LiveRecensies

Arcade Fire @ Sportpaleis : Vlakbij de knock-out

LiveRecensies

Arcade Fire @ Sportpaleis : Vlakbij de knock-out

Alles nu, het is de lijfspreuk die Arcade Fire tegenwoordig hanteert. Dat werd in het Sportpaleis nog maar eens duidelijk. Alles werd uit de kast gehaald om een fenomenale show neer te zetten. Een geniale lichtshow, een 360° podium en een tot in de puntjes uitgedokterde setlist. Arcade Fire had werkelijk alles in petto om ons te overdonderen. En dat deden ze ook, al ontbrak er net een bepaalde sprankel om van een perfect concert te spreken.

Vooraf werden we bediend door een kleurrijk gezelschap in de vorm van Preservation Hall Jazz Band, een jazz brass band. Meteen kregen we het gevoel dat het hier een speciale avond zou worden. Na deze show viel het zeker niet stil. Arcade Fire verzachtte het wachten met leuke songs en af en toe een ‘Everything Now’ commercial op de schermen. Alles paste in het plaatje van de show die de band hier deze avond zou neerzetten. Van zodra de lichten uitgingen, kregen we te maken met een boksmatch.

“In the right corner we have Arcade Fire”, riep de mysterieuze man die ook de commercials van stem voorzag, en als echte vechters liepen ze het podium op door het publiek. Een betere opkomst kan je als band niet bedenken en langzaam maar zeker hoorden we de intro van “Everything Now” weerklinken. De toon was gezet en de disco die Arcade Fire maakt, liet een bijna volledig gevuld Sportpaleis uitbundig dansen. De euforische toon voor de rest van de avond was meteen gezet, en toen “Rebellion (Lies)” hierna volgde, wisten we dat dit legendarisch zou worden.

Helaas was het woord legendarisch bij momenten soms ver zoek. Een “Peter Pan” bijvoorbeeld viel volledig uit de boot in vergelijking met de andere songs in de set. Was het omdat de boksring hier werd weggehaald? We hadden er het raden naar. Jammer, want de opbouw ervoor was echt goed. Iedereen was mee en danste zich rot, al was die song hier vooral de rotte appel. “No Cars Go” liet ons al snel alles vergeten en palmde de volledige zaal in met zijn grootse sound. Voor het eerst mocht de zaal ook enkele ooh’s meezingen, fijn vertier dus.

Toen brak eigenlijk een tweede deel van de set aan, een deel waarin de muziek wat trager ging en er meer nadruk lag op de folkinvloeden van de band. Iets rustiger, en bij de nieuwe nummers spotten we ook wat disco invloeden, plezant! Die discoinvloed zagen we vooral in de glitters die op het podium te zien waren. Regine wisselde al eens van kleren en dat zorgde er voor dat we ook een bescheiden modeshow zagen. Over alles was  nagedacht en hierdoor bleef de show ook altijd boeien.

Over het 360° podium moet ook wat gezegd worden. Werkelijk een geniaal idee. De band stond centraal op het podium en het middenste deel van dat podium draaide ook nog eens. Zo kreeg iedereen in de zaal zijn deeltje van de band te zien. Het lichtspektakel dat zich op dat podium afspeelde was zowaar nog mooier. Een honderdtal lichten die constant met de muziek meegingen en bij “Reflektor” kwamen daar ook nog eens twee gigantische discoballen bij. Om duimen en vingers van af te likken, dat was zeker.

Terug naar de muziek dan, waar Arcade Fire met “Rococo” en “Suburban War” twee langzaam opbouwende nummers bracht die toch voor een bepaalde diversiteit in de set zorgden. “Rococo” kreeg zelfs een stukje Nirvana mee. Ook de tweede kreeg een episch einde met zich mee en een wauw-gevoel was hier zeker op zijn plaats. Toch is het vooral “Neighbourhood Laika” dat een hoogtepunt vormde. Het nummer toonde nog maar eens de multi-inzetbaarheid van de groep en met haar magische opbouw konden we even zweven.

Na deze rustpunten konden we overgaan naar het derde deel van de set, toepasselijk met “Ready To Start”. De dansbenen konden terug worden bovengehaald en het publiek was alweer euforisch. De rest van de reguliere set volgde dit voorbeeld. Het doel was duidelijk de mensen een goed gevoel geven door grootse songs te brengen met hier en daar een discoinvloed. Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, verdween eerst Regine al dansend in de zaal om het publiek te ruiken, waarna Win haar voorbeeld bij een volgend nummer volgde. Het was allemaal boeiend om te bekijken en zorgde er voor dat de set nooit verveelde. “Creature Comfort” vormde een aanval op de ogen en was een hoogtepunt in de set door de grote hoeveelheid rook.

In de bisronde kwam het voorprogramma terug opdraven. De Preservation Hall Jazz Band gaf “Everything Now (Continued)”, maar vooral “Wake Up” een extra dimensie. Bij dat eerste nummer zong Win Butler zelfs een stukje Cranberries. Het was iets wat hij gedurende de set drie keer deed; een nummer beëindigen met een klassieker. “Wake Up” blijft nog steeds het meest epische nummer van de band en eentje dat de zaal met een buitenaards gevoel naar huis stuurde. O ja, ook de zaal verlaten deed Arcade Fire in stijl, want op de dreunen van het “Wake Up”-refrein, verliet de band samen met de jazzband het podium om zo door de zaal te paraderen terwijl ze zongen, plezant!

Arcade Fire had dus alles duidelijk doordacht om hier meer dan twee uur te blijven boeien. Een show die werkelijk alles bevatte, een boeiend spektakel van licht en geluid en vooral muzikaal erg sterk gebracht. Met zoveel muzikanten zo’n doordachte maar aanstekelijke muziek maken, het is niet voor iedereen weggelegd. De band staat deze zomer op Pukkelpop en we zijn er zeker van dat het daar een perfecte show zal worden. Meezingers, instrumentaal sterk en een energieke band zorgen er voor dat iedereen direct mee is in het verhaal.

Setlist:

Everything Now (Continued)
Everything Now
Rebellion (Lies)
Here Comes The Night Time
Peter Pan
No Cars Go
Electric Blue
Put Your Money on Me
Neon Bible
Rococo
Suburban War
Neighborhood #1 (Tunnels)
The Suburbs
The Suburbs (Continued)
Ready To Start
Sprawl II (Mountains Beyond Mountains)
Reflektor
Afterlife
Creature Comfort
Neighborhood #3 (Power Out)

We Don’t Deserve Love
Everything Now (Continued)
Wake Up

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Editors @ Sportpaleis: Sluipt de sleur in het droomhuwelijk?

Editors en België, een geslaagd huwelijk dat al meermaals werd beklonken op de Belgische festivalweides. Wie vorig jaar tevergeefs voor de gesloten…
LiveRecensies

Niall Horan @ Sportpaleis: Vloedgolf aan gesmolten tienerharten

Boybands staan bekend als ware wereldsterfabrieken. Take That bracht ons Robbie Williams, *NSYNC had Justin Timberlake en Ricky Martin zette zijn eerste…
LiveRecensies

Rampage 2024 (Dag 1): Vijftien kaarsen, blazen maar!

Na het Total Takeover-experiment vorig jaar, waarbij drum-‘n-bass- en dubstepfestival Rampage naast het Sportpaleis zowat elke club in Antwerpen voor een nacht…

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.