LiveRecensies

Amery, Danny Blue And The Old Socks en Blackwave @ CC De Mol, Lier: De toekomst heeft een surfsound.

Belgische hiphop zit al een tijdje in de lift, niet zonder dank aan artiesten als Blackwave. of Amery. Cultuurcentrum De Mol mocht gisteravond uitpakken met deze gouden combo, aangevuld met Humo’s Rock Rally finalist Danny Blue And The Old Socks. Dat een lokaal cultuurcentrum met zo een hoogstaand programma komt, in plaats van de gebruikelijke Nathalie Meskens en Wendy Van Wanten, is te danken aan het Kraakcollectief. Dat is een groep van 15 jongeren die over heel Vlaanderen op zoek gaan naar aanstormend talent om die dan te programmeren in Lier. Jongeren die iets rond kwaltitatieve muziek ondernemen kunnen wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Het collectief was gisteren aan zijn tweede concertavond toe. Een schot in de roos zo bleek.

Opener van de avond was Amery, vooral bekend van zijn radiohit “I Need Lovin” waamee hij ook meteen de spits afbeet. In het kleine uur dat volgde, werd duidelijk dat de rest van zijn repertoire zeker even airplay-waardig is. Kwalitatieve muziek die ook nog eens hoog kan scoren in hitlijsten is een zeldzaamheid geworden. Wanneer de 21-jarige jongeman uit Denderleeuw “You got the key to my heart!” zong, wisten we dat hij ook the key naar ons hart heeft.

Amery’s songs zijn een samenraapsel van surfsounds, een laid-back vibe, dansbare baslijnen en een zeemzachte stem die moeiteloos de hoogte in gaat. Met slechts 3 uitgebrachte nummers kon Amery niet anders dan ons verwennen met ongereleased materiaal. De set bereikte een hoogtepunt toen ‘I Could Love You Better’ werd ingezet – met slechts een akoestische gitaar – en dit nummer naar het einde toe volledig losbarstte. Niet alleen de zanger zelf, maar ook de band toonde een veelzijdigheid aan genres en stijlen aan te kunnen. Puur op stemgeluid durfden we zelfs vergelijkingen met The Weeknd maken. Wanneer de foutloze band besloot met Amery’s laatste single “Blame”, wisten we dat de toekomst er rooskleurig uitziet voor deze jongeman. Maar dat wist Sir Elton John blijkbaar al een tijdje.

Zoals bij zowat elk cultuurcentrum is in Lier de backstage waarschijnlijk ook niet enorm impressionant. Dit betekent dat we een dik uur moesten wachten tot we de volgende artiest aan het werk te zien kregen. Deze volgende artiest is Danny Blue And The Old Socks. Het vijftal leek een vreemde eend in de bijt op de affiche en stond in de programmatie gesandwicht tussen twee R&B-artiesten.

De jongeheren oogden enorm ontspannen en dat bleek ook wanneer vlak na de soundcheck frontman Sam “Hey, hallo, wij zijn Danny Blue And The Old Socks en we gaan beginnen eh!” door zijn microfoon roept. De grootste reden waarom DBOS niet op deze affiche misstaat is waarschijnlijk hun laid-back surfsound. In tegenstelling tot Amery en Blackwave. is dit echter een indierockband en is de vergelijking met artiesten als Tame Impala, Mac Demarco en The War On Drugs snel gemaakt.

Kijken naar Danny Blue And The Old Socks voelt een beetje als kijken naar een lokaal bandje dat de kans krijgt om op een typische Amerikaanse highschool-prom te spelen. De Antwerpenaren zijn enorm enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Het publiek schreeuwt luidkeels ‘padadadada’ mee tijdens “Freak Show” en even wanen we ons in California. Regelmatig zoekt de band ook de rockabilly-kant op, zoals tijdens de stevige riffs van “6 ft tall baby” of de mondharmonica tijdens “King Of The Trashcan”.

Alsof dit laatstgenoemde nummer nog niet goed genoeg was als afsluiter, zet het vijftal hierna nog “Cookie” in. De zaal was al verlicht en de dj had zijn plaatjes al opgelegd, maar daar trok de charismatische band zich niks van aan. De tempowisselingen, bandleden die elkaar perfect aanvullen en duidelijk plezier hebben en gewoon heel, heel straffe songs maken van Danny Blue And The Old Socks een puur genot om naar te kijken. Een aanrader voor elke roadtrip, inclusief de momenten waarop je even nood hebt om compleet los te gaan aan de kant van de weg.

Afsluiter van de avond was Blackwave. Voor we dit duo aan het werk te zien kregen, moesten we weer de volledige op- en afbouw en soundcheck doorlopen. Na bijna anderhalf uur wachten begon het publiek lichtjes zenuwachtig te worden, maar dat was heel snel vergeten wanneer de set werd ingezet met monsterhit “Big Dreams”.

Blackwave. bestaat uit producer Willem Ardui en rapper Jean Atohoun, maar wordt live aangevuld met een volwaardige band, inclusief blazers. Hierdoor komt hun dansbare, jazzy sound volledig tot zijn recht en denken we meteen aan Anderson. Paak. Zelf verklaarde het duo al eens invloeden te halen bij The Roots en Mos Def. Na een avondje Blackwave. zijn we overtuigd: hetzelfde niveau is haalbaar in ons belgenlandje.

Het duo hield de zaal de volledige set lang in zijn greep. Zelfs bij meer downtempo songs als “If I” slagen ze erin het publiek aan het dansen te houden. “Swangin” werd nog maar vorige maand uitgebracht, maar leek nu al tot één van de publiekslievelingen te horen. De single bevat zowat de gehele succesformule van Blackwave.: een old school gangsta sound in de toetsen, trap in de drums en soul in de blazers. Dit alles werd gebracht in een jazzy geheel en maakte dat wij compleet omver geblazen werden. Afsluiten deed Blackwave. met “Elusive”. Feature zanger David Ngyah liet zijn hemelse stem op ons los, de zaal gaf nog een laatste keer alles van zichzelf en de band verliet het podium onder luid applaus.

Amery, Danny Blue And The Old Socks en Blackwave. als summum, bezorgden Lier een onvergetelijke avond. Niet alleen zijn deze artiesten alle drie muzikaal zeer sterk, ze weten het ook nog eens een entertainende performance neer te zetten. We keren huiswaarts met een zeer aangename gedachte… De toekomst van de Belgische popmuziek ziet er goed uit. (en ze heeft een surfsound.)

Alle foto’s vind je hier.

Amery – FacebookInstagram

Danny Blue And The Old Socks – FacebookInstagram

Blackwave. – FacebookInstagram

 

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Willem Ardui - Oevers (★★★★): Glansrijk aangemeerd

We maakten de voorbije jaren al bij mondjesmaat kennis met de Nederlandstalige indiepop van zanger en producer Willem Ardui. Nummers als ”Toeval”…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Suikerrock vult affiche aan met Faithless, Brihang, Froukje, Royel Otis en meer!

Je zou het misschien niet zeggen als je aan het raam kijkt, maar het festivalseizoen begint nu echt wel heel nadrukkelijk op…
AlbumsRecensies

Ferdous - Dreamland (★★★½): Flitsend neonlandschap

Stilzitten staat niet meteen in het woordenboek van de Afghaans-Nederlandse Ferdous Dehzad. De songwriter en producer verscheen rond 2016 op onze radar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.