Albums, Recensies

HAEVN – Eyes Closed (★★★★): Een meesterlijk debuut

We hebben er lang op moeten wachten, maar de debuutplaat van HAEVN is er. In 2015 kwam het muzikale duo met hun eerste single “Where The Heart Is”. Drie jaar later is er dan eindelijk Eyes Closed, een sterk debuut waar duidelijk heel veel werk in zit. De indruk die we kregen bij de album release in Paradiso, Amsterdam – alweer een paar maanden geleden – wordt meer dan bevestigd met dit album. HAEVN neemt je mee in een heel mooi verhaal op de tonen van filmische popmuziek.

Het verhaal van Jorrit (filmcomponist) en Marijn (singer/songwriter) begon in 2015 toen ze samen werkten aan een nummer voor een commercial. Op die manier zagen zowel “Where The Heart Is” als “Finding Out More” het levenslicht. Met slechts een beperkt aantal singles officieel uit, wisten ze toch al heel wat grote zalen in Nederland uit te verkopen. Voor Eyes Closed werkten ze samen met niemand minder dan Tim Bran, producer van onder meer London Grammar en Birdy. Onder de vleugels van Warner Music kwam er een internationale release waardoor de plaat wat langer op zich liet wachten. We krijgen gelukkig een debuut om U tegen te zeggen.

“The Sea” vormt de opener van het album. Een rustig nummer met een prachtige opbouw waardoor je meteen meegezogen wordt in het album. Het geluid van de zee komt vaker terug en dat kunnen wij zeker smaken. Een onvoorspelbare materie als water als constante doorheen het album klinkt niet meteen als een voor de hand liggende keuze. Wanneer we “Back in the Water” horen – ook verschenen als single -, begrijpen we het maar al te goed. Het lijkt allemaal een beetje vaag en mysterieus, maar daarin schuilt net de kracht. Dat het album opgenomen is met een uitgebreid strijkorkest is vandaag de dag eerder een uitzondering. Het geeft Eyes Closed een heel eigen atmosferische en organische sound.

Ook de eerder uitgebrachte singles zijn op het album te vinden, maar het geheel is een stuk gevarieerder. Waar “Fortitude” een heel filmisch en traag nummer is, krijgen we met “Hold On” en “Mind Games” een meer dansbare sound. Je zou kunnen denken dat het dan opeens klinkt als een samenraapsel van experimenten, maar niets is minder waar. Er is duidelijk nagedacht over dit album en dat hoor je. Alles blijft altijd onder de noemer HAEVN vallen, maar door de veelzijdigheid blijft het album van de eerste tot de laatste seconde boeien.

Met Eyes Closed krijgen we zeker geen dertien-in-een-dozijn popalbum af en daar zijn wij maar wat blij om. Jorrit en Marijn zijn hun eigen vergelijkingsmaat want met dit album tonen ze dat ze binnen de kenmerkende sound van HAEVN heel wat mogelijkheden hebben. Het instrumentale trekt de aandacht en wordt gevoed door de rustige en warme stem van zanger Marijn. We zouden nog heel lang willen drijven op de tonen van dit album.

HAEVN komt met een ijzersterk debuut dat je in z’n geheel moet beluisteren en dan meteen weer op repeat wil zetten. Een plaat om te ontdekken en herontdekken. Momenteel heeft het muzikale duo nog geen optredens gepland in België, maar als het van ons af hangt, komen die er heel snel!

Facebook / Twitter / Instagram / Website

26 mei 2018

About Author

Leni Sonck


ONE COMMENT ON THIS POST To “HAEVN – Eyes Closed (★★★★): Een meesterlijk debuut”

  1. tonny schreef:

    een prachtige recensie, heb het met heel veel plezier gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter