AlbumsRecensies

Milo Meskens – Contrast (★★★) : Radiovriendelijke liefdesliedjes die menig hart kunnen breken

De afgelopen jaren was Milo Meskens bij zowel het jonge als het oude publiek niet weg te denken uit de Vlaamse muziekscene. In 2012 werd Milo, geloof het of niet, met zijn punkband genaamd London Bullet geselecteerd voor de Humo’s Rock Rally. Nadien nam hij ook nog deel als zichzelf en met zijn bluesrock band Black Tolex. Drie jaar later werd hij uitverkoren tot finalist van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Zijn echte doorbraak kwam echter pas in 2016. Toen trok hij op eigen houtje naar de radio om zijn single “Here With Me” te gaan pluggen. Die durf werd meteen beloond want een jaar later werd hij genomineerd voor een Mia en voor de Radio 2 zomerhit. Dit alles deed hij zonder een album uit te hebben. Hier komt vandaag verandering in want na lang wachten is Contrast er eindelijk.

De afgelopen twee jaar was Milo meer dan regelmatig te horen op de radio met singles als “New Beginning” en “Twenty One”. Deze mochten dus zeker en vast niet ontbreken op Contrast. Beide songs waren vorige zomer niet weg te denken uit het radio landschap. Niet voor niets werd “New Beginning” genomineerd voor de zomerhit van het jaar bij Radio 2. “Let You Go” is net als de vorige nummers een oorworm met een makkelijk refrein. Het grote verschil is echter dat we voor de eerste keer een  Meskens tegenkomen die zijn liefde niet van de daken schreeuwt. Integendeel “Let You Go” gaat over een break up waarbij hij de hartenbreker uithangt.

Tijdens zijn passage op Studio Brussel maakte Meskens een opmerkelijk cover van het nummer “Ik Spring Uit Een Vliegmachien” van wijlen Eddy Wally. Of “Memory Card” een subtiele ode hieraan is met de zin ‘I wish I was an airplane’ is nog maar de vraag. Zijn meest recente single “Stone Cold Liar” doet ons ook even twijfelen of het een cover is van “Shape Of You” van Ed Sheeran. Ondanks dat beide veel gelijkenissen hebben, blijft het een funky lied dat onze gemoedstoestand doet stijgen.

Dat er diep vanbinnen een rocker zit in Milo heeft hij al bewezen met zijn bands als London Bullet en Black Tolex. Maar ook in eigen naam durft hij een scheurende gitaar boven te halen. Dit wordt duidelijk in “Time”, waarin hij afwijkt van het klassieke getokkel. Hij haalt hier de beste bluesgitarist in hem naar boven. Hierdoor komt er een frisse wind geblazen door het album waardoor de luisteraar terug wakker wordt geschud. Mooie liedjes duren niet lang en al snel maken ze in “Calibration” plaats voor een elektronisch tapijtje. Het heeft zelfs bijna iets weg van Felix Pallas, enkel de autotune ontbreekt.

“Storms” zorgt ervoor dat contrast even op zijn rem gaat staan. Het heeft een opvallend rustige melodie ten opzichte van de vorige nummers. De begeleiding bestaat uit een simpele gitaar die naar het einde toe wordt versterkt door percussie en een reeks backingvocals die al wiegend de wel gekende oeh zingen. Ook “I Don’t Know You Anymore” begint met een sobere pianobegeleiding maar in de stem van Meskens is een opmerkelijke woede te horen. Die woede blijft in hem, want echt uitbarsten doet het nummer niet. Afsluiten doet de plaat met het grootste succes van Meskens. “Here With Me” is net als de voorgaande nummers opnieuw een treurige liefdesballade. Hierdoor is ook meteen de cirkel rond van de plaat.

Op Contrast is duidelijk geworden dat Milo Meskens nog wat werk heeft aan zijn liefdesleven. Elk nummer heeft een eigenheid, maar onderling is er niet veel verschil te horen. Enkel “Time” staat in contrast met de andere songs. Hierbij laat Meskens hem van een andere kant zien en durft hij al eens buiten de lijntjes te kleuren met zijn gitaar. Hij heeft ons op de andere nummers weliswaar niet verrast of van onze stoel geblazen. Contrast is een plaat met fijne popsongs zonder meer, maar wel één waarmee hij het hart van menig tienermeisje kan veroveren.

Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2022 (Festivaldag 4): En op het einde wint de groove

Het is een cliché, maar de laatste dag van een festival is altijd wat lastiger. Zeker op Pukkelpop waar we 260 artiesten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult affiche aan met Nothing But Thieves, King Hannah, De Staat en 27 anderen!

Nu de festivalzomer officieel van start is gegaan, grijpt ook Pukkelpop zijn kans om de affiche te vervolledigen. Dat gebeurt vandaag met…
2021FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2021 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.