LiveRecensies

Rita Ora @ Trix: Een groots popspektakel vol vrouwenpower!

De Brits-Kovaarse zangeres Rita Ora behoort tot Europa’s meest populaire zangeressen. In 2012 bracht ze haar debuutplaat Ora uit en de tweede plaat, die al enkele keren werd uitgesteld, zou er dit jaar nog aankomen. Ora groeide al snel uit tot een echt fenomeen. Ze presenteerde o.a. de MTV EMA’s, acteerde in o.a. Fifty Shades en zetelde in de jury van America’s Next Topmodel. Met nieuwe muziek in haar koffer, trok Ora voor het eerst naar ons land om er een concert te geven. De ‘Girls Tour’ staat voor vrouwen power want naast Rita staan ook Raye en Kara Marni op het affiche. Rita Ora bracht in een uitverkochte Trix de perfecte tieneridool show waarbij vooral de performance belangrijk was.

De Britse zangeres Kara Marni bracht nog maar recent haar debuut-ep Love Just Ain’t Enough uit en mocht meteen met haar goede vriendin Rita op Europese tour. Marni brengt aanstekelijke R&B met soul invloeden. Deze bleken in de Trix goed te werken. Kara stond moederziel alleen op het podium, maar dat leek haar niets uit te maken. Nummers als “Love Just Ain’t Enough”, “Curve” en “Move” toonden haar vocale talenten, maar tijdens haar Rihanna cover “Wild Thoughts” ging ze lichtjes de mist in. De moves zaten goed, maar voor de rest bleek de cover allesbehalve indrukwekkend. Verder bleek ze een gezellge dame te zijn die er maar al te graag op los babbelt. We zijn benieuwd of ze de sprong van zangeresje naar zangeres zal kunnen maken, maar wat we zagen, kon ons al overtuigen.

Supportact nummer twee was Raye. De Britse zangeres scoorde afgelopen jaar samen met Jax Jones de monsterhit “You Don’t Know Me” en ook haar samenwerking met Jonas Blue “By Your Side” deed het goed. Net zoals Kara heeft Raye nog maar net nieuw werk gelost. Haar nieuwste ep Side Tape was prominent aanwezig in haar set en kreeg de volle zaal helemaal mee. De popsongs met Afrikaanse invloeden klonken zomers en vrolijk: een perfecte opwarmer lijkt ons. “Crew”, “Cigarette” en “By Your Side” trokken de hele zaal in hun ban, maar afsluiter “You Don’t Know Me” werd de verwachte climax. De zaal zong elke ‘ooh na na eh’ mee en Raye huppelde ondertussen vrolijk van links naar rechts. Hopelijk staat ze komende zomer op een Belgisch festival, want we zien haar daar de tent helemaal plat spelen.

Rita had een grote productie voor een zaal zoals de Trix mee. Naast talrijke lichteffecten stond er een gigantisch led-scherm op het podium waarop de intro te zien was. Voor muzikanten was er helaas geen budget meer over en zo kwam de muziek van een tape. Ook de backing vocals stonden achter het podium in plaats van op het podium. Haar recente hit “Your Song” mocht de spits afbijten en deed dat met verve. Heel de zaal was mee vanaf de eerste tonen: een ideale start. Ook “Poison” en het zeer geliefde “I Will Never Let You Down” werden massaal meegezongen. Rita en haar vier dansers gaven van in het begin alles en hadden duidelijk plezier in de uitverkochte zaal. Rita Ora zong haar eerste nummers jammer genoeg slechts voor de helft live en liet vooral de backing vocals en het publiek de refreinen zingen. Ze cancelde reeds een concert wegens stemproblemen, dus misschien zit dat daar voor iets tussen.

Een nieuw album zou er dit jaar nog aankomen en daaruit kregen we twee onuitgebrachte nummers te horen. “Summer Love” kwam wat moeilijk uit de startblokken, maar finishte uiteindelijk sterk. Het emotionelere “Soul Survivor” wist wel van in het begin te overtuigen. Voor “Body On Me” deed Ora beroep op windmachines die ervoor zorgden dat het doek dat ze vasthield in de lucht ronddarrelde. Een visuele streling voor het oog en vooral het eerste nummer dat ze bijna helemaal live zong. Haar hit “R.I.P.” volgde en stelde lichtjes te leur. Het nummer haalde het energielevel van het origineel door de nieuwe versie helemaal niet.

Het volgende hoogtepunt werd haar recent uitgebrachte single “Girls” waarbij ze enkele fans het podium op riep om er samen met haar te dansen. Haar samenwerking met Charli XCX “Doing It” deed het live ook behoorlijk goed en wikkelde iedereen rond zijn vinger, wat ook voor het drum & bass nummer “Coming Home” geldt. Ora was goed bevriend met de Zweedse DJ Avicii, die zich afgelopen maand van het leven beroofde. Om hem te eren zong Rita “Lonely Together”, welk ze begin dit jaar samen met hem uitbracht, en zorgde ze zo voor kippenvel bij haar fans.

Haar show zat strak in elkaar en de hits volgden elkaar snel op. Het zeer bekende “Black Widow” was daarom ook het zoveelste meezingmoment van de avond. De vier dansers en Rita zelf zweepten het publiek op en kregen de handen snel de lucht in. “Hot Right Now” mocht de set afsluiten en het publiek sprong met plezier mee. De bisronde startte sensueel met haar nummer “For You”, waarbij Rita een glazen kooi beklom waarin een danser zat. Afsluiter van de set was haar meest recente hit “Anywhere”. Het nummer had de punch die een afsluiter nodig had, maar werd iets te lang uitgemolken.

Rita Ora werd in haar beginjaren beschouwd als een kopie van superster Rihanna, maar ondertussen is Rita Ora zelf een serieus te nemen zangeres geworden. Ora is een echte entertainer die het publiek een uur en een kwartier wist te boeien. Door het dansen vergat ze hier en daar echter te zingen en liet ze vooral de backing vocals en de enthousiaste fans het werk doen. Of het de stemproblemen waren, die haar afgelopen weekend een show lieten cancelen, weten we niet. In het begin van de set en dan vooral in de refreinen stond de micro vaak te stil, maar dat verbeterde gelukkig snel. We kunnen concluderen dat Rita een perfecte popshow bracht, waarbij ze een echte performer bleek te zijn die met een nieuw album onder de arm arena’s zal kunnen entertainen.

Setlist:
Your Song
Poison
I Will Never Let You Down
How We Do (Party)
Body On Me
R.I.P.
Summer Love
Soul Survivor
Girls
Doing It
Coming Home
Lonely Together
Black Widow
Hot Right Now

For You
Anywhere

foto van Maxim Meyer-Horn.
foto van Maxim Meyer-Horn.

 

1857 posts

About author
aka fantom
Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.