LiveRecensies

Chromeo @ AB (Ancienne Belgique): De funklords van Canada

LiveRecensies

Chromeo @ AB (Ancienne Belgique): De funklords van Canada

Op 15 juni verschijnt het nieuwe album van Chromeo. Het vijfde studioalbum alweer en dus werd het hoog tijd dat de band voor het eerst in vier jaar tijd nog eens op Belgische bodem een show speelde. De AB was de gelukkige gastheer en ze kreeg een set vol funky nummers dat de zwoele zaal alleen maar warmer maakte. Het werd vooral een kitscherige set waarin over-the-top centraal stond, maar dat dit zeker niet altijd stoorde, was een understatement. Het bleek wel te werken en zorgde er voor dat iedereen tegen het einde van de van avond was moegedanst.

De grote zaal van de AB werd verkleind door doeken te hangen aan de kanten van de zaal. Vreemd, want een band als Chromeo is in eigen land toch wel groter gewoon. Dat viel ook op aan de productie op het podium. Kosten noch moeite werden gespaard om een mooie lichtshow te krijgen door achteraan enkele gigantische spiegels te zetten. De poten van de synths waren ook helemaal handmatig aangepast naar benen. Hierdoor leek het soms alsof het duo echt van die lichtgevende benen had.

Na een grootse intro gaat de band meteen van start met “Come Alive”. De vocals van Toro Y Moi, en alle andere gastzangers op de songs worden hier vervangen door P-Thugg die met autotune zingt. Dit gaf wel zijn charmes in de nummers en zorgde er voor dat de funk soms nog stukken tastbaarder werd. Dave 1 daarentegen zong puur en zijn stem was bijna altijd zuiver. Het blijft voor ons nog altijd straf hoe dit duo met zijn tweeën zo’n show kan neerzetten. Dankzij veel vooraf opgenomen stukken, kon de band leutig wat experimenteren met gitaren en synthgeluiden.

Beiden waren ze in het leder gekleed, wat volgens ons snikheet moet zijn geweest. Het was er wel niet aan te merken, de band smeet zich toch volledig. Er waren wel veel clichés te spotten. Zo kregen we bij de gitaarsolo’s een gigantisch licht dat scheen op de persoon die centraal stond. Dankzij weerspiegelende gitaren werd het een fantastisch lichtspel, toch de eerste keer. De band probeerde dit trucje iets te veel en na een tijdje waren die gitaarsolo’s er te veel aan.

Gelukkig zat de opbouw van de set heel goed. De band heeft dan ook al heel wat bescheiden hits op zijn naam. Het viel ook op dat oudere nummers zoals “Night By Night” en “Needy Girl” er zo snel mogelijk door moesten. Hierdoor liet de band deze subtiel overvloeien in andere oude songs om zo daar niet té veel tijd aan te verspillen. Er werd vooral geput uit White Woman, het vorige album van de band en ook het eerste dat hen een groot publiek gaf. Dat ze hierdoor soms wat te veel van hetzelfde serveerde, stoorde niet want er was altijd wel wat te beleven.

Na die oude songs, besloot het publiek namelijk wat meer te bewegen. Die ‘classics’, als we het zo mogen zeggen, staken de lont aan en de volgende nummers lieten de zaal meer en meer ontploffen. Toch was het pas bij “Fancy Footwork” dat de vlam pas echt in de pan ging (voordien moesten we het vooral van frontman Dave 1 hebben die het publiek wat aanporde, soms tot vervelens toe). De zaal deed wel zijn best en stond nooit echt stil, maar het waren de furieuze beats die de volledige zaal aan het dansen kreeg, het leek wat op een discobar. “Jealous (I Ain’t With It)” hoefde enkel nog maar binnen te koppen, en dat deed hij ook.

Bij afsluiter “Fall Back 2 U” kreeg Dave 1 iedereen aan het dansen. Letterlijk iedereen in de zaal kon niet anders dan mee van links naar rechts te bewegen. De voeten begonnen te kriebelen en hierna zat de set er op. Gelukkig kregen we nog twee songs waarvan “Sexy Socialite” onze zwoelste moves bovenhaalde. Dat kwam onder meer door het sensuele rode licht dat de zaal verlichte en iedereen wel wat warm maakte. De band weet duidelijk hoe ze een publiek moeten bespelen en doen dit met hun aanstekelijke muziek en sterk lichtspel.

Chromeo is duidelijk nog niet op zijn retour. De Ballroom van de AB was bijna volledig gevuld en letterlijk iedereen smeet zich van de eerste tot de laatste noot. Dat zorgde er voor dat de funklords uit Canada nog eens toonden hoe hedendaagse funk er aan toe gaat. Soms had er iets minder over-the-top in gemogen en iets meer focus op de muziek, maar als je maar met twee bent, moet je keuzes maken. Chromeo kiest duidelijk voor het entertainment en dat is even fijn. Wij zouden ze wel eens graag met een full band zien, want we hebben het gevoel dat er dan nog veel meer uit deze muziek te halen valt. Voor nu was het een uitstekende funkfeestje dat ons terug bracht naar de foute zijde van de eighties, en er voor zorgde dat kitsch even terug oké was.

Setlist:

Intro
Come Alive
Bonafied Lovin!
Somethingood
Juice
Night By Night / Tenderoni
Needy Girl / Momma’s Boy
Bedroom Calling
Over Your Shoulder
Old 45’s
Bad Decision
Must’ve Been High
Fancy Footwork
Jealous (I Ain’t With It)
Fall Back 2u

One Track Mind
Sexy Socialite

Alle foto’s vind je hier.

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Mass Hysteria @ Ancienne Belgique (AB): Chaos in de orde

Sinds Graspop Metal Meeting en Hellfest jaarlijks hetzelfde weekend in juni plaatsvinden, bestuderen metalfans nauwlettend beide line-ups. Het concept van de ‘logoband’…
LiveRecensies

SLIFT @ Ancienne Belgique (AB Box): Intergalactisch stokbrood

Het aantal muzikanten dat je uit Toulouse kunt opsommen, blijft als Belg en zeker als Vlaming eerder beperkt. Toch is er een…
InstagramLiveRecensies

The Gaslight Anthem @ Ancienne Belgique (AB): Van waakvlammetje naar warm vuurtje

Net geen tien jaar geleden was het dat The Gaslight Anthem nog eens in een Belgische concertzaal stond. Ook toen was de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.