Features, Uitgelicht

Best Kept Secret Festival 2018: De geheimen van een subliem festival

Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl

Muziekfestivals zijn plezier, zomer, maar bovenal goede muziek. Laten die drie zaken nu net het centrale punt innemen op Best Kept Secret 2018. Het festival in de Beekse Bergen weet echter een belangrijk verschil te maken. Naast gerenommeerde headliners als LCD Soundsystem, The National en Arctic Monkeys laat het festival haar bezoekers op een toegankelijke manier ontzettend veel nieuwe muziek ontdekken. De affiche is een enorm brede staalkaart aan kwalitatieve acts die op de rand van de doorbraak staan of genieten van een nichepubliek. Een groot geheim is Best Kept Secret niet meer, maar met de vele verrassingen en ontdekkingen die het te bieden heeft trekt het wel een aandachtig publiek aan.

Het weekend had tal van hoogtepunten in petto in de meest uiteenlopende stijlen en plaatsen. Zo schreven we in onze verslagen [dag 1, dag 2, dag 3] over grote namen die zich van hun strafste kant lieten horen zoals LCD Soundsystem, The National, Vince Staples, Wolf Alice, Mogwai, Deerhunter en Slowdive. Maar daarnaast waren we ook danig onder de indruk van de experimentele rockers van Palm, het Turks pyschedelisch feestje van Altin Gün, het dankbaar publiek bij violist/producer Sudan Archives, een frisse mix van bluesrock en surf van Mattiel, de veelzijdige synthpop van Let’s Eat Grandma en uiteraard de gedoodverfde revelatie van het weekend: Khruangbin. Best Kept Secret speelde nog meer in op de breedte na de editie van vorig jaar waar Radiohead en Arcade Fire de affiche domineerden.

2018_BKS_LCD-Soundsystem_BH_lr_5NZ9057

De reden waarom de optredens van deze artiesten minstens zo memorabel waren, ligt ook bij Best Kept Secret zelf. De namen mogen misschien wel in een kleiner formaat op de affiche staan, door het festival worden ze niet als “klein” behandeld. De uitstekende en doordachte programmatie zorgde er voor dat de bands het publiek kregen die ze verdienen. Zo stonden snelle groeiers als Superorganism,  Khruangbin en Nilüfer Yanya voor enthousiaste massa’s van een formaat waar ze zelden voor gespeeld hebben. De organisatie wist ook de juiste artiesten in de juiste context plaatsen. Wat is er nu zaliger als Warpaint bij een laaghangende zomerzon, The Comet Is Coming om de nacht in te gaan of de visuals van Vince Staples in een volle tent? Toppunt hiervan blijft toch wel Joep Beving die zondag de Four langzaam deed ontwaken voor het publiek dat zich in cirkels rond zijn piano had verzameld.

Ook het nachtprogramma bood voor ieder wat wils. De fans van garagerock gingen wild te keer in de Casbah, maar wie wou dansen, kon zo goed als overal op het terrein terecht. Best Kept Secret weet bijzonder talentvolle en eigenzinnige dj’s te strikken waar veel grote Belgische festivals nog iets van kunnen leren. Epicentrum was uiteraard op Four waar er verschillende sets waren die lekker diep durfden te duiken in een thema, maar overal op het terrein waren er ’s nachts wel boeiende feestjes. Zo werden er thema avonden op de Five geprogrammeerd waar veel te ontdekken viel: van een reeks beloftevolle hiphopartiesten op vrijdag tot outsider elektronische muziek op zaterdag. Voor wie zin had in een feestje was er geen enkele reden om vroeg zijn tentje in te kruipen.

2018_BKS_Casbah_BH_lr_5NZ7674-bewerkt-2

Hoewel de muziek met voorsprong het belangrijkste is voor Best Kept Secret, is de bezoeker dat ook. Zonder zich te verliezen aan irrelevante randactiviteiten, is het aangenaam vertoeven op het festival. De omgeving is prachtig (welke frontvrouw of -man heeft geen compliment gegeven over het idyllisch meer naast het podium?), het terrein is overzichtelijk en met uitzondering van de lange rijen voor het sanitair is de camping ontzettend gezellig. Het gevarieerde (de durvers konden zich zelfs wagen aan frikandelvlaai) en lekkere eten betaal je gewoon met de bankkaart i.p.v. onhandige bonnetjes. Daarnaast heeft het festival volledig begrepen dat het onverantwoord is om anno 2018 nog wegwerpbekers te geven en gaat het al een aantal jaar resoluut of herbruikbare bekers. Een last om te dragen voor de één, maar daar wist iemand in het Facebookevenement een geniale oplossing voor.

Wat ons betreft behoort Best Kept Secret tot de top wat de Benelux te bieden heeft. De line-up zit elk jaar slim in elkaar met de namen die het muzieklandschap van nu boeiend maken: zowel op vlak van oude bekenden als opkomende beloftevolle artiesten. Het relatief jonge festival is ook dit jaar enorm gegroeid, niet alleen op het vlak van buzz en ticketverkoop, maar ook in kwaliteit. Best Kept Secret is een weekend dat elk jaar opnieuw een totaalervaring biedt waar zowel de bezoeker als artiest niet onderschat wordt.

We zijn nieuwsgierig naar welke headliners en te ontdekken bands Best Kept Secret volgend jaar brengt. Die editie zal opnieuw plaatsvinden tijdens het tweede weekend van juni (7, 8 en 9 juni). De vroege vogels kunnen nu al tickets kopen op de site aan voordeeltarief.

Onze verslagen van de muzikale crème de la crème lees je hier [dag 1, dag 2, dag 3].

12 juni 2018

About Author

Jan Kurvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter