scheppen over het album, of is het eerder een marketinggedreven keuze? Hoe dan ook, met de release van “Jumpsuit” en “Nico And The Niners” krijgen we al een duidelijk beeld van wat we kunnen verwachten op het album.

“Jumpsuit” kent een dreigende, duistere intro waarin op subtiele wijze wat elektronica verwerkt zit. Contrasterend hiermee, pakte de band de strofes op het nummer erg artistiek, zelfs minimalistisch aan. We menen hier zelfs een vleugje alt-J te bespeuren. De band houdt overduidelijk van het creëren van dynamiek, want deze verfijnde, stillere momenten contrasteren enorm met de zwaarbeladen melodie verderop in het nummer. Ze weerhouden zichzelf er zelfs niet van wat screamo in het nummer te proppen. Eindbeoordeling; een erg straffe nieuwe single, kunnen we wel zeggen

De tweede single, “Nico And The Niners”, lijkt op het eerste gehoor nergens heen te gaan. Een gezapige reggaetrack, zo horen we in eerste instantie. Zou “Nico And The Niners” een subtiele verwijzing naar Bob Marley and The Wailers zijn? Eerder onverwachts komt er dan toch wat verandering in de flow van het nummer en horen we een beat die aanschuurt tegen de hedendaagse hiphop. Best wel vernuftig hoe ze beide genres op kraaknette wijze aan elkaar wisten te vlechten, maar in vergelijking met “Jumpsuit” moet het nummer toch wel onderdoen op vlak van originaliteit.

De band speelt 13 maart 2018 in Paleis 12, te Brussel. Trench zal 5 oktober verschijnen via Fueled By Ramen. Deze twee singles maken ons toch al behoorlijk enthousiast naar meer.

11 juli 2018

About Author

Tijs Delacroix Tijs is de Tijsbeer tussen de Dansende Beren. Hij danst er een beetje tussen de geschreven en ongeschreven lijnen. In het dagelijkse leven is hij student Cultuurmanagement en vertoefde hij eventjes in Schotland waar hij 'Commercial Music' studeerde aan University of West Scotland. Daarnaast liep hij stage bij Skytiger en is ie binnenkort een tijdelijke Art-Spot'er. Ten slotte managet hij de Brusselse indiepop band Bosum onder het 'OENGER' brandmerk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter